Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η κεντρική του ομιλία στο Caravel στην Αθήνα

Τρίτη, 9 Μαΐου, 2023

"Η Ηλεία ακτινοβολεί ανθρωπιά, εργατικότητα, επιμονή, επιτυχίες και διακρίσεις μέσω των πολιτών της στην πρωτεύουσα της πατρίδας μας, στην Ελλάδα ολόκληρη καθώς και παντού στον κόσμο"
Ακούστε το άρθρο

Από τους ετεροδημότες της Ηλείας αποφάσισε να ξεκινήσει τις προεκλογικές του ομιλίες ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος και υποψήφιος βουλευτής Ηλείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε γνωρίζει πόσο δυνατή είναι η αγάπη του ετεροδημότη για τον τόπο του, το νόστο, για τις ρίζες του.

Η υποδοχή που του επεφύλαξαν κατά την είσοδό του στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Caravel – που αποδείχτηκε μικρή – ήταν ιδιαίτερα θερμή. Πολύς ήταν κόσμος δεν κατάφερε να μπει τελικά στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα καθώς η  παρουσία των καταγόμενων από την Ηλεία ψηφοφόρων, που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα ως ετεροδημότες, ήταν μαζική.

Τον κ. Αβραμόπουλο προσφώνησε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ, ενώ έδωσαν το παρών οι: Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιατρομανωλάκης Νικόλαος, ο τ. Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιαννόπουλος Αθανάσιος, ο πρ. Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Βουλευτής Επικρατειας κ. Ταραντίλης Χρήστος, οι Βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές Α’ Αθηνών κ. Δημήτριος Καιρίδης, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, κα. Όλγα Κεφαλογιαννη, κα . Φωτεινή Πιπιλή, οι Βουλευτές και υποψήφιοι στο Β3 Νότιο Τομέα Αθηνών κ. Αναστάσιος Γαϊτάνης, κ. Διονύσιος Χατζηδάκης, ο Βουλευτής και υποψήφιος Α’ Πειραιώς κ. Ιωάννης Μελάς, ο Βουλευτής και υποψήφιος Β’ Πειραιώς κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ηλειας κ. Γιαννόπουλος Βασίλειος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικης Ανάπτυξης Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Κοροβέσης Νικόλαος,  ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Ιωάννης Λυμπέρης. 

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο κ. Αβραμόπουλος ευχαρίστησε το πλήθος των παρευρισκομένων για τη δυναμική και συνάμα συγκινητική τους παρουσία.

Αφού έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επισήμανε ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί εθνική αναγκαιότητα, καθώς το ερώτημα που θα κληθούμε όλοι να απαντήσουμε είναι «αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω», υπογραμμίζοντας ότι: «η παράταξη  Νέας Δημοκρατίας προβάλλει ξανά ως ο μοναδικός ασφαλής οδηγός για την Ελλάδα, στα αχαρτογράφητα νερά ενός ρευστού αβέβαιου μέλλοντος»

Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Φίλες και φίλοι, 

Είναι γνωστό ότι οι Ηλείοι διαπρέπουμε και εκτός των στενών γεωγραφικών ορίων του Νομού μας. Όλες και όλοι εσείς είστε άλλωστε η ζωντανή απόδειξη.

Η Ηλεία ακτινοβολεί ανθρωπιά, εργατικότητα, επιμονή, επιτυχίες και διακρίσεις μέσω των πολιτών της στην πρωτεύουσα της πατρίδας μας, στην Ελλάδα ολόκληρη καθώς και παντού στον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής απ’ όλες τις θέσεις και τα αξιώματα που ανέλαβα, συνεργάστηκα σταθερά με τους Ηλείους, οι οποίοι ήταν παρόντες σε κρίσιμες μάχες, έφερναν απτά αποτελέσματα απεδείκνυαν και αποδεικνύουν σε όλα τα επίπεδα την οξυδέρκεια, την ικανότητα και την τόλμη να νικούν και να φέρνουν επιτυχίες.

Η Αθήνα για τους Ηλείους και για εμένα προσωπικά αποτελεί τόπο κοινής αναφοράς, τόπο επιτυχιών, ευκαιριών  και νέων προκλήσεων. 

Η Αθήνα, την οποία υπηρέτησα και με τίμησε, είναι ένας τόπος που έχω βαθιά στην καρδιά μου. Ο νόστος, όμως, για την ιδιαίτερη πατρίδα μου παραμένει πάντα ασίγαστος, στην καρδιά και το μυαλό μου. Η επιστροφή στην Ηλεία, στις ρίζες, δεν έφυγε ποτέ σαν ζητούμενο.

Την 21η Μαΐου λοιπόν, βγάζουμε τον Νομό μας από το αδικαιολόγητο περιθώριο που είχε μπει για πολλά χρόνια. Την 21η Μαΐου, θέτουμε ξανά την Ηλεία μας στο προσκήνιο.  Θέτουμε την Ηλεία μας σε κίνηση. 

Ξανά …», «… Καθ’ όλη την περασμένη τετραετία η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τήρησε την κεντρική της πολιτική δέσμευση: να απαγκιστρώσει την Ελλάδα από το παρελθόν και να την οδηγήσει στο μέλλον.

Αντιμετώπισε τα μεγάλα και περίπλοκα παγκόσμια και εθνικά ζητήματα, κατά τρόπο αποτελεσματικό, προωθώντας βαθιές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες τομές στην οικονομία και στο θεσμικό μας σύστημα.

Απέδειξε ότι ο μόνος εγγυητής για να σταθεί η χώρα μας όρθια, αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για να προχωρήσει μπροστά με στρατηγικό σχεδιασμό, ενότητα και αυτοπεποίθηση,για να ενισχυθεί η κοινωνική μας συνοχή, είναι η Νέα Δημοκρατία, που με τη συνετή καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστά εγγύηση για τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και για ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, είναι από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών.

Το διακύβευμα, σαφές και μεγάλο:

Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, ή Αστάθεια και Ακυβερνησία; Επιστροφή στο Παρελθόν ή Πορεία προς το Μέλλον; 

Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει Αυτοδύναμη και Ισχυρή Ελλάδα. Ελλάδα που κοιτά μπροστά.

Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, σημαίνει σταθερότητα, συνέπεια και ασφάλεια. Σημαίνει πρόοδος, ανάπτυξη, δυναμισμός, κίνηση προς τα εμπρός. Κίνηση προς τα εμπρός για τη χώρα. Κίνηση προς τα μπρος για την Ηλεία μας.

Την επόμενη τετραετία θα κάνουμε, όλοι μαζί, ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά…», «…Η φθορά, για τον Ηλεία, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε μεγάλη. Το ίδιο και η λήθη.

Η Ηλεία δεν κατάφερε να ενταχθεί στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας, δεν κατάφερε να καταστεί προτεραιότητα. Αυτή η αποδυνάμωση, αυτή η περιθωριοποίηση, αυτός ο κατακερματισμός του Νομού όλα αυτά τελειώνουν ΣΗΜΕΡΑ.

Από την 21η του Μαΐου η Ηλεία σταματά να θεωρείται επαρχία. Τίθεται στο επίκεντρο. Προχωρά μπροστά. 

Την επόμενη τετραετία, θα τεθεί στη κορυφή της δυναμικής ανανέωσης της ελληνικής περιφέρειας. Και αυτό αποτελεί τη βασικότερη πρόκληση για την Κυβέρνηση και για εμένα προσωπικά. 

Η δική μου υποψηφιότητα στην Ηλεία, στο νομό που δανείζει το brand name της, την Αρχαία Ολυμπία, σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θεωρώ ότι σηματοδοτεί με τρόπο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό, αυτήν την στροφή προτεραιότητας και έμφασης στην ελληνική Περιφέρεια. Αυτή είναι και η δική μου φιλοδοξία και το δικό μου όραμα.

Να συμβάλω τα μέγιστα με εμπειρία, γνώση και φρόνηση για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η ελληνική Περιφέρεια μακριά από τις αγκυλώσεις ενός συγκεντρωτικού κράτους.

Να αποκαταστήσω την ενότητα και την εξωστρέφεια του τόπου. Να γίνω η φωνή της Ηλείας, στην Αθήνα και την Ευρώπη. 

Ένα πράγμα θα σας πω και θα κάνω μια πρωταρχική δέσμευση: ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό, ώστε μαζί με όλους τους άλλους μέσα σε πνεύμα ομοψυχίας και ενότητας, να ξαναβρεί η Ηλεία το δρόμο της και να φτάσει σε ένα σημείο που να αντιστοιχεί στην ιστορία της, στον πολιτισμό και στους άξιους ανθρώπους της εδώ.

Ότι θα είμαι χρήσιμος στον τόπο μου, στον τόπο μας, τιμώντας την εντολή και την παράδοση που μου είχε δώσει ο πατέρας μου πολλά χρόνια πριν…»
«…Για να ξαναβρεί η Ηλεία το δρόμο της όμως και να αποκτήσει μια συνεκτική ατζέντα για το μέλλον της, προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο  αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου.

Το προχωράμε, το χρηματοδοτούμε. Θα γίνει ο δρόμος, αλλά ο δρόμος δεν θα σταματήσει στον Πύργο.

Ο  δρόμος πρέπει να πάει -και ωριμάζουμε τις μελέτες- μέχρι τη Μεσσηνία. Πρέπει να φτάσει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Για να σπάσει επιτέλους πλήρως η απομόνωση της Ηλείας.

Επιτακτική είναι επίσης η συνέχιση του σιδηροδρομικού δικτύου και στην Ηλεία με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών- Πύργου που μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με την τουριστική γραμμή Αρχαία Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο.

Έπειτα, έρχεται ο τουρισμός. Ένα ισχυρό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν, αποτελεί θεμέλιο για την αναβάθμιση του νομού και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να καταστεί παγκόσμιος τουριστικός προορισμός.

Για να γίνει αυτό, χρειάζονται υποδομές τουριστικής αναψυχής και παράλληλα να υπάρξει διασύνδεση με τους αρχαιολογικούς χώρους της Ηλεία και της Πελοποννήσου.

Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προσέλκυση δράσεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Στρατηγικός μας στόχος, πρωταρχικός πρέπει να είναι ο τουρισμός 12μηνης λειτουργίας – η επέκταση της λεγόμενης σαιζόν.

Προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη η σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.

Πράγματι, η υποστήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι επίσης βασική μας προτεραιότητα. Οφείλουμε να συμβάλλουμε ώστε οι αγρότες να μειώσουν το κόστος παραγωγής, παρέχοντας προγράμματα φωτοβολταϊκών και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Έπειτα, είναι ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου. Το πρόβλημα της άρδευσης είναι πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί κατά προτεραιότητα. Ήδη έχει ενταχθεί το σημαντικό έργο της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στην περιοχή του ΤΟΕΒ Γαστούνης,  ενώ  δρομολογείται η υπογειοποίηση και άλλων δικτύων.

Επιπρόσθετα, απαιτείται η θωράκιση και ο εκσυγχρονισμός του φράγματος Πηνειού που αρδεύει τη Βόρεια Ηλεία και ταυτόχρονα η αξιοποίηση της λίμνης Καραμανλή.

Και όλα αυτά, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις οικολογικές επιταγές του 21ου αιώνα.

H Ηλεία μας  διαθέτει, άλλωστε, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, πολλά από τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως περιοχές Natura 2000. Θα πρέπει οι περιοχές αυτές να προστατευθούν ουσιαστικά και να αξιοποιηθούν με σεβασμό στο περιβάλλον.

Η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μετατραπεί η Ελλάδα σε μια χώρα ανοικτή, περιβαλλοντική και βασισμένη στην πράσινη ενέργεια, πρέπει να λάβει σάρκα και οστά και στην Ηλεία. Έχουμε ήδη κάνει την αρχή: Για παράδειγμα εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών αποβλήτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς (όπου δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση) ξεκίνησε την λειτουργία του  το 2021, δίνοντας λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νομού.

Σειρά έχουν και άλλες, κεντρικές δημόσιες πολιτικές. Πρώτα από όλα, αφορά την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση της περίθαλψης. Η Ηλεία έχει μείνει πίσω. Όχι πια. Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της δημιουργίας ενός αναμορφωμένου πλαισίου περίθαλψης για όλους τους Ηλείους.

Η υγεία είναι ένας τομέας τον οποίο γνωρίζω καλά. Θα σας θυμίσω ενδεικτικά μερικά σημαντικά έργα που έγιναν στην Ηλεία, την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας όπως η θεμελίωση και παράδοση στους κατοίκους της Ζαχάρως, σε εννέα μήνες μέσα, ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας, όπως η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδος, με τη σύσταση καρδιολογικής κλινικής και την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας σε συνδυασμό με την αύξηση των κλινών.

Και φυσικά να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη, διαχρονική αδικία. Εννοώ την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης τετραετίας είναι η διαμόρφωση ενός ανοικτού, φιλικού και κερδοφόρου επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η περαιτέρω αναπτυξιακή δυναμική της Χώρας μας, θα δοκιμαστεί πρώτα στην Ηλεία.

Ιδίως στους τομείς της ανακύκλωσης και της ανανεώσιμης ενέργειας, των στρατηγικών υποδομών όπως τα λιμάνια, του υψηλού επιπέδου τουρισμού και του real estate.

Έχουμε τις υποδομές, έχουμε το τοπίο, έχουμε την ιστορία, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε την όρεξη και το όραμα.

Οφείλουμε, φίλες και φίλοι, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιαμόρφωσης του Νομού μας. Συνολικά. Σε κάθε επίπεδο.

Γιατί μόνον έτσι θα δώσουμε στους νέους Ηλείους την δυνατότητα να δημιουργήσουν το μέλλον που ονειρεύονται, στον τόπο που αγαπούν».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου