Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Ανησυχία για την κατάσταση στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ – Υποχωρούν οι μετοχές

 Σάββατο, 6 Μαΐου, 2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μαζική και απότομη απόσυρση καταθέσεων από τους πελάτες των περιφερειακών τραπεζών συνεχίζει να ταράζει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με την PacWest Bancorp να προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, 3 Μαϊου, καθώς οι μετοχές της σημείωσαν πτώση άνω του 39%.

Η PacWest δήλωσε νωρίς την Πέμπτη ότι διερευνά την πώληση περιουσιακών στοιχείων και πως έχει προσεγγιστεί από διάφορες πλευρές για μια συμφωνία. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. Η τράπεζα επέμεινε ότι δεν αντιμετώπισε μεγάλο αριθμό αναλήψεων από τους πελάτες της στον απόηχο της πτώχευσης και της πώλησης της First Republic Bank και του πρόσφατου bank run.

Η ανησυχία για τη σταθερότητα και το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης ταλάνισε και άλλες περιφερειακές τράπεζες νωρίς την Πέμπτη.

Η Zions Bancorp υποχώρησε περισσότερο από 11%, η Comerica έπεσε πάνω από 8% και η Key Corp πάνω από 7%.

Οι TD Bank Group και First Horizon Corp. ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ματαίωσαν τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση, επικαλούμενες ρυθμιστικά εμπόδια. Η Toronto-Dominion Bank ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι εξαγοράζει την περιφερειακή τράπεζα First Horizon σε μια συμφωνία ύψους 13,4 δισ. δολαρίων με μετρητά.

Η συμφωνία, ωστόσο, αντιμετώπισε μεγαλύτερο έλεγχο δεδομένων λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο τραπεζικό σύστημα.

Οι μετοχές της First Horizon σημείωσαν πτώση άνω του 42% πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Ορισμένες τράπεζες έχουν βγει εκτός ισορροπίας από τις πρόσφατες ενέργειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στον αγώνα της κατά του πληθωρισμού. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε την Τετάρτη το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, τη δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) δήλωσε ότι η Fed θα αξιολογήσει διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα, αναφορικά με παύση ή συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων.

Ο πρόεδρος της Fed τόνισε την πεποίθησή του ότι η κατάρρευση των τριών μεγάλων τραπεζών τις τελευταίες έξι εβδομάδες θα προκαλέσει πιθανότατα τον περιορισμό του δανεισμού από άλλες τράπεζες, και αυτό θα βοηθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα στον αγώνα της για τον πληθωρισμό.

«Οι τράπεζες αντιμετώπισαν ένα ταραχώδες περιβάλλον τους τελευταίους δύο μήνες και η αβεβαιότητα παραμένει στο πεδίο των μικρότερων περιφερειακών τραπεζών», δήλωσε η JPMorgan στους πελάτες της.

Η εταιρεία αναμένει ότι οι τραπεζικές μετοχές θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις λόγω της ρυθμιστικής και οικονομικής αβεβαιότητας, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Οι ρυθμιστικές ανησυχίες θα μεταφραστούν κυρίως στο πόσο οι τράπεζες πρέπει να προσθέσουν κεφάλαια, ρευστότητα και χρέος, τα οποία θα τις ενισχύσουν μακροπρόθεσμα, αλλά θα πλήξουν τα κέρδη ανά μετοχή», αναφέρει.

Πτώση στη Γουόλ Στριτ

Οι μετοχές υποχωρούσαν την Πέμπτη κατά το άνοιγμα των αγορών, καθώς οι ανησυχίες της Wall Street (Γουόλ Στριτ) για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ τις φρέναραν ακόμη περισσότερο. Ο S&P 500 ήταν κατά 0,3% χαμηλότερος στις πρώτες συναλλαγές της Πέμπτης, καθώς στροβιλίζονται διάφορες δυνάμεις που κινούν την αγορά – από την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως μια έκθεση που δείχνει ότι περισσότεροι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ απολύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από ό,τι αναμενόταν. Ο Dow σημείωνε απώλειες 76 μονάδων ή 0,2%, ενώ ο σύνθετος δείκτης Nasdaq σημείωνε πτώση 0,3%.

Μετά τη νέα αύξηση από την Fed την Τετάρτη, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 5-5,25% και βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδό του από το 2006.

Πηγή: «Associated Press»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου