Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Ακαθάριστα οικόπεδα: «Να μπει η πρόληψη στις ζωές των πολιτών»

Δευτέρα, 15 Μαΐου, 2023

Αντώνης Φώτης

ΤΙ ΕΙΠΑΝ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΛΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Με τον νομό μας να έχει βιώσει αλλεπάλληλες καταστροφές στο παρελθόν αλλά και απώλεια ανθρώπινων ψυχών από πυρκαγιές, που κάθε χρόνο «κερδίζει αρνητικές πρωτιές» λόγω των εκατοντάδων συμβάντων, γίνεται έντονα λόγος και έκκληση από κάθε εμπλεκόμενο φορέα προς τους πολίτες να βάλουν πρακτικά στη ζωή τους την πρόληψη και να μην μένει σε θεωρητικό επίπεδο.

Με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει εδώ και μισό μήνα σχεδόν, οι απαραίτητες ενέργειες καθαρισμών σε οικόπεδα κάθε δήμου δεν έχουν φτάσει στην ολοκλήρωσή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος «πονοκέφαλος» στους αρμόδιους δημάρχους και αντιδημάρχους. Στόχος τόσο της πυροσβεστικής όσο και των δήμων είναι να μεταφέρουν στη συνείδηση κάθε πολίτη την πρόληψη, έτσι ώστε από μόνοι τους να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου κάθε χρόνο να έχουμε όλο και λιγότερα συμβάντα και με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο για τους πολίτες.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις ακαθάριστων οικοπέδων σε κάθε Δήμο, γεγονός που προβληματίζει έντονα
τους ανθρώπους τους και τους αναγκάζει να τηρούν κατά γράμμα τον νόμο παρότι δεν το επιθυμούν

«Σημαντικό να μπει η πρόληψη στη ζωή των πολιτών»

Με αφορμή γενικότερα τις περιπτώσεις ακαθάριστων οικοπέδων, ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηλείας, ΤαξίαρχοςΑρχιπύραρχος Βασίλης Σολδάτος, θέλησε αρχικά να σταθεί περισσότερο στο κομμάτι της πρόληψης παρά σε αυτό της καταστολής, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι οι πολίτες να το βάλουν στη ζωή τους. Επεσήμανε προς όλο τον κόσμο πως το σώμα δεν είναι εναντίον τους, αλλά σκοπός τους είναι να μπορέσουν όλοι να καταλάβουν πως αποτελεί υποχρέωσή τους να καθαρίζουν τα οικόπεδα για την ασφάλειά τους, για την υγιεινή και τέλος για να γλιτώσουν την περιουσία τους από πιθανή επέκταση φωτιάς.

Τι προβλέπει η νέα διάταξη

Ακολούθως, στάθηκε αναλυτικά στη διάταξη 20/2023 που αφορά τον καθαρισμό οικοπέδων εντός οικισμών, με την υποχρέωση αυτή να ξεκινά από 1η Aπριλίου και να διαρκεί μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα, αλλά και καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου υπό προϋποθέσεις. Ζήτησε τεράστια προσοχή στους καθαρισμούς αλλά και τήρηση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων που επιβάλλει η νέα πυροσβεστική διάταξη, πάντα έχοντας επίγνωση του δείκτη επικινδυνότητας της επόμενης ημέρας και πάντα πρωινές ώρες. Ένα ιδιαίτερο σημείο στο οποίο θέλησε να δώσει έμφαση ο κ. Σολδάτος είναι τα περιφραγμένα οικόπεδα στα οποία δεν μπορούσαν να βρεθούν οι ιδιοκτήτες, με τη νέα διάταξη να δίνει τη δυνατότητα από κοινού σε πυροσβεστική και Δήμο να βρεθούν στο σημείο και η πρώτη υπηρεσία να κάνει την αυτοψία και η δεύτερη να προχωρήσει στον καθαρισμό και την επιβολή προστίμων ακολούθως. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η νέα διάταξη δίνει και τη δυνατότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς που κινείται προς κάποιον οικισμό στον οποίο άνθρωποι του σώματος έχουν εντοπίσει κάποια ακαθάριστα οικόπεδα που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα, τότε μετά από αυτοψία της πυροσβεστικής προβαίνει αυτεπάγγελτα ο δήμος σε καθαρισμό.

Δεν περισσεύει κανένας»

Δεν παρέλειψε να στείλει το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες, τονίζοντας ιδιαίτερα πως κανείς από το σώμα δεν είναι απέναντί τους και ταυτόχρονα εξήρε την καλή συνεργασία μεταξύ τους σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών. «Δεν περισσεύει κανένας και όσο υπάρχει καλή οργάνωση, τόσο αποτελεσματικότεροι θα είναι όλοι σε μία ενδεχόμενη έναρξη πυρκαγιάς», δήλωσε συγκεκριμένα.

«”Εχθρός” της Πυροσβεστικής ο χρόνος»

Ως τον «εχθρό» του Σώματος χαρακτήρισε τον χρόνο, υποστηρίζοντας πως όποιος δει καπνό θα πρέπει να καλέσει άμεσα στο 199 ή το 112 σε περίπτωση που μπορεί να μην έχει σήμα και να αναφερθεί με λεπτομέρεια στο συμβάν. Κλείνοντας, υποστήριξε πως είναι προτιμότερο να κινητοποιηθούν δυνάμεις ακόμα και για κάποιο μικρό περιστατικό παρά να μην υπάρξει ειδοποίηση από τους πολίτες για ένα συμβάν που μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό, ενώ έκανε λόγο και για το προληπτικό μέτρο της επιτήρησης από την ομάδα drone σε ανύποπτο χρόνο και σε διάφορες περιοχές του νόμου.

Ad

«Ζητούμενο η σωστή συνεργασία με φορείς και πολίτες»

Για τις μέχρι στιγμής ενέργειές τους και για όσα προτίθενται να κάνουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να βοηθήσουν τα μέγιστα στην αντιπυρική περίοδο, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Πύργου Μαρίνος Αχτύπης. Συγκεκριμένα είπε: «Ζητούμενο για εμάς είναι να υπάρχει σωστή συνεργασία με όλους τους φορείς και τους πολίτες. Εμείς είμαστε έτοιμοι ως δήμος επιχειρησιακά για να ανταπεξέλθουμε στη νέα αντιπυρική περίοδο. Από την αρχή έχουμε επικοινωνήσει και ενημερώνουμε όλους τους προέδρους κοινοτήτων. Από πλευράς μας αναμένουμε την καινούργια ΚΥΑ νόμου προκειμένου να ξέρουμε με λεπτομέρεια τι πρέπει να κάνουμε. Παράλληλα, θα ανταποκριθούμε οπουδήποτε χρειαστεί και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των πολιτών θα τηρήσουμε όσα μας αναφέρει ο νόμος. Η καταγραφή των ακαθάριστων εκτάσεων εντός οικιστικού ιστού έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δυστυχώς υπάρχουν και μεγάλα κομμάτια στο δήμο που είναι ακαθάριστα και τις επόμενες ημέρες θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες».

«Καλούμε τους πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους»

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Ήλιδας Βαγγέλης Χριστοφόρου ζήτησε από κάθε πολίτη να αντιληφθεί πως η λήψη προληπτικών μέτρων αφορά και τους ίδιους πέραν της πολιτείας και κάλεσε τους πολίτες να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Αναλυτικά σημείωσε: «Πράγματι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών δεν αφορά μόνο την πολιτεία και τους δήμους αλλά και τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Υπεύθυνοι είμαστε όλοι και εν προκειμένω οι ιδιώτες για τα οικόπεδά τους, τα οποία και πρέπει να καθαρίσουν άμεσα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Βέβαια φέτος η σχετική Υπουργική απόφαση, που προβλέπει τις υποχρεώσεις των ιδιωτών αλλά και τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, εκδόθηκε στα μέσα Απριλίου. Εμείς ως δήμος προβήκαμε άμεσα σε ανάρτησή της και ενημέρωση των δημοτών, ώστε να προχωρήσουν άμεσα σε καθαρισμό των οικοπέδων τους και των λοιπών ακάλυπτων ιδιόκτητων χώρων, ωστόσο διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη. Και πρέπει βεβαίως να επισημάνουμε ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να έχουν καθαρισμένα τα οικόπεδά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 30 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εκδηλωθεί πυρκαγιά, θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι είναι υπεύθυνοι για τις ιδιοκτησίες τους. Έπρεπε όλοι μέχρι 30 Απριλίου να έχουν μεριμνήσει σχετικά. Για να μην έχουμε προβλήματα και για να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να προχωρήσουμε σε κυρώσεις με την επιβολή προστίμων, όπως περιγράφονται στην Υπουργική Απόφαση, εμείς ως δήμος καλούμε όλους τους δημότες να πράξουν τα δέοντα το συντομότερο δυνατό».

«Θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες»

Στις κατευθύνσεις που έχουν λάβει οι πρόεδροι όλων των κοινοτήτων για την αντιπυρική περίοδο, καθώς και στο θεσμό σπάνιας προκαταβολής που προσφέρεται για την καλύτερη προετοιμασία κάθε κοινότητας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, στάθηκε ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος. Αναλυτικά είπε: «Μεγάλη συμμετοχή από προέδρους όλων των κοινοτήτων υπήρξε πριν λίγες ημέρες στο ΣΤΟ, όπου οι άνθρωποι των υπηρεσιών που έχουν την κύρια ευθύνη σε μία πυρκαγιά τους τόνισαν όλες τις υποχρεώσεις τους. Αυτή την περίοδο έχουν δοθεί οδηγίες στους προέδρους των κοινοτήτων για καθαρισμό ακόμα και ιδιόκτητων εκτάσεων στις οποίες δεν δείχνουν παρουσία οι νόμιμοι κάτοχοί τους. Σε αντίθετη περίπτωση στους καθαρισμούς θα προβούν άνθρωποι του δήμου και θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που αναφέρονται στη νέα διάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουμε και τον θεσμό σπάνιας προκαταβολής όπως ονομάζεται, όπου παρέχεται ένα χρηματικό ποσό που διαμορφώνεται ανάλογα με τον πληθυσμό της εκάστοτε κοινότητας και βοήθα στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου». «Να διεκπεραιωθεί αυτή η υποχρέωση των δημοτών» Στις ενέργειες που έχουν γίνει και θα συνεχιστούν να γίνονται και το επόμενο διάστημα, καθώς και στην συνεννόηση του δήμου με τους προέδρους όλων των κοινοτήτων, εστίασε ιδιαίτερα στη δήλωσή του ο αναπληρωτής δήμαρχος αρχαίας Ολυμπίας και Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Αρβανίτης. Συγκεκριμένα επεσήμανε: «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο της γενικότερης προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο που ήδη διανύουμε, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχουν για καθαρισμό των οικοπέδων τους. Ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται καθαρισμός σε αρκετά οικόπεδα, όπως επίσης ανάλογες εργασίες κάνει και ο Δήμος στους χώρους αρμοδιότητάς του. Δυστυχώς όμως οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν βοηθήσει στην ολοκληρωτική υλοποίηση της αναγκαιότητας αυτής, αφού οι διαδοχικές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών αποτρέπουν σε πολλές περιπτώσεις τον καθαρισμό των οικοπέδων. Θεωρώ ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος της καθυστέρησης καθαρισμού των οικοπέδων και ευελπιστώ ότι με τη βελτίωση του καιρού θα μπορέσει να διεκπεραιωθεί αυτή η υποχρέωση των δημοτών μας.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας που έχει βιώσει στο μέγιστο βαθμό τις οδυνηρές συνέπειες των πυρκαγιών δεν πρόκειται να κάνει τα “στραβά μάτια” σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης πολιτών προς αυτήν την κατεύθυνση και θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες από τον Νόμο ενέργειες».

«Να προχωρήσουν άμεσα οι δημότες στον καθαρισμό οικοπέδων»

Τόσο στο γεγονός ότι δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι οι πολίτες στις εκκλήσεις για καθαρισμό των οικοπέδων τους, όσο και στον καιρό που θα γίνεται ολοένα και πιο ζεστός και έτσι θα μεγαλώνει τον κίνδυνο για έναρξη πυρκαγιάς, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Παναγιώτης Βαγγελάκος. Ειδικότερα ανέφερε: «Δυστυχώς μέχρι στιγμής ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Ο δήμος ωστόσο τους δίνει λίγες μέρες ακόμα περιθώριο, διότι έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπυρική περίοδος και από εδώ και πέρα ο καιρός θα γίνεται πιο ζεστός, με αποτέλεσμα η επικινδυνότητα να αυξάνεται. Η Πολιτική Προστασία του Δήμου ενημερώνει τους Δημότες ότι οφείλουν άμεσα να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων τους απο χόρτα, σκουπίδια και επικίνδυνα-εύφλεκτα υλικά. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σχετικές ποινικές διαδικασίες και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα παρέμβει αυτοβούλως στον καθαρισμό οικοπέδου, καταλογίζοντας στον ιδιοκτήτη το σχετικό πρόστιμο και τη δαπάνη καθαρισμού. Καλούνται οι πολίτες να συμβάλλουν στην πρόληψη του κινδύνου από πυρκαγιά για την προστασία της περιουσίας τους και της πόλης, με σεβασμό στους συμπολίτες και το περιβάλλον. Καθαρίζουμε οικόπεδα απο ξερά χόρτα και σκουπίδια, δεν και με σκουπίδια η ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες, δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα η σε δάση, αποφεύγουμε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, δεν πετάμε αναμμένα τσιγάρα, δεν αφήνουμε σκουπίδια εκτός καδών σε κανένα δασικό χώρο βέβαια μιας και υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης και προχωράμε σε καθαρισμό κοινόχρηστων οικοπέδων. Καθαρίζοντας τα οικόπεδα, δείχνουμε έμπρακτα οτι νοιαζόμαστε για τον τόπο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου