Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Με προκλητικό τόνο τοποθετήθηκε ο Έντι Ράμα , επί της σύλληψης του ομογενή υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Παρασκευή, 12 Μαΐου, 2023

Να μην εξαχθούν αυθαίρετα πολιτικά συμπεράσματα καλεί ο Έντι Ράμα μετά την σύλληψη του ομογενή Φρέντι Μπελέρη.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την σύλληψη Μπελέρη ως «δείγμα της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Σημειώνεται ότι ο ομογενής υποψήφιος συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, αργά το βράδυ της Πέμπτης (11/5)  στο σπίτι του.

Παράλληλα, ο Έντι Ράμα απαίτησε η σύλληψη από τις αλβανικές Αρχές να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη», ενώ κάλεσε να μη σπεύσουν κάποιοι να προβούν σε πολιτικά συμπεράσματα και να αφήσουν ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κατηγορίες που οδήγησαν στη σύλληψη κάνουν λόγο για άτομο το οποίο ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασαν εκ μέρους του Μπελέρη και του υποσχέθηκαν πως θα του έδινε 100.000 αλβανικά λεκ με αντάλλαγμα την ψήφο του.

Όλη η δήλωση Ράμα: «Η σύλληψη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τη Χειμάρρα Φρ. Μπελέρι με εντολή της εισαγγελίας αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για τη δικαιοσύνη παραμονές των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι η παράβαση του νόμου από την πλευρά του πρέπει να αποδειχθεί και η σύλληψή του να έχει νόμιμο κίνητρο! Η κόντρα μας με αυτόν τον υποψήφιο δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες ή τα συμπεράσματα της εισαγγελίας, επομένως, σεβόμενοι την πλήρη ανεξαρτησία των δικαστικών οργάνων, καλώ όλους να μην βιαστούν σε πολιτικά συμπεράσματα περιμένοντας υπομονετικά τον λόγο και τα στοιχεία της δικαιοσύνης».


Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη

Μετά την σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου και μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας Φρέντι Μπελέρη, ο Έλληνας πρωθυπουργός από την Λέσβο όπου βρίσκεται, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Αλβανία.

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης. Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτούμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Διάβημα της Αθήνας στα Τίρανα

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέροντας στην ανακοίνωσή του: «Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας».

Δένδιας: Σκάνδαλο αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία

«Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα στη Στοκχόλμη, αναφερόμενος στη συλλήψη του Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, υποψηφίου δημάρχου στη Χειμάρρας της Αλβανίας, μαζί με ακόμη έναν Έλληνα. Όπως τόνισε, μάλιστα, αυτό το αναγνώρισε και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Ενημέρωσα γι’ αυτό ήδη τον ύπατο εκπρόσωπο, τον κύριο Μπορέλ, και τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών ως ασκούντων την προεδρία. Η ελληνική κυβέρνηση θα το παρακολουθήσει εξαιρετικά στενά», επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

«Αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο», επανέλαβε.

Τέλος, για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών σημείωσε: «Η σημερινή συζήτηση, έστω και στο άτυπο συμβούλιο για την Ουκρανία, είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί στην Ουκρανία κρίνεται συνολικά η ευρωπαΐκή υπόθεση όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην Αυλώνα η Ελληνίδα πρέσβης

Στην Αυλώνα, όπου βρίσκεται υπό κράτηση ο Μπελέρη μετέβη λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος, η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση.

Νωρίτερα, η Ελληνίδα πρέσβης βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου.

Σύμφωνα με τις πηγές, η κ. Καμίτση αναμένεται να συναντήσει τον δικηγόρο του Φρέντι Μπελέρη.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου