Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Ο υποψήφιος των αποδήμων της ΝΔ Χρήστος Στυλιανίδης στον «Ε.Κ.»

  Παρασκευή, 19 Μαΐου, 2023

Δεν τον γνωρίζω και ούτε με/μας, εκπροσωπεί.  Είναι μεγάλη η κοροϊδία των κομμάτων για την Ελληνική Ομογένεια.  Ντροπή.  Όσο και να αξίζει ο κάθε κ. Στυλιανίδης δεν εκπροσωπεί εμάς!

----------------------------------

«Εθνικό Κήρυκα»: Από την πολιτική ζωή της Κύπρου στην ΕΕ και από την ΕΕ στην Ελλάδα. Φανταζόσασταν τέτοια διαδρομή όταν ξεκινούσατε την πολιτική σας σταδιοδρομία;

Χρήστος Στυλιανίδης: Επιτρέψτε μου να πω εξαρχής ότι ποτέ δεν προσέγγισα την πολιτική ως καριέρα ή επάγγελμα. Νομίζω ότι η συμμετοχή μου στην πολιτική το επιβεβαιώνει. Η σχέση μου με την πολιτική είναι βιωματική. Εζησα τα δραματικά πολιτικά γεγονότα της Κύπρου ως παιδί της «πράσινης γραμμής». Από τις διακοινοτικές ταραχές και τις εσωτερικές συγκρούσεις ώς την τουρκική εισβολή. Και βέβαια τη μεγάλη προσπάθεια να ανασυνταχθεί η Κύπρος, να γίνει ευρωπαϊκό κράτος από τη δεκαετία του ’80 ως φοιτητής. Και αργότερα, ως μάχιμος πολιτικός πλέον, πολιτεύτηκα με το όραμα και τον μεγάλο στόχο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και βεβαίως τη λύση του Κυπριακού, την ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο.

Τα αξιώματα δεν ήταν ποτέ για μένα αυτοσκοπός. Ηταν το όχημα, η ευκαιρία και η δυνατότητα να υπηρετήσω τις αρχές μου. Να υπηρετήσω το ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Να προωθήσω τους στρατηγικούς στόχους που πιστεύω ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα όλου του Ελληνισμού.

Οταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την τιμή και μου ζήτησε να βοηθήσω κι εγώ στο δύσκολο μεταρρυθμιστικό έργο του για την ανασύσταση της Ελλάδας και της εικόνας της, δεν μπορούσα, δεν είχα καν το δικαίωμα, να αρνηθώ. Και τώρα ήρθε η πρόσκληση-πρόκληση να είμαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ εκπροσωπώντας τους Ελληνες της Διασποράς. Και πάλι δεν μπορούσα να αρνηθώ διότι θεωρώ ιστορική ανάγκη να συνεχίσει να βρίσκεται στο πηδάλιο του όλου Ελληνισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για να προχωρήσει και να επιταχυνθεί η μεγάλη προσπάθεια να συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια. Για να συνεχιστεί η αναβάθμιση και ενίσχυση του όλου Ελληνισμού στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σκηνή. Γι’ αυτή την Ελλάδα που χτίζουμε θέλω να συνεχίσω να εργάζομαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην υπηρεσία όλου του Ελληνισμού.

«Ε.Κ.»: Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας;

Χρήστος Στυλιανίδης: Από τη φύση και το αντικείμενό του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι γεμάτο προκλήσεις. Ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης όπου η γειτονιά μας, η Ανατολική Μεσόγειος, είναι hot spot. Κάποιοι φίλοι χαριτολογώντας λένε ότι είμαι εθισμένος στα ναρκοπέδια.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να δημιουργήσει το νέο αυτό υπουργείο ήταν μια καινοτομία η οποία έγινε δεκτή σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο με πολύ θετικά σχόλια. Ανέδειξε μια πρωτοπόρα προσέγγιση: την άμεση σύνδεση μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας.

Το έργο της ουσιαστικής συγκρότησης ενός νέου οργανισμού με σύγχρονες δομές που θα ανταποκρίνονται στη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση του 21ου αιώνα, την κλιματική κρίση, και με την καλλιέργεια μιας νέας ολιστικής κουλτούρας αποτελεσματικότητας, δεν είναι απλή υπόθεση. Ειδικά όταν «τρέχει» ταυτόχρονα με την καθημερινή διαχείριση πολλαπλών κρίσεων. Αλλά με σκληρή δουλειά, σαφές όραμα και κυρίως τη συνεχή στήριξη από τον Πρωθυπουργό, είμαστε στο σωστό δρόμο.

Σταχυολογώ τέσσερα από τα πιο σημαντικά:

Θέσαμε τα θεμέλια, ώστε να «γεφυρώσουμε» το χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής προσέγγισης στη διαχείριση κινδύνων καταστροφών -την κατασταλτική δηλαδή δράση που διαχρονικά ανήκει στην αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος- με το τρίπτυχο «Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα και Ανθεκτικότητα». Το δόγμα που καθοδηγεί συνολικά τις δράσεις μας.

Προχωρήσαμε τη συνολική αναβάθμιση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, αξιοποιώντας το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ». Δίνοντας έμφαση στον συντονισμό, τη συνεργασία και τη διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής. Αναβαθμίζοντας την εκπαίδευση των στελεχών του υπουργείου και προωθώντας την ευαισθητοποίηση των πολιτών για ενεργή συμμετοχή στο έργο μας.

Θέσαμε τις βάσεις και δημιουργήσαμε το πλαίσιο για να λειτουργήσει η Εθνική Πλατφόρμα/Βάση Δεδομένων για τη Μείωση της Επικινδυνότητας των Καταστροφών, η οποία θα είναι το εργαλείο με το οποίο θα χτίζεται η επιστημονική τεκμηρίωση και μοντελοποίηση στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με άλλα πρωτοποριακά τεχνολογικά εργαλεία. Μέσω της Εθνικής Βάσης Δεδομένων οι επιχειρησιακές αποφάσεις θα βασίζονται στην επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση.

Αναδείξαμε την Ελλάδα ως ευρωπαϊκό περιφερειακό πυλώνα συντονισμού και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση κινδύνων φυσικών καταστροφών, ειδικά πυρκαγιών, στη λεκάνη της Μεσογείου, λειτουργώντας ως «κόμβος» (hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU.

«Ε.Κ.»: Θα θέλατε να συνεχίσετε στο ίδιο υπουργείο σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ;

Χρήστος Στυλιανίδης: Επαναλαμβάνω ότι τα αξιώματα δεν είναι αυτοσκοπός. Θα συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις εάν και όπως μου το ζητήσει

ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για λόγους δημοκρατίας, βέβαια, ας περιμένουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και έπειτα θα υπάρξει χρόνος για να συζητήσουμε. Ο πρόεδρος της Βουλής, ο φίλος μου Κωστής Τασούλας, με έχει χαρακτηρίσει «δωρητή σώματος». Ενας άλλος φίλος μου έχει πει, ότι μέχρι τώρα είμαι εδώ «εκτίοντας ποινή».

«Ε.Κ.»: Εκπροσωπείτε τους απόδημους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Πώς σχολιάζετε το νόμο για την ψήφο των αποδήμων; Υπάρχουν προοπτικές για την βελτίωσή του;

Χρήστος Στυλιανίδης: Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας τους Ελληνες της Ομογένειας. Οι Ελληνες του εξωτερικού δεν είναι Ελληνες δεύτερης κατηγορίας. Αυτό υποδηλώνει η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να θεσμοθετήσει την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Μια πρωτοβουλία η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Ομογένειας και τη βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει μεθοδικά και ουσιαστικά τα ζητήματα που απασχολούν τους Ελληνες του εξωτερικού.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση, συμβολικού και ουσιαστικού χαρακτήρα, η οποία έρχεται να απαντήσει σε ένα διαχρονικό αίτημα των αποδήμων Ελλήνων. Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες κάναμε ένα πρώτο μεγάλο βήμα.

Φυσικά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού Ελλήνων ομογενών. Κάτι που θα βοηθήσει και στην πιο ενεργή συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή του τόπου. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψω με τους συναδέλφους μου για να προωθήσουμε ένα ασφαλές και αξιόπιστο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όπως υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα κράτη και θα εξετάσουμε επίσης την υιοθέτηση και της επιστολικής ψήφου.

«Ε.Κ.»: Πώς σχολιάζετε το «νατουραλιζέ» του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο αναφερόταν σε εσάς;

Χρήστος Στυλιανίδης: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την ουσία αυτής της δήλωσης. Πιστεύω ότι είναι μια ανιστόρητη δήλωση, εκτός τόπου και χρόνου. Την αφήνω στην κρίση όλων των Ελλήνων, είτε ζουν στην Ελλάδα, είτε ζουν στο εξωτερικό.

«Ε.Κ.»: Πώς φαντάζεστε την Ελλάδα ύστερα από 4 χρόνια, μετά την ολοκλήρωση μιας νέας κυβερνητικής θητείας σε περίπτωση νίκης της ΝΔ;

Χρήστος Στυλιανίδης: Δεν πιστεύω ούτε στα μεγάλα λόγια, ούτε στις ανέξοδες υποσχέσεις. Εάν κάτι με χαρακτηρίζει αυτό είναι ο ρεαλισμός και ο ορθολογισμός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, όμως, ότι η Ελλάδα με ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Εχει εμπεδώσει τον δυτικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της. Εχει ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της. Και έχει αποκαταστήσει την τραυματισμένη εικόνα της. Μέσα από ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές τομές, όπως είναι για παράδειγμα η ψηφιοποίηση του κράτους, η καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη έχει γίνει πιο εύκολη.

Αλλά ο δρόμος της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. Γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται μια στιβαρή και αξιόπιστη ηγεσία. Χρειάζεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια με οδηγεί αβίαστα στο εξής συμπέρασμα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταγραφεί ως μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή και διεθνής προσωπικότητα η οποία αποτελεί προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα και τον όλο Ελληνισμό. Θα ήταν λάθος να υποτιμηθεί αυτή η διαπίστωση και η σημασία της για την ελληνική οικονομία, τις επενδύσεις, την επιρροή της Ελλάδας και του Ελληνισμού στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Η ιστορική ομιλία του Ελληνα Πρωθυπουργού στο Αμερικανικό Κογκρέσο, που μας έκανε όλους περήφανους, είναι απτή απόδειξη του πολιτικού βάρους και της αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το διακύβευμα, λοιπόν, αυτών των εκλογών είναι απλό: θα συνεχίσουμε αυτή την μεταρρυθμιστική πορεία μεθοδικά, ορθολογικά και με αξιοπιστία ή θα κατολισθήσουμε στο παρελθόν της αναξιοπιστίας, του ανορθολογισμού και της οπισθοδρόμησης;

Είμαι αισιόδοξος ότι οι Ελληνες πολίτες συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων της Διασποράς, θα ανανεώσουν την εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να προχωρήσει δυναμικά και σταθερά μπροστά.

Βιογραφικό

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021.
Στο πλαίσιο της θητείας του, μεταξύ άλλων, προώθησε τη χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής που συνδέει την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία. Έθεσε σε εφαρμογή το νέο «δόγμα» το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο «Πρόληψη – Προετοιμασία/Ετοιμότητα – Ανθεκτικότητα», ενώ εισήγαγε την αρχή της επιστημονικής τεκμηρίωσης στη λήψη των επιχειρησιακών αποφάσεων. Παράλληλα, προώθησε την επικαιροποίηση και υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» για τον εκσυγχρονισμό και τη συνολική αναβάθμιση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.
Την ίδια περίοδο, αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διμερές επίπεδο. Η Ελλάδα έγινε κόμβος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) και του rescEU για τη ΝΑ Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αναδείχθηκε ως περιφερειακός πυλώνας και κόμβος συντονισμού της τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με πυρκαγιές, καύσωνες και ξηρασία στη λεκάνη της Μεσογείου, υπό την ομπρέλα των UCPM/rescEU. Παράλληλα, σε διμερές επίπεδο, προωθήθηκε μια θετική ατζέντα περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή υπό UCPM/rescEU, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο της χώρας με το Ισραήλ, την Κύπρο και άλλα κράτη της περιοχής.

Από το 2014 έως το 2019, ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων. Την ίδια περίοδο ήταν Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας, ενώ για το έργο του στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας χαρακτηρίστηκε ως το ανθρωπιστικό «πρόσωπο της Ευρώπης» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τον Μάιο του 2021 ορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την προώθηση και προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών και πεποιθήσεων, θέση που υπηρέτησε μέχρι την υπουργοποίησή του.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε, επίσης, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (2014) στην Κύπρο, ενώ σε δύο διαφορετικές περιόδους υπηρέτησε ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2013-2014 και 1998-1999). Κατά την περίοδο 2006-2013 ήταν μέλος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων (εξελέγη το 2006 και το 2011 με τον ΔΗΣΥ) και είχε σημαντική κοινοβουλευτική παρουσία και δράση. Μεταξύ του 2006 έως 2011 διετέλεσε, επίσης, μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και εξελέγη μέλος του Προεδρείου της το 2012.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι, επίσης, Επισκέπτης Καθηγητής (Visiting Professor in Practice) στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στη London School of Economics (LSE) της Μεγάλης Βρετανίας, Μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Κύπρου και Επισκέπτης Καθηγητής στο Ruhr Universität Bochum (RUB) Research School της Γερμανίας.

Ως αναγνώριση του έργου του ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει λάβει σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα. Μεταξύ άλλων, για την προσφορά του στην αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας τιμήθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικής Βοήθειας (THW) της Γερμανίας και από τα Γερμανικά κρατίδια Βάδης-Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας. Ανακηρύχθηκε, επίσης, “Global Champion for Education in Emergencies” από τη διεθνή οργάνωση Education Cannot Wait (ECW) και “Political Champion for Education in Emergencies” από το Malala Foundation. Για την ανθρωπιστική του δράση και τη συνεισφορά του στην συνύπαρξη και συμφιλίωση τιμήθηκε με το «Βραβείο Ειρήνης και Συμφιλίωσης» της ιστορικής πόλης Γκερνίκα της Ισπανίας.
Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 26 Ιουνίου 1958 και σπούδασε Χειρουργός Οδοντίατρος στον Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου