Η φλεγμονή στο σώμα είναι μια φυσική διαδικασία που μπορεί στην πραγματικότητα να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς.

Ωστόσο, προβλήματα μπορεί να προκύψουν όταν έχουμε χρόνια υψηλά επίπεδα φλεγμονής, τα οποία σχετίζονται με διάφορες παθήσεις της υγείας.

Αλλά αν προσπαθείτε να ακολουθήσετε μια διατροφή που καταπολεμά τη φλεγμονή, τα τρόφιμα που τρώτε δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να προσέχετε.

Διαβάστε επίσης: Υγεία του εντέρου: Ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο;

Έχει σημασία και το τι βρίσκεται στο ποτήρι σας.

Bone broth

Το bone broth είναι στην ουσία ζωμός από τα κόκαλα κρεατικών. Τα οφέλη αυτού του ροφήματος προέρχονται από τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που διαρρέουν από τα οστά στο ζωμό καθώς μαγειρεύεται, όπως κολλαγόνο (ένα είδος πρωτεΐνης) και ηλεκτρολύτες (που σας βοηθούν να παραμείνετε ενυδατωμένοι). 

Τα αμινοξέα που βρίσκονται στο ζωμό οστών, όπως η γλυκίνη και η αργανίνη, μπορεί να δρουν ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες στον οργανισμό, σύμφωνα με έρευνα του Μαρτίου 2017 στην επιθεώρηση Oxidative Medicine and Cellular Longevity. Προσθέστε περισσότερη θρεπτική αξία παίζοντας με μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κουρκουμά και θυμάρι.

Γάλα βρώμης

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ένας τύπος διαλυτής ίνας που ονομάζεται βγλυκάνη, την οποία θα βρείτε στο γάλα βρώμης, σχετίζεται με χαμηλότερη φλεγμονή και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και δερματικών παθήσεων, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Foods. Προτιμήστε γάλα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Καφές

Ο καφές είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Οι ενώσεις αυτές έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Η κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Critical Review of Food Science and Nutrition.

Πράσινο τσάι

Οι έρευνες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι και ορισμένες ενώσεις που βρίσκονται σε αυτό μπορεί να έχουν θεραπευτικές χρήσεις για φλεγμονώδεις ασθένειες, σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο περιοδικό Anti-Inflammatory & Anti-Allergy Agents in Medicinal Chemistry. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας.

Τσάι τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει φυτικές ενώσεις όπως οι τζιντζερόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, σύμφωνα με έρευνα στο International Journal of Molecular Sciences. Τα άτομα με αρθρίτιδα στο γόνατο που έλαβαν συμπληρώματα τζίντζερ είχαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Nutrition of Gerontology and Geriatrics.

Χυμός δαμάσκηνο

Οι πολυφαινόλες στο χυμό από δαμάσκηνο μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη φλεγμονή, ειδικά όσον αφορά τις καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Antioxidants.

Η κατανάλωση δαμάσκηνων έχει συνδεθεί με την προστασία από τη φλεγμονή που οδηγεί σε οστική φθορά, σύμφωνα με μελέτη στο The American Journal of Clinical Nutrition.

Νερό

Η επαρκής ενυδάτωση είναι απίστευτα σημαντική για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φλεγμονής.

Το νερό είναι απαραίτητο για να μπορούμε να αποβάλλουμε τα απόβλητα και τις τοξίνες από το σώμα μας. Αν είμαστε αφυδατωμένοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, και επιδείνωση φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας.