Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Η «φωνή» της στρατόσφαιρας: Επιστήμονες κατέγραψαν απόκοσμους, μυστηριώδεις ήχους

Κυριακή, 14  Μαΐου, 2023

Κάποιοι ήχοι, όπως κρότοι και θροΐσματα, προκάλεσαν σύγχυση στους επιστήμονες καθώς δεν μπορούν να καθορίσουν την πηγή τους.Η «φωνή» της στρατόσφαιρας: Επιστήμονες κατέγραψαν απόκοσμους, μυστηριώδεις ήχους

Απόκοσμα μυστηριώδεις ήχους κατέγραψαν τα μικρόφωνα των γιγάντιων ηλιακών μπαλονιών που εστάλησαν για ερευνητικούς λόγους σε ύψος 21 χιλιομέτρων στη στρατόσφαιρα

Η στρατόσφαιρα αποτελεί το δεύτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας και το χαμηλότερο επίπεδό του περιλαμβάνει το στρώμα του όζοντος που απορροφά και διαχέει την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, σύμφωνα με τη NASA.

Ο Ντάνιελ Μπόουμαν, επικεφαλής επιστήμονας στο Sandia National Laboratories στο Νέο Μεξικό, φιλοδοξούσε από το μεταπτυχιακό του να εξερευνήσει το ηχητικό τοπίο της στρατόσφαιρας όταν ήρθε σε επαφή με τους ήχους χαμηλής συχνότητας που παράγουν τα ηφαίστεια. Πρόκειται για τους λεγόμενους υπόηχους (infrasound), τις υπόκωφες βοές που παράγουν τσουνάμι, καταιγίδες, σεισμοί, ηφαίστεια, χιονοστιβάδες που δεν γίνονται αντιληπτές από το ανθρώπινο αυτί. 

Ο Μπόουμαν και οι φίλοι του αρχικά εφάρμοζαν κάμερες στα μετεωρολογικά μπαλόνια για να τραβούν «φωτογραφίες του σκοτεινού ουρανού και της Γης» κι έτσι ανέπτυξαν το δικό τους ηλιακό μπαλόνι. 

Ο Μπόουμαν πρότεινε να εγκαταστήσουν καταγραφείς υπόηχων ώστε να ηχογραφήσουν τους «βρυχηθμούς» των ηφαιστείων. Ήταν τότε που ο ίδιος και ο σύμβουλός του, Τζόναθαν Λιλας από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας συνειδητοποίησαν πως «κανείς δεν είχε προσπαθήσει να τοποθετήσει μικρόφωνα σε στρατοσφαιρικά μπαλόνια εδώ και μισόν αιώνα», οπότε αποφάσισαν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των νέων αυτών αισθητήρων που μπορούν να μεταφερθούν σε διπλάσιο υψόμετρο από αυτό που πετούν τα εμπορικά αεροσκάφη.

«Στα ηλιακά μπαλόνια μας, έχουμε καταγράψει επιφανειακές και υπεδάφιες χημικές εκρήξεις, κεραυνούς, ωκεάνια κύματα που συγκρούονται, αεροσκάφη με έλικες, ήχους πόλεων, εκτοξεύσεις υποτροχιακών πυραύλων, σεισμούς, ενδεχομένως και εμπορικά τρένα και αεροσκάφη. Έχουμε καταγράψει επίσης ήχους με απροσδιόριστη προέλευση» σημειώνει ο Μπόουμαν. 

Τα ευρήματα των επιστημόνων περιγράφηκαν στο 184ο Συνέδριο της Acoustical Society of America στο Σικάγο

Μια ηχογράφηση που μοιράστηκε ο Bowman από ένα αερόστατο της NASA που έκανε κύκλους γύρω από την Ανταρκτική, περιέχει υπόηχους ωκεάνιων κυμάτων που συγκρούονται (ήχοι που ακούγονται σαν συνεχόμενες ανάσες). Όμως, άλλοι ήχοι, όπως κρότοι και θροΐσματα, προκάλεσαν σύγχυση στους επιστήμονες καθώς δεν μπορούν να καθορίσουν την πηγή τους. 

Σύμφωνα με τον Μπόουμαν, από το 2016 έως τον περασμένο μήνα, η ομάδα του εκτόξευσε δεκάδες ηλιακά μπαλόνια (στα οποία ήταν εγκατεστημένα μικροβαρόμετρα), ώστε να συλλέξει ηχογραφήσεις υπόηχων.  

Πηγή: CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου