Ηώρα για τη μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή του τραγουδιού έφτασε. Οι εκπρόσωποι των 37 χωρών που συμμετέχουν στον 67ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που φιλοξενείται στο Λίβερπουλ, για λογαριασμό της νικήτριας του 2022 Ουκρανίας, βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες. Οι Βρετανοί έχουν δημιουργήσει ένα υπερθέαμα που μέσω της μουσικής και των χρωμάτων θα ενώσει συμμετέχοντες, θεατές και τηλεθεατές, όπως άλλωστε μαρτυρεί και το εφετινό κεντρικό μήνυμα «United by music».

Στη φαντασμαγορική σκηνή των 450 τετραγωνικών μέτρων (περιλαμβάνει επίσης 220 τ.μ. ανεξάρτητα κινούμενων και περιστρεφόμενων οθονών, 700 πλακίδια προβολής βίντεο ενσωματωμένα στο δάπεδο και πάνω από 1.500 μέτρα φωτισμούς LED) του Liverpool Arena θα ανέβουν το Σάββατο 13 Μαΐου, πέραν των διαγωνιζομένων, οι περσινοί νικητές Kalush Orchestra και ο περσινός εκπρόσωπος της Αγγλίας Sam Ryder. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης των 26 φιναλίστ θα δούμε και παλαιότερους νικητές και συμμετέχοντες από την Ουκρανία, όπως GO_A, Jamala, Tina Karol και Verka Serduchka. Επίσης, θα δούμε ξανά εκπροσώπους που έχουν αφήσει το στίγμα τους στον διαγωνισμό (Mahmood – Ιταλία, Netta – Ισραήλ, Daði Freyr – Ισλανδία, Cornelia Jakobs – Σουηδία, Duncan Laurence – Ολλανδία) καθώς και τη Sonia από το Λίβερπουλ, που γιορτάζει τα 30 χρόνια από τότε που τερμάτισε δεύτερη στον διαγωνισμό του 1993.

Σήμερα ο α’ ημιτελικός

Όλα είναι έτοιμα για τον Α’ Ημιτελικό του 67ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision σήμερα. Στο σημερινό σόου, που θα μεταδοθεί στις 22:00, διαγωνίζονται 15 χώρες, οι οποίες διεκδικούν ένα από τα 10 εισιτήρια πρόκρισης για τον μεγάλο τελικό.

Στον Α’ Ημιτελικό δικαίωμα ψήφου έχουν τρεις από τις έξι χώρες που προκρίνονται απευθείας στον τελικό και συγκεκριμένα η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών:

  1. Νορβηγία
  2. Μάλτα
  3. Σερβία
  4. Λετονία
  5. Πορτογαλία
  6. Ιρλανδία
  7. Κροατία
  8. Ελβετία
  9. Ισραήλ
  10. Μολδαβία
  11. Σουηδία
  12. Αζερμπαϊτζάν
  13. Τσεχία
  14. Ολλανδία
  15. Φινλανδία

Την Πέμπτη 11 Μαΐου ο β’ ημιτελικός

Στον ημιτελικό της Πέμπτης 11 Μαΐου -που θα μεταδοθεί στις 22:00- και στην 8η θέση, θα διαγωνιστεί η Ελλάδα με τον 16χρονο Βίκτωρα Βερνίκο με το τραγούδι «What they say», που έχει γράψει ο ίδιος. Η σκηνική παρουσίαση της ελληνικής συμμετοχής, που φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ρήγου, στηρίζεται πάνω στον Βίκτωρα και αναδεικνύει την ερμηνεία του τραγουδιού. Η μινιμαλιστική αισθητική αποτυπώθηκε, όπως είδαμε και στις πρώτες πρόβες και στο ντύσιμο που επιμελείται ο Γιώργος Σεγρεδάκης, με τον νεαρό καλλιτέχνη να εμφανίζεται με κοντό παντελόνι, μπλούζα και τζάκετ σε γήινη απόχρωση.

  1. Δανία
  2. Αρμενία
  3. Ρουμανία
  4. Εσθονία
  5. Βέλγιο
  6. Κύπρος
  7. Ισλανδία
  8. Ελλάδα
  9. Πολωνία
  10. Σλοβενία
  11. Γεωργία
  12. Άγιος Μαρίνος
  13. Αυστρία
  14. Αλβανία
  15. Λιθουανία
  16. Αυστραλία

Τον απευθείας σχολιασμό των τριών βραδιών έχουν αναλάβει η Μαρία Κοζάκου και η Τζένη Μελιτά. Το 12άρι της Ελλάδας θα ανακοινώσει ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο οποίος το 2007 στη Φινλανδία είχε αναλάβει τον απευθείας σχολιασμό του διαγωνισμού μαζί με τη Μαρία Μπακοδήμου.