Τα οφέλη του καφέ για την υγεία μας

#1 Ευεργετικά αντιοξειδωτικά

Ο καφές είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ασθένειες. Μάλιστα, περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα βατόμουρα και το μπρόκολο.

Το σώμα μας παράγει ρίζες οξυγόνου, οι οποίες βλάπτουν το DNA. Ερευνητές στο Ινστιτούτο Ευεξίας της κλινικής Κλίβελαντ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καφέ –ακόμη και του καφέ χωρίς καφεΐνη– μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω των ευεργετικών αντιοξειδωτικών.

#2 Υγεία του εγκεφάλου

Η καφεΐνη συμβάλει στις θετικές επιδράσεις του καφέ στην υγεία του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η καφεΐνη είναι «εχθρός» των υποδοχέων αδενοσίνης. Αυτοί οι υποδοχείς συνήθως επιβραδύνουν τη νευρική δραστηριότητα όταν η χημική ουσία αδενοσίνη δεσμεύεται σε αυτούς, προκαλώντας ένα αίσθημα υπνηλίας. Όταν όμως η καφεΐνη δεσμεύεται στους υποδοχείς, η δραστηριότητα των νευρώνων επιταχύνεται.

Ο καφές έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη του 2009 στη Φινλανδία και τη Σουηδία έδειξε ότι από τους 1.400 ανθρώπους που παρακολουθούσαν οι επιστήμονες για περίπου 20 χρόνια, αυτοί που ανέφεραν ότι έπιναν 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 65% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν ή που πίνουν καφέ περιστασιακά.

#3 Μακροζωία

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 229.119 άνδρες και 173.141 γυναίκες. Μετά από 13 χρόνια, οι άνδρες που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν. Οι γυναίκες που έπιναν την ίδια ποσότητα είχαν 13% μειωμένο κίνδυνο. Αν και αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη για την εξέταση των πλεονεκτημάτων του καφέ, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί το εάν ο καφές μπορεί πράγματι να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο.

#4 Προβλήματα υγείας

Με μόλις δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορείτε πιθανώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 25% και πέτρας στη χολή κατά σχεδόν 50%.

Επιπλέον, ο καφές μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal Cancer Research, η κατανάλωση περισσότερης καφεΐνης θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Όσοι πίνουν καφέ έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτες σε σχεδόν 90.000 άντρες και γυναίκες που έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ μείωσε τον κίνδυνο στους άνδρες κατά 54% και στις γυναίκες κατά 30%.

Τέλος, σε μια μελέτη περίπου 130.000 μελών του προγράμματος υγείας Kaiser Permanente, άτομα που ανέφεραν ότι έπιναν 1-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς (αρρυθμίες) σε σχέση με άτομα που δεν έπιναν, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου.

#5 Πόνος

Η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την ταχύτητα και αντοχή και να μειώσει την κόπωση των μυών όταν αθλούμαστε.

Η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη μια ώρα πριν από έντονη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου ενώ γυμνάζεστε, σύμφωνα με μελέτη του 2009.

#6 Το «οικείο» φλιτζάνι του καφέ

Για τους περισσότερους από εμάς, ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μας «καλημερίζει» το πρωί, μας κρατά παρέα το απόγευμα. Μαζευόμαστε γύρω του, μαλώνουμε πάνω από αυτόν, μοιραζόμαστε χαμόγελα και αγκαλιές. Δημιουργούμε χρόνο και χώρο για να τον πιούμε και μερικές φορές θέλουμε απλώς μια ήσυχη στιγμή μαζί του και μπορεί να τον χρησιμοποιήσουμε ακόμα και ως «αφορμή» για ένα ρομαντικό ραντεβού. Επομένως, ωφελεί και την ψυχική μας υγεία.

vitagr