Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

ΗΠΑ: Προειδοποίηση από Μπάιντεν και Γέλεν για άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας των ΗΠΑ

Τρίτη, 2 Μαΐου, 2023

Η δυνατότητα του ΥΠΟΙΚ να πραγματοποιεί ειδικούς λογιστικούς ελιγμούς για να παραμείνει εντός του ορίου χρέους θα μπορούσε να εξαντληθεί ακόμα και στις αρχές Ιουνίου

Να βγάλει από το τραπέζι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ κάλεσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών και των ενυπόθηκων δανείων στα ύψη.

Aγορές: Γίνονται όλο και πιο νευρικές στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ

«Η Αμερική δεν είναι ένα έθνος που δεν πληρώνει. Ποτέ, μα ποτέ δεν αποτύχαμε να ανταποκριθούμε στο χρέος», δήλωσε ο Μπάιντεν σε μια εκδήλωση μικρών επιχειρήσεων στον Λευκό Οίκο.

Είπε ότι η απειλή χρεοκοπίας από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο ήταν «εντελώς ανεύθυνη» και ότι ήταν σημαντικό να απομακρυνθεί αυτή η απειλή από το τραπέζι.

«[Μια χρεοκοπία] θα οδηγούσε σε υψηλότερα επιτόκια [δανεισμού], υψηλότερα επιτόκια πιστωτικών καρτών, [ενώ] τα επιτόκια υποθηκών θα εκτοξεύονταν στα ύψη», δήλωσε ο Μπάιντεν.

«Το πιο άμεσο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε τη συνεχή αξιοπιστία της οικονομίας μας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε από αυτή την άποψη είναι να βεβαιωθούμε ότι η απειλή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για χρεοκοπία έχει φύγει από το τραπέζι», πρόσθεσε.

Άμεσος ο κίνδυνος χρεοκοπίας

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη με μικρή πλειοψηφία ένα νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικές περικοπές δαπανών για την επόμενη δεκαετία. Καθώς το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να κερδίσει την έγκριση της Γερουσίας, ο Μακάρθι ελπίζει να οδηγήσει τον Μπάιντεν σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δαπανών, παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου επιμένουν σε μια χωρίς όρους αύξηση του ορίου χρέους.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από τρόπους να πληρώσει τους λογαριασμούς του μέσα σε λίγες εβδομάδες, αν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει, και οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήδη αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια. Πριν 12 χρόνια, μια αντίστοιχη αντιπαράθεση το 2011 οδήγησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυβέρνησης, η οποία ώθησε το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα και έπληξε τις επενδύσεις.

Τι ζητά ο Μακάρθι

Ο Μακάρθι, μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι ανησυχεί για το ανώτατο όριο του χρέους, αλλά ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να διαπραγματευτεί ο Μπάιντεν.

«Θα πρέπει να έρθουμε μαζί για να λύσουμε [το ζήτημα]», είπε. «Ανυπομονώ να αλλάξει γνώμη ο πρόεδρος και να διαπραγματευτεί μαζί μας».

Ηχηρή παρέμβαση Γέλεν

Σημειώνεται ότι λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ενημέρωσε τους Αμερικανούς βουλευτές ότι η δυνατότητα του υπουργείου της να χρησιμοποιήσει ειδικούς λογιστικούς ελιγμούς για να παραμείνει εντός του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους θα μπορούσε να εξαντληθεί ήδη από τις αρχές Ιουνίου.

«Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης μέχρι τις αρχές Ιουνίου, και ενδεχομένως ήδη από την 1η Ιουνίου», ανέφερε η Γέλεν σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Kevin McCarthy και άλλους ηγέτες του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου