Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Προσωπικές εμπειρίες από την λήψη του εμβολίου #4 & #5. Κορωνοϊός: Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια; Τι είναι το σύνδρομο Post-Vac;

  Σάββατο, 17 Ιουνίου, 2023

Τον περασμένο Οκτώβριο (2022) έκανα το τέταρτο εμβόλιο για το Covid-19.  Στο ίδιο μπράτσο (αριστερό) όπως και τα άλλα τρία εμβόλια πριν.  Στην αρχή όλα ήταν ΟΚ.  Ύστερα από 2 ημέρες μπήκα στο αεροπλάνο και ταξίδεψα από Βοστώνη στη Savannah, Georgia.  Η πτήση κάπου δυόμιση ώρες.  Όταν κατέβηκα ένιωσα έναν περίεργο πόνο στο μέρος που είχα κάνει το εμβόλιο.  Ο πόνος συνέχισε και την άλλη ημέρα ήταν ανυπόφορος!  Νόμισα ότι ίσως να είναι από το κλιματιστικό (air-condition) του αεροσκάφους. 

Ο πόνος μου χάλασε την όποια διάθεση και βρισκόμενος στο νησί Tybee ένιωσα ναυτία.  Επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο (το Tybee ενώνετε με την πόλη Savannah με έναν αυτοκινητόδρομο) ένιωσα δυνατότερους πόνους και πήρα τηλέφωνο την ιατρό μου στο MGH (Massachusetts General Hospital).  Μου είπε ότι θα το καταγράψει και να την ενημερώνω για την εξέλιξη. 

Δεν μπορούσα να κοιμηθώ από τον πόνο στο αριστερό μπράτσο μέχρι τον αγκώνα.  Το πρωί και αφού ήμουν άυπνος έκανα ντουζ με ζεστό νερό.  Έμεινα στο ντουζ για περίπου μισή ώρα.  Αν και έκανε ζέστη κοντά 85 βαθμούς Φαρενάιτ έβαλα μακρύ μανίκι.  Το απόγευμα ο πόνος κατέβηκε στον καρπό και το βράδυ έφυγε τελείως. 

Την περασμένη εβδομάδα που έκανα το πέμπτο εμβόλιο για το Covid-19 αλλά και το εμβόλιο για την πνευμονία στο δεξί μπράτσο τα συμπτώματα ήταν παρόμοια.  Αρκετή ώρα με ζεστό ντουζ και σε 2 ημέρες όλα ΟΚ.

Τώρα, η ερώτηση είναι, πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια;  Νομίζω ότι πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες έστω και εάν υπάρχουν μερικά συμπτώματα και παρενέργειες σαν τα ανωτέρω ή κάτι άλλο.  Στο χέρι σας είναι να προλαμβάνετε καταστάσεις και όχι να θεραπεύετε.

Σας εύχομαι πάντα Υγεία.

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη


Κάθε εμβολιασμός μπορεί να έχει παρενέργειες όπως και αυτός κατά του κορωνοϊού. Όμως η διαπίστωση μιας αιτιώδους σχέσης είναι δύσκολη. Τι γνωρίζουμε για το σύνδρομο Post-Vac;

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού περισσότερα από 13 διεκατομμύρια εμβολιάστηκαν, αριθμός ρεκό για εμβολιασμούς κατά της ίδιας ασθένειας, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόνο στη Γερμανία χορηγήθηκαν 192 εκατομμύρια δόσεις.

Πολλοί άνθρωποι από αυτούς που εμβολιάστηκαν κατά του κορωνοϊού αισθάνθηκαν πόνο στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλο ή ρίγη. Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα και θεωρούνται φυσιολογική αντίδραση στο εμβόλιο.

Τι είναι το σύνδρομο Post-Vac;

Ομως κάποιοι από τους εμβολιασμένου αντιμετώπισαν άλλα συμπτώμτα, σοβαρότερα και, πλέον, όπως η Deutsche Welle μεταδίδει, αδυνατούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή και ζητούν από την εταιρεία κατασκευής εμβολίων BioNTech, αποζημιώσεις για τις βλάβες που δημιουργήθηκαν στην υγεία τους. Υπέστησαν το σύνδρομο μετά τον εμβολιασμό (Post-Vac) που είναι κάτι περισσότερο από τις απλές και συνηθισμένες παρενέργειες του εμβολίου, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι είναι ακριβώς.

Το σύνδρομο Post-Vac περιλαμβάνει διάφορα συμπτώματα παρόμοια σε πολλά σημεία με αυτά του Long-Covid: σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS/ME), ημικρανίες, μυϊκούς πόνους ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα συμπτώματα, όσο διαφοετικά και αν είναι, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Και επειδή οι παρενέργειες και οι βλάβες του εμβολιασμού τελούν πάντοτε σε στενή χρονική σύνδεση με τη χορήγηση του εμβολίου, καθίσταται προφανές πως σχετίζονται με αυτό.

 51.000 ύποπτες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών

Για όσους πάσχουν από τέτοια συμπτώματα, η αντίδραση είναι απολύτως κατανοητή, λέει ο Χάραλντ Πρες από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου και το Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Νόσων (DZNE). Ωστόσο, τονίζει επίσης ότι το σύνδρομο Post-Vac είναι «εντελώς υπερεκτιμημένο ως προς τις διαστάσεις του».

Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, η ομοσπονδιακή αρχή που είναι υπεύθυνη για τα εμβόλια και τα φάρμακα στη Γερμανία, η οποία έχει επίσης συντάξει εκθέσεις για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, είχε ενημερωθεί για περίπου 51.000 ύποπτες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών.

Πώς γίνεται η διάγνωση και κατά πόσο είναι ασφαλής

Η πρώτη ένδειξη για ότι ένας πονοκέφαλος, τυχόν αίσθημα εξάντλησης ή κάποια μυϊκή αδυναμία ενδέχεται πράγματι να σχετίζονται με τον εμβολιασμό είναι το χρονικό πλαίσιο: εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται λίγες ημέρες έως εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, είναι πιθανή η σύνδεση.

Ωστόσο, το κατά πόσον αυτό ισχύει όντως, σπανίως μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα, λέει ο Πρες. «Δεν υπάρχει ένας και μοναδικός βιοδείκτης που να γίνεται αποδεκτός από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα».

Ένας τέτοιος βιοδείκτης θα ήταν, για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο αντίσωμα που παράγει ο οργανισμός ως αντίδραση στον εμβολιασμό. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα ειδικό αντίσωμα στο αίμα ατόμων που έπασχαν από μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό. Η μυοκαρδίτιδα θεωρείται πιθανή, σπάνια παρενέργεια μετά τον εμβολιασμό με το Corminaty, το εμβόλιο της BioNTech/Pfizer.

Από την άλλη, το εμβόλιο Vector της AstraZeneca έχει επίσης εντοπιστεί ως αιτία φλεβικών θρομβώσεων. «Είναι σπάνιο, αλλά ήταν σαφές ότι το εμβόλιο είχε προκαλέσει ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης που δεν εντοπίζεται αλλιώς, καθώς σχετίζεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τύπο αντισώματος», λέει ο Πρες.

Πάντως, οι πονοκέφαλοι, η χρόνια κόπωση ή τα καρδιαγγειακά νοσήματα δεν προέκυψαν μονάχα λόγω της πανδημίας και των μαζικών εμβολιασμών. «Μόνο στη Γερμανία, γίνονται καθημερινά 30 νέες διαγνώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης», λέει ο Πρες. Η σύνδεση τέτοιων συμπτωμάτων με τον εμβολιασμό χωρίς αδιάσειστα στοιχεία, δύσκολα θα βοηθούσε τους πάσχοντες. Χωρίς τη σωστή διάγνωση, είναι δύσκολη η εύρεση της κατάλληλης θεραπείας. Έτσι, οι επιστήμονες που ασχολούνται με το ζήτημα του συνδρόμου Post-Vac, υποψιάζονται συχνά πως πολλές κλινικές περιπτώσεις οφείλονται σε άλλα αίτια.

Πώς επηρεάζεται ο οργανισμός μετά τον εμβολιασμό;

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα των ασθενών μετά τον εμβολιασμό.

Η ανοσολόγος Κριστίνε Φαλκ υποψιάζεται ότι ο πυρήνας του προβλήματος θα μπορούσε να είναι μια διασταυρούμενη αντίδραση με την πρωτεΐνη ακίδα του εμβολίου. Όπως συμβαίνει και με ορισμένους ασθενείς με Long-Covid, κατά την αντίδραση αυτή σχηματίζονται τα λεγόμενα αυτοαντισώματα, που μπορεί να επιτεθούν κατά λάθος στις δομές του ίδιου του σώματος. Επομένως, δεν είναι περίεργο ότι τα συμπτώματα του Long-Covid, δηλαδή μετά από μία λοίμωξη με κορωνοϊό, μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα του συνδρόμου Post-Vac.

Στην περίπτωση του κορωνοϊού που έλαβε διαστάσεις πανδημίας, εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν και, ταυτοχρόνως, εκατομμύρια μολύνθηκαν από τον ιό. Γι’ αυτό και σπανίως μπορεί να διαπιστωθεί με βεβαιότητα, όπως λέει η Φαλκ, εάν τα άτομα που αντιμετωπίζονται ως πάσχοντες από σύνδρομο Post-Vac δεν έχουν επίσης υποστεί λοίμωξη λίγο πριν ή μετά τον εμβολιασμό. Για να αποδοθούν τα πολλαπλά συμπτώματα των πασχόντων στον εμβολιασμό με αξιοπιστία, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 οποιαδήποτε στιγμή. Και αυτό σπανίως είναι εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου