Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Δικαστήριο μπλόκαρε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

 Τετάρτη, 17 Μαΐου, 2023


Οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί φέρνουν πολύ μεγάλη ευθύνη που άφησαν τους «τελώνες» να βουτάνε τις περιουσίες του κόσμου.  Υπέγραψαν μνημόνια χωρίς να ρωτήσουν τον Ελληνικό λαό.  Θεωρώ ότι ΄φταίνε και οι κυβερνήσεις που ΄χάνουν τις περιουσίες τους.  Μου θυμίζουν τη γριούλα που έπλεκε και πουλούσε κάλτσες για να ζήσει και οι αρχές τις επέβαλαν πρόστιμο και την έκλεισαν μέσα.  Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε;

Συμφωνώ, να μην υπάρχει ασυδοσία αλλά το κράτος να μη ξεφεύγει από τα όρια της λογικής και της ανθρωπιάς.  Θέλουμε βουλευτές και πολιτικούς που δεν θα είναι “πειθήνια όργανα” του κάθε πολιτικού αρχηγού αλλά θα έχουν τη δική τους γνώμη γιατί στο φινάλε δεν τους εκλέγει ο αρχηγός του κόμματος αλλά ο λαός της κάθε εκλογικής περιφέρειας.

-------------------------------------

Τι αλλάζει με την συγκεκριμένη απόφαση του δικαστηρίου για funds και servicers - Το δικαστήριο έλαβε υπόψη νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει εκδοθεί για τα κόκκινα δάνεια.

Τέλος στην ασυδοσία των funds βάζει απόφαση δικαστηρίου, που έλαβε υπόψιν τη νομολογία του Αρείου Πάγου που έχει εκδοθεί για τα κόκκινα δάνεια.

Σύμφωνα με την απόφαση και το ρεπορτάζ του Mega κρίθηκε ότι η σύμβαση διαχείρισης μεταξύ του fund και του servicer πάσχει από ακυρότητα με τον τρόπο που έχει συναφθεί. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακυρωθεί και η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός της εγγυήτριας του δανείου.

Το θέμα αφορά εγγυήτρια επιχειρηματικού δανείου, που έλαβε μία ανώνυμη εταιρεία και αποπλήρωσε το 75% του δανείου. Η εγγυήτρια δεν μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο ποσό (250.000 ευρώ από τα 2 εκατομμύρια ευρώ) και το fund αποπειράθηκε να κατασχέσει το ακίνητό της εγγυήτριας, το οποίο ήταν και πρώτη της κατοικία.

«Servicers και funds έχουν ουρανομήκη κέρδη»

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, εξήγησε στο Mega πως η απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι ένας servicer μπορεί να κάνει δικαστικές ενέργειες και εκτέλεση, άρα κατάσχεση ή πλειστηριασμό, ανεξάρτητα με ποιο νομοθετικό πλαίσιο έχουν μεταβιβαστεί τα δάνεια. Το δικαστήριο πριν από λίγες ημέρες ανέφερε πως δεν μπορεί να κρίνεις ότι ο servicer με ένα νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να κάνει δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμούς και να εξαιρείς από αυτό το πλαίσιο τη σύμβαση του servicer με το fund. Η σύμβαση ενός servicer με το fund θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο τυπικό και αν δεν το έχει αυτό, τότε είναι άκυρη. Αυτό κρίνεται από την απόφαση του Αρείου Πάγου για το δικαίωμα των servicers για δικαστικές ενέργειες και πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με την κ. Νούκα, με αυτή την απόφαση δικαστηρίου ακυρώνονται πολλές κατασχέσεις και διαταγές πληρωμής. Όπως εξήγησε, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μπορούν να «πατήσουν» πάνω σε αυτή την απόφαση έτσι ώστε να ωφεληθούν οι οφειλέτες. «Η ακύρωση μιας κατάσχεσης και ενός πλειστηριασμού φέρνει τον δανειολήπτη πιο κοντά στη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν χρωστάει πια», εξήγησε η δικηγόρος αναφέροντας πως καθημερινά «παρακαλάμε για ρυθμίσεις».

«Τόσο οι servicers όσο και τα funds, έχουν ουρανομήκη κέρδη. Σκεφτείτε τα 90 δισεκατομμύρια δανείων που έχουν πουληθεί, έχουν πουληθεί γύρω στο 30%. Άρα έχουμε 60 δισεκατομμύρια κέρδη στην πλάτη του δανειολήπτη, συν τους τόκους. Οι servicers είδαμε ότι το 2019 έβγαζε 19 εκατ. ευρώ κέρδη, το 2022 είχε 89 εκατ. ευρώ κέρδη», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου