Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Fed: Οδεύει σε αύξηση των επιτοκίων στο 5%- Έρχεται το τέλος του κύκλου σύσφιγξης; Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο επικεφαλής της Fed δεν θα δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις

 Τρίτη, 2 Μαΐου, 2023

Ξεκινάει σήμερα η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και θα ολοκληρωθεί αύριο με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών και με τις αγορές να αναμένουν από τα σχόλια του επικεφαλής της Fed αν θα είναι το τέλος αυτού του κύκλου σύσφιγξης.

Είναι η δεύτερη συνεδρίαση της Federal Reserve που πραγματοποιείται στον απόηχο της κατάρρευσης μιας μεγάλης αμερικανικής τράπεζας , με την εξαγορά της First Republic Bank από την JPMorgan καθώς η επιθετική σύσφιγξη των επιτοκίων γίνεται αισθητή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ελ Εριάν: Η πορεία της Fed, τα εμπόδια και ο κίνδυνος τιμωρίας από τις αγορές

Οι συνέπειες της νομισματικής πολιτικής αφήνουν το αποτύπωμα και στην οικονομία γενικότερα και μια παύση θα μπορούσε να δώσει χρόνο για να διαπιστωθεί πώς η οικονομία προσαρμόζεται στο υψηλότερο κόστος δανεισμού και στις αυστηρότερες τραπεζικές συνθήκες και αν ο πληθωρισμός θα μειωθεί.

Ωστόσο η εικόνα της οικονομίας δεν είναι ξεκάθαρη, μιας και παρουσιάζει σημάδια συνεχιζόμενης ισχύος  καθώς και σημάδια επιβράδυνσης. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, σταδιακά, με τον κύριο δείκτη τιμών που παρακολουθεί η Fed να παραμένει υπερδιπλάσιος από τον στόχο του 2%. Ο τραπεζικός δανεισμός έχει σταθεροποιηθεί μετά από υποχώρηση κατά περίπου 1,7% στα μέσα Μαρτίου μετά τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Ωστόσο σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το Reuters προειδοποιεί ότι θα γίνει πιο αυστηρές οι συνθήκες δανεισμού.

Το οικονομικό περιβάλλον

Η αναμενόμενη αύξηση 0,25% την Τετάρτη θα τοποθετήσει το επιτόκιο-στόχο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο εύρος 5% και 5,25%. Αυτό είναι το επίπεδο που οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Μάρτιο είπαν ότι θεωρούν ότι θα ήταν ένα κατάλληλο σημείο στάσης, αρκετά υψηλό ώστε να συνεχίσει να επιβραδύνει τον πληθωρισμό χωρίς, όπως ελπίζουν, να προκαλέσει μεγαλύτερη επιβράδυνση της οικονομίας – και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας – από ό,τι χρειάζεται.

Η δοκιμασία αυτής της κρίσης αρχίζει τώρα, και θα μετρηθεί με δύο ιστορικές  στιγμές τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων το 2004-2006 που κατέληξε σε μια κατακλυσμιαία ύφεση και τη «μεγάλη μετριοπάθεια» της δεκαετίας του 1990, όταν η Fed αύξησε και μείωσε τα επιτόκια εναλλάξ για να διαχειριστεί σχεδόν μια δεκαετία συνεχιζόμενης ανάπτυξης.

Παρά την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι βαισκοί τομείς της πραγματικής οικονομίας έχουν κινηθεί με συνεχή αύξηση της απασχόλησης, συνεχείς αυξήσεις των μισθών και με την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλό ποσοστό 3,5%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, Torsten Slok  αναμένει ότι η ανεργία θα αυξηθεί τους επόμενους δύο μήνες, επισημαίνοντας ότι συνήθως χρειάζονται 12 έως 18 μήνες για να χαλαρώσει η Fed την αγορά εργασίας και σήμερα δεν είναι διαφορετικά.

Οι επόμενες κινήσεις

Με αυτή την αύξηση του επιτοκίου, οι αξιωματούχοι της Fed θα φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα είναι περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επιτόκιο που θεωρούν ότι έχει ουδέτερο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα. Αυτό το «περιοριστικό» επιτόκιο θα πρέπει να οδηγήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες και τις προσλήψεις, επιβραδύνοντας έτσι τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η Fed από εδώ και πέρα θα υιοθετήσει μια στρατηγική ανά συνεδρίαση, παρακολουθώντας τα δεδομένα για να δει αν ο πληθωρισμός μειωθεί όπως αναμενόταν, αν εμφανίσει σημάδια επιμονής που απαιτούν ακόμη υψηλότερα επιτόκια ή αν πέσει τόσο γρήγορα που να δικαιολογεί μείωση των επιτοκίων.

Την τελευταία φορά που το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ανέβηκε πάνω από το 5%, παρέμεινε σταθερό για λίγο περισσότερο από 12 μήνες, έως ότου η κρίση στις αγορές ενυπόθηκων δανείων ώθησε σε επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων που τα οδήγησαν σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο στα τέλη του 2008.

Τα επίπεδα μόχλευσης των νοικοκυριών και η αγορά ακινήτων είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα. Όμως, η απόλυτη ταχύτητα των πρόσφατων αυξήσεων των επιτοκίων έχει αναμφισβήτητα προσθέσει στο τραπεζικό «άγχος»  ένα διαφορετικό σύνολο ζητημάτων που σχετίζονται με την πανδημία, ιδίως  όσον αφορά την αγορά εμπορικών ακινήτων, η οποία μπορούσε να επιδεινωθεί.

Η συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα «θα δημιουργήσει πιθανότατα τις προϋποθέσεις για μια … περίοδο όπου γεράκια και περιστέρια θα αναμετρηθούν για την απόφαση πολιτικής του Ιουνίου», εξηγεί ο Joe Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM στις ΗΠΑ. «Ο Πάουελ πιθανότατα θα αποφύγει κάθε ιδέα ότι η παύση της αύξησης των επιτοκίων είναι δεδομένη».

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου