Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από ΗΠΑ

 Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2023

Χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας από ΗΠΑΕγκρίθηκε από την αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα το ποσό των 125 εκατ. δολαρίων.

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας με στρατηγικό επενδυτή την ONEX Shipyards και χρηματοδότηση της τάξεως των 125 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC. Συγκεκριμένα το διοικητικό συμβούλιο της αναπτυξιακής τράπεζας των ΗΠΑ (U.S. International Development Finance Corporation – DFC) ολοκλήρωσε τις διαδικασίες έγκρισης χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. δολαρίων μέσω δανειακών εγγυήσεων προς την ONEX Shipyards για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπως γνωστοποίησε με δηλώσεις του χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Σημειώνεται πως το ποσό είναι προσαυξημένο κατά 23 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για χρηματοδότηση ύψους 102 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τελική έγκριση εναπόκειται στο Κογκρέσο, ωστόσο, με δεδομένο το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο της DFC, αυτή θεωρείται εν πολλοίς προεξοφλημένη. 

Ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση μιας ακόμη ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και ειδικότερα της υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ Cisco και ΟΝΕΧ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υποδομών και των λειτουργικών συστημάτων των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η ΟΝΕΧ έχουν επίσης επιλεγεί από τον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri που συνεργάζεται και με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ειδικότερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους προ ενός έτους ανέφεραν πως «οι δύο όμιλοι εξετάζουν την από κοινού ανάπτυξη έργων ναυπήγησης και επισκευής πλοίων, μεγάλο μέρος των οποίων θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα ONEX Elefsis Shipyards, που θα απευθύνονται και στη διεθνή αγορά πέραν της ελληνικής, με έμφαση στην υποβολή επίσημης πρότασης στην ελληνική κυβέρνηση από τη Fincantieri SpA για την από κοινού υλοποίηση του προγράμματος προμήθειας των νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού στα ONEX Elefsis Shipyards – με την επένδυση σε δημιουργία γραμμής παραγωγής καθολικής κατασκευής πλοίων αυτής της κατηγορίας».

Την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της DFC για χρηματοδότηση ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων σχολίασε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «πλέον, το μόνο που μένει είναι η έγκριση του σχεδίου από το αρμόδιο δικό μας δικαστήριο βάσει του πτωχευτικού μας δικαίου και η αναγέννηση των Ναυπηγείων οριστικά ξεκινά». 

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας επιχειρούν την ανάταξή τους με στρατηγικό επενδυτή την ONEX μέσα από το πτωχευτικό δίκαιο, καθώς, σύμφωνα με τα προ διετίας στοιχεία της αίτησης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης, βαρύνονταν με υποχρεώσεις ύψους 423,3 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέρος των υποχρεώσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσε τα 104 εκατομμύρια, προς τις τράπεζες τα 117 εκατομμύρια, ενώ επιπλέον 200 εκατομμύρια περίπου υπολογίζεται ότι είναι οι υποχρεώσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν το 1968 από τον επιχειρηματία Στρατή Ανδρεάδη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους έχουν κάνει κατασκευές νέων πλοίων, μετασκευές πλοίων, επισκευές αλλά και βιομηχανικές κατασκευές, ενώ έχουν επίσης εμπλακεί στη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων και ειδικότερα πυραυλακάτων, πλοίων υποστήριξης και μεταφοράς προσωπικού αλλά και αρματαγωγών.

KAΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου