Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Πυκνώνουν τα καραβάνια εποίκων από την Τουρκία στα κατεχόμενα

Δευτέρα, 22 Μαΐου, 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η μεταφορά νέων εποίκων στα κατεχόμενα γίνεται τα τελευταία χρόνια πιο συστηματικά και μεθοδευμένα από την Άγκυρα και συνδέεται με ένα διαχρονικό σχεδιασμό για τον πλήρη έλεγχο του νησιού. Κι αυτό, σύμφωνα με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, μπορεί να γίνει και με τον πληθυσμιακό έλεγχο, επενδύοντας στο δημογραφικό, μέσω του οποίου θα επιβληθούν τετελεσμένα.
Αρμόδιες πηγές ανέφεραν πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί από κοντά και με έντονη ανησυχία τα όσα γίνονται τα τελευταία χρόνια – ειδικά την τελευταία περίοδο – από τουρκικής πλευράς. Διαπιστώνεται πως μετά από μια περίοδο μείωσης της ροής εποίκων, είναι σαφές πως τώρα υπάρχει επάνοδος στην πρακτική της καθόδου χιλιάδων υπηκόων από την Τουρκία για εγκατάσταση στα κατεχόμενα. Ρόλο συντονιστή έχει η λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία αναλαμβάνει τα όσα πρακτικά ζητήματα προκύπτουν από την αναχώρησή τους μέχρι και την εγκατάσταση.
Είναι σαφές πως η ανατροπή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού γενικά, αλλά και ειδικά στα κατεχόμενα, συνδέεται και με την πολιτική των δυο κρατών και γενικά με τη λίστα αξιώσεων της τουρκικής πλευράς, που αφορά την αναγνώριση των τετελεσμένων. Η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας στα κατεχόμενα, θεωρείται εργαλείο επίτευξης των στόχων και τούτο επιτυγχάνεται βαθμηδόν.
Με αφορμή τον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, στις 14 Μαΐου 2023, επιβεβαιώθηκε, μέσα από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ότι υπήρξε μια αύξηση των εποίκων. Σε αυτές τις εκλογές, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 140.111. Στις αντίστοιχες εκλογές που διεξήχθησαν στην Τουρκία το 2018, οι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα ήταν 106.446. Υπήρξε, δηλαδή, μια αύξηση της τάξης των 39.769. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν όσους έχουν την τουρκική υπηκοότητα. Τη διπλή «υπηκοότητα» έχει ένας αριθμός, κυρίως πρώτης γενιάς, εποίκων.
Σημειώνεται συναφώς ότι μετά τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου στην Τουρκία έχουν μεταφερθεί στα κατεχόμενα σεισμόπληκτοι. Τα στοιχεία του Μαρτίου του 2023, αναφέρονταν στο πρώτο κύμα μεταφοράς Τούρκων σεισμόπληκτων, που υπολογίζονται γύρω στις 10.000. Ενδέχεται ο αριθμός να είναι σήμερα μεγαλύτερος ενώ είναι σαφές πως αυτοί ήλθαν για να μείνουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί εγκαταστάθηκαν, με διευθετήσεις της «πρεσβείας» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, σε διάφορες περιοχές. Με τους περισσότερους να εγκαθίστανται στις κατεχόμενες Λευκωσία και Κερύνεια, ενώ έχουν σταλεί και σε Αμμόχωστο, Μόρφου, Τρίκωμο και Λεύκα.
Πυκνές αφίξεις
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαλκίν Σεσι», τον περσινό Ιούνιο, έγραψε ότι ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που αφίχθησαν στα κατεχόμενα από αέρος και θαλάσσης αυξήθηκε κατά 1.412%. Ενώ το 2021 ο αριθμός των Τούρκων υπηκόων που εισήλθε στα κατεχόμενα ανήλθε στους 22.399, κατά το 2022 ο αριθμός αυτός έφτασε τους 338.639! Εξ αυτών οι 307.638 εισήλθαν από αέρος ενώ οι 31.001 από θαλάσσης. Το ερώτημα είναι πόσοι από αυτούς έμειναν και πόσοι έφυγαν. Αυτό προφανώς δεν θα μπορέσουμε να το μάθουμε.
Τις ίδιες ημέρες, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζεν», ο αρθρογράφος, Ουνάλ Φιντίκ, αναφέρθηκε στην πίεση που ασκούσε ο Ερντογάν στο κατοχικό καθεστώς για παραχώρηση «υπηκοοτήτων». Υποστήριξε πως ο λόγος είναι «για να εξασφαλίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που θα γίνει για την προσάρτηση όταν είναι κατάλληλες οι συγκυρίες. Με τον καιρό, ο αριθμός των πολιτών της Τουρκίας που έγιναν «πολίτες» ξεπέρασε τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό», υποστήριξε ο αρθρογράφος.
Ο ακριβής αριθμός του πληθυσμού στα κατεχόμενα δεν είναι γνωστός. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Σκοπίμως έχει επιβληθεί συσκότιση. Στην απογραφή, που έγινε στις 4 Δεκεμβρίου 2011, έδειξε ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων ήταν 294.906. Αριθμός που αμφισβητήθηκε, ακόμη και για τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι σε δήλωση στην οποία προέβη τον Ιανουάριο του 2021, η επικεφαλής του «ιδρύματος στατιστικής», Τουρέλ Οκσιούζογλου, είπε ότι ο πληθυσμός στα κατεχόμενα ήταν 382.230 στα τέλη του 2019!
Την ίδια ώρα, η «βιομηχανία» παραχώρησης «υπηκοοτήτων» σε εποίκους, γίνεται πλέον μαζικά και σε κάθε συνεδρίαση του λεγόμενου υπουργικού του κατοχικού καθεστώτος. Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν παραχωρηθεί 214 «υπηκοότητες».
Η δημογραφική πολιτική δεν αφορά μόνο απλά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας. Η παρουσία συνδέεται και με μια σειρά άλλων στοχεύσεων. Αφορά και την προσπάθεια ισλαμοποίησης των κατεχομένων και του πολιτικού ελέγχου, γεγονός που φαίνεται και στις «εκλογές». Οι έποικοι καθορίζουν εν πολλοίς το αποτέλεσμα των «εκλογών». Όπως ενδεχομένως να καθορίσουν και ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία. Η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας συνδέεται και με την αλλαγή κουλτούρας και την άσκηση πίεσης προς τους Τουρκοκύπριους είτε για να προσαρμοστούν είτε για να φύγουν από το νησί. Δεν είναι τυχαίο, που τα παιδιά «εκπαιδεύονται» θρησκευτικά και οι μιναρέδες είναι περισσότεροι από τα σχολεία.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου