Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Τα «δρομολόγια του θανάτου»: Στοιβάζουν μέχρι και 750 μετανάστες – Παίρνουν 4.000 ευρώ το κεφάλι Ανυπολόγιστα τα κέρδη των διακινητών ανά δρομολόγιο – Η «ιδιότυπη ασυλία» των διακινητών της Λιβύης

 Πέμπτη, 15 Ιουνίου, 2023


Οργή και θλίψη προκαλεί το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, την ώρα που, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες καθώς στο μοιραίο σκάφος φέρεται να επέβαιναν 750 μετανάστες.

Τέτοια «δρομολόγια θανάτου», όπως αυτό που ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης, δεν είναι, σύμφωνα με πηγές με άριστη γνώση των δρομολογίων που επικαλείται η ΕΡΤ, σπάνια.

Τα αλιευτικά σκάφη ξεκινούν από τρία σημεία στις ακτές της Λιβύης, από το Τομπρούκ, τη Μισράτα και τη Σύρτη με προορισμό τους τις ιταλικές ακτές.

Συνήθως, σε τέτοιου είδους αλιευτικά σκάφη στοιβάζουν από 400 έως 750 άτομα. Το σοκαριστικό είναι ότι τους τοποθετούν παντού: στα αμπάρια (όπου συνήθως μπαίνουν τα μικρά παιδιά), ακόμα και κάτω, στην περιοχή όπου βρίσκονται οι μηχανές.

Για να φτάσουν μέχρι τις ιταλικές ακτές τα υπερφορτωμένα σκάφη, χρειάζονται περί τις 3 – 4 ημέρες.

Οι πρώτες εικόνες από την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων του ναυαγίου στην Πύλο

Το κόστος ανά μετανάστη και η «ιδιότυπη ασυλία» των διακινητών της Λιβύης

Οι τιμές για τη μετάβαση, φτάνουν στα 4.000 ευρώ κατ’ άτομο και τα κέρδη αποτιμώνται περί τα 2-3 εκατομμύρια ευρώ ανά δρομολόγιο.

Οι χειριστές των σκαφών συχνά είναι Αιγύπτιοι και συχνά δεν πληρώνονται, αλλά το κίνητρό τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία χωρίς να πληρώσουν τους δουλέμπορους.

Το σκάφος που ναυάγησε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου θα έφτανε στην Ιταλία αύριο, είχε γίνει αντιληπτό από τις Αρχές και η πρώτη εκτίμηση ανέφερε ότι σε αυτό επέβαιναν 700 άτομα.

Σημειώνεται ότι αποτελεί κοινό μυστικό για τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στη Λιβύη με τα δίκτυα διακινητών, διότι ότι απολαμβάνουν -όπως λένε αξιόπιστες πηγές- μία ιδιότυπη ασυλία από τις διωκτικές Αρχές.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου