Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Στη φυλακή ο Αν. Γούναρης, πρώην προϊστάμενος των Καθεδρικών Ναών Νέας Υόρκης και Τάρπον Σπρινγκς

Σάββατο, 20 Μαΐου, 2023

ΒΟΣΤΩΝΗ. Σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών καθώς και σε χρηματικό πρόστιμο καταδικάστηκε ο Αναστάσιος Γούναρης, πρώην ιερατικός προϊστάμενος του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης επί τρία έτη, από το 2012 μέχρι και το 2015, και του επίσης Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας επί ένα έτος.

Ο κ. Γούναρης κηρύχθηκε ομόφωνα ένοχος από το Δικαστήριο του Ρεθύμνου Κρήτης στις 13 Μαρτίου 2023 με τις κατηγορίες εμπρησμού από τον οποίον προέκυψε κίνδυνος σε άνθρωπο και ξένη περιουσία, φθορά κατ’ εξακολούθηση ξένης περιουσίας με φωτιά, αδικήματα τα οποία συντελέστηκαν στα Χανιά της Κρήτης στις 9 Οκτωβρίου του 2020. Το Δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς του περί του προτέρου εντίμου βίου για να μετριαστεί η ποινή του.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Γούναρης έβαλε φωτιά στο σπίτι της δεύτερης συζύγου του, Πατρικίας Τούρνερ (Patricia Turner), κάνοντας χρήση εύφλεκτου υλικού και φλόγας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοκληρωτικά το σπίτι. Επίσης, από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές σε γειτονικά σπίτια, καθώς και σε κατάστημα. Ζημιές υπέστη και συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων για τουριστικούς σκοπούς.

Από την εγκαθίδρυση του Αναστάσιου Γούναρη στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Αγίας Τριάδος Ν.Υ. από τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής Δημήτριο. Διακρίνεται ο αείμνηστος Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ”

Ο κατηγορηθείς πρώην ιερέας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής συνελήφθη από την Αστυνομία κατόπιν έκδοσης εντάλματος σύλληψης από τις εισαγγελικές Αρχές, καθότι θεωρήθηκε επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών. Κρίθηκε ύποπτος φυγής διότι έχει αμερικανική υπηκοότητα, του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και του αφαιρέθηκαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, ενώ του επιβλήθηκε η υποχρέωση να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στην Αστυνομία.

Ο Γούναρης είχε εγκαταλείψει την σύζυγο και τα παιδιά του και είχε φύγει στην Κρήτη με την Πατρικία Τούνερ από τον Καναδά. Εκείνη διατηρούσε κατοικία στα Χανιά την οποία τελικά πυρπόλησε ο Γούναρης το 2020. Γνωρίστηκαν μέσω κοινών φίλων το 2014 όταν ο Γούναρης επισκέφθηκε την Κρήτη, ενώ αφού χώρισε και αυτή από τον σύζυγό της, παντρεύτηκαν με τον Γούναρη το 2017 στον Καναδά σε προτεσταντική εκκλησία. Δεν άργησαν όμως να κάνουν την εμφάνιση τους προβλήματα και εντάσεις στις σχέσεις τους τα οποία κορυφώθηκαν το 2020 με την κατάληξη της πυρκαγιάς της κατοικίας.

Τον Γούναρη είχε διορίσει στην προϊσταμενία του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, μετατεθείς από την κοινότητα της Αγίας Τριάδας της Ινδιανάπολης. Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» είχε προβεί σε σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων πριν από τον διορισμό του στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό για την υπηρεσία και τα πεπραγμένα του στην κοινότητα της Ινδιανάπολης.

Η θήτευση του κ. Γούναρη στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης, όπως απεκάλυπτε κατά τη διάρκεια της προϊσταμενίας του ο «Εθνικός Κήρυκας», ήταν προβληματική. Μερικά από τα διαμειφθέντα ήταν η αφαίρεση της ελληνικής σημαίας από τον ιστό του ναού, ενώ όταν έγραφε σχετικά ο «Ε.Κ.» ο Γούναρης την αναρτούσε ξανά. Αυτό συνεχιζόταν σχεδόν επί εβδομαδιαίας βάσης, ενώ επέσειε τη δικαιολογία ότι κατέβαζε την ελληνική σημαία για να αναρτήσει το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Βρισκόταν σε συχνή αντιπαλότητα με το κοινοτικό συμβούλιο και πιο ειδικά με τον τότε πρόεδρο Ντιν Πολ. Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο π. Γούναρης είχε στείλει ηλεκτρονικώς κατάρες στον πρόεδρο, Ντιν Πολ, και του ευχόταν «να χάσει τα πάντα και να καταλήξει άστεγος στους δρόμους της Νέας Υόρκης». Ο κ. Πολ είναι εκ των επιφανών ομογενών επιχειρηματιών, ενώ είχε στην ιδιοκτησία του το γνωστό εστιατόριο του Μανχάταν «Boat House».

Ο κ. Γούναρης προέβη στην ενέργειά του αυτή λίγο μετά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Πολ στον «Εθνικό Κήρυκα», στις 12 Σεπτεμβρίου 2013, και στην οποία είχε αναφερθεί στα προβλήματα του Καθεδρικού Ναού. Συγκεκριμένα, ο κ. Πολ είχε αποκαλύψει ότι ο Καθεδρικός αντιμετωπίζει έλλειμμα ύψους $250.000 μέχρι στιγμής, ενώ η χορωδία του κοστίζει $200.000 τον χρόνο επειδή έχουν προσληφθεί επαγγελματίες χορωδοί επί πληρωμή.

Τελικά ο τότε πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος, ενεργών εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, είχε καλέσει τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 στο γραφείο του τον π. Αναστάσιο Γούναρη και του είχε πει ότι τελειώνει η ιερατεία του στον Καθεδρικό Ναό και ότι θα πρέπει να απέλθει οσονούπω.

Ο Επίσκοπος Αντώνιος εξέθεσε λεπτομερώς στον π. Γούναρη τους λόγους και τις αιτίες για τους οποίους έλαβε η Αρχιεπισκοπή αυτή της την απόφαση, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών από την ημέρα που διορίστηκε στην προϊσταμενία του Καθεδρικού μέχρι σήμερα.

Προθυμοποιήθηκε ο Μητροπολίτης Αλέξιος να βοηθήσει τον τότε ιερέα Γούναρη διορίζοντάς τον στην προϊσταμενία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας. Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015, «ο π. Αναστάσιος Γούναρης, ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας, εγκατέλειψε την κοινότητα και την ενεργό ιεροσύνη και έφυγε μόνος του στην Ελλάδα. Η πρεσβυτέρα του Μαρία Γούναρη δεν γνώριζε τα διαμειφθέντα καθότι επισκεπτόταν αυτές τις μέρες τη Νέα Υόρκη, όπου και πληροφορήθηκε το συμβάν.

Την απόφασή του αυτή να φύγει, την κοινοποίησε με email στον Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο και στα μέλη της κοινότητας και η αναχώρησή του έγινε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015. Είχε συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο ιερατείας στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου».

Ο Μητροπολίτης Αλέξιος τον έθεσε σε αργία επ’ αόριστο και το 2016 καθαιρέθηκε και επανήλθε στις τάξεις των λαϊκών.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου