Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Η Ελλάδα "γερνάει". Η Ηλεία «γερνάει»: Έξι από τους επτά δήμους «χάνουν» κατοίκους 30 Απριλίου 2023 - 10:10

 Δευτέρα, 1 Μαΐου, 2023

ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά μειούμενος εμφανίζεται ο πληθυσμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σε βάθος εικοσαετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελληνιστική Στατιστική Αρχή με βάση τις απογραφές που έχουν γίνει. Από το 2001 έως το 2021 που πραγματοποιήθηκε και η τελευταία απογραφή πληθυσμού της Χώρας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρουσιάζει μειώσεις πληθυσμού της τάξης του 10,3% ενώ και συνολικά στην Ηλεία ο αριθμός που έχει καταγραφεί δείχνει μείωση στον πληθυσμό στους έξι από τους επτά δήμους.

Σύμφωνα με την έρευνα της εφ. «Πατρίς», η Δυτική Ελλάδα περιλαμβάνεται στις Περιφέρειες της χώρας που καταγράφουν μείωση πληθυσμού, η οποία μάλιστα είναι συνεχιζόμενη σε βάθος χρόνου, κατατάσσοντάς την τέταρτη περιφέρεια σε πληθυσμιακό μέγεθος. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην τελευταία απογραφή (2021), η Δυτική Ελλάδα έχει 648.220 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ήταν στους 679.796 κατοίκους και σύμφωνα με την – ακόμα πιο παλιά – απογραφή του 2001, ήταν στους 721.541 κατοίκους. Στη δεκαετία μεταξύ 2001 και 2011 υπήρξε μείωση της τάξης του 5,7% στην οποία έρχεται να προστεθεί και νέα μείωση της τάξης του 4,6%. Αυτό αποδεικνύει ότι, σε περίοδο 20 ετών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει «χάσει» 73.321 κατοίκους, πληθυσμό που, όπως αναφέρεται, αντιστοιχεί σε μία μεγάλη πόλη.

Στην Ηλεία

Από την άλλη μείωση κατά 5,9% εμφανίζει η Ηλεία στο σύνολό της με τα νούμερα από το 2001 έως το 2021 να δείχνουν ότι έχουν «φύγει» από τον Νομό 33.625 κάτοικοι. Όσο για τα ακριβή νούμερα που δείχνουν οι στατιστικές της εικοσαετίας η Ηλεία, έχει έναν σταθερά μειούμενο αριθμό ο οποίος μεταφράζεται σε 183.521 μόνιμο πληθυσμό το 2001, 159.300 μόνιμο πληθυσμό το 2011 και 149.896 μόνιμο πληθυσμό το 2021. Συνολικά η Ηλεία καταγράφει μείωση κατά 33.625 κατοίκους το διάστημα 2001-2021 και 9.404 κατοίκους το διάστημα 2011-2021. Πιο αναλυτικά ανά δήμο φαίνεται πως την μεγαλύτερη απώλεια καταγράφει ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων καθώς από το 2001 έως το 2021 ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 9.939 κατοίκους και ακολουθούν στη δεύτερη θέση ο δήμος Ήλιδας, με απώλειες 6.928 κατοίκους, στην τρίτη θέση ο δήμος Πύργου με μειωμένο πληθυσμό κατά 6.269 κατοίκους, στην τέταρτη θέση ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με απώλεια 5.278 κατοίκους, στην πέμπτη θέση ο δήμος Ζαχάρως με μείωση 5.062 κατοίκους και τέλος στην έκτη θέση ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ο οποίος παρά το γεγονός πως έχει καταγράψει θετικό πρόσημο το διάστημα 2011 – 2021 φαίνεται πως σε βάθος εικοσαετίας έχει απολέσει 2.116 κατοίκους μόνιμο πληθυσμό. Όσο για τον δήμο Πηνειού, έχει καταγράψει θετικά πρόσημα στο βάθος της εικοσαετίας με τον πληθυσμό του να «φέρνει» στην εικοσαετία αύξηση κατά 1.967 κατοίκους. Από την άλλη να σημειωθεί ότι στην τελευταία απογραφή του 2021 από τους συνολικά επτά δήμους του Νομού Ηλείας, φαίνεται πως οι δύο παρουσιάζουν αύξηση στον πληθυσμό τους με βάση τα στοιχεία της αμέσως προηγούμενης απογραφής, με τον έναν να είναι ο δήμος Πηνειού που καταγράφει θετικά πρόσημα στην εικοσαετία και το διάστημα 2011-2021 έχει 591 κατοίκους περισσότερους και ο δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, που παρά τις απώλειες της εικοσαετίας την τελευταία δεκαετία 2011-2021 κατέγραψε αύξηση πληθυσμού κατά 971 κατοίκους.

Δεν γεννιούνται παιδιά

Πάντως σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην εφ. Πατρίς, οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων Πολυτέκνων Ηλείας και Τριτέκνων Ηλείας, Νίκος Κρουστάλης και Λεωνίδας Γεωργακόπουλος αντίστοιχα, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στασιμότητα στις γεννήσεις ή καταγράφονται πολύ λίγες οικογένειες ως νέα μέλη στους εκάστοτε συλλόγους καθώς οι εξελίξεις στην γενικότερη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και ειδικά τελευταία με την ακρίβεια και το ενεργειακό, δεν επιτρέπουν από τη μία την δημιουργία οικογένειας και από την άλλη την αύξηση των τέκνων σε μια υπάρχουσα οικογένεια με δύο παιδιά. Πάντως το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια απασχολεί ιδιαίτερα.

Λεωνίδας Γεωργακόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Τριτέκνων Ν. Ηλείας

«Η ακρίβεια δεν επιτρέπει νέες γεννήσεις» «Ο Σύλλογος μας έχει πάνω από 7.500 ανθρώπους μέλη του και αντιπροσωπεύει αυτούς τους ανθρώπους. Τα ελληνόπουλα όμως δεν μπορούν να κάνουν οικογένειες και να γεννήσουν παιδιά. Και αυτό γιατί δεν δίνονται κίνητρα γι αυτά τα παιδιά και δεν μιλάμε για επιδόματα. Μιλάμε για θεσμικά ζητήματα και το βασικό μας αίτημα αφορά να ενταχθούμε στον νόμο που διέπει και τους πολυτέκνους και να έχουν τα παιδιά μας πρόσβαση σε διαγωνισμούς, σε μειωμένα εισιτήρια, σε μετεγγραφές σε πανεπιστήμια, σε προσβάσεις σε παιδικούς σταθμούς. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με βάση τα στοιχεία που καταγράφονται η κατάσταση δεν φαίνεται να διορθώνεται καθώς οι οικογένειες δεν αναπτύσσονται, δεν μεγαλώνουν, όπως παλιότερα. Σε αυτό παίζουν ρόλο μια σειρά προβλημάτων όπως – κυρίως – είναι η ακρίβεια αφού μια οικογένεια αδυνατεί να τα βγάλει πέρα στις μέρες μας ακόμα κι αν έχει ένα παιδί. Πιστεύω πως αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να μιλάμε για αύξηση του νέου πληθυσμού».

Νίκος Κρουστάλης, πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Ηλείας

«Ερημοποίηση αν δεν γεννιούνται παιδιά» «Η κυβέρνηση έχει αφήσει στο έλεος τους πολύτεκνους, ενώ είχε υποσχεθεί να σκύψει στο πλευρό των οικογενειών αυτών. Τα επιδόματα έχουν σταματήσει, η φορολογία είναι υπερβολικά μεγάλη, οι παροχές τροφίμων έχουν σταματήσει από το 2013. Δυστυχώς θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ερημοποίηση, θα ερημώσουν τα χωριά και οι πόλεις, γιατί δεν γεννιούνται παιδιά. Προς τούτο στον σύλλογό μας το 2022 εγγράφηκαν 5 οικογένειες με τις δύο να αφορούν τρίτεκνους με χηρεία. Ο σύλλογος σήμερα έχει 2.370 μέλη με τα 1.280 να είναι ενεργά. Ωστόσο εκείνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο που διέπει τους πολύτεκνους στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, σε κανένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν γίνεται αυτό που γίνεται στη χώρα μας, να έχουμε δηλαδή το χαμηλότερο επίδομα ανά τέκνο. Το βασικό αίτημα είναι ότι θα έπρεπε να ισχύει επίδομα ανά τέκνο όπως συμβαίνει σε χώρες της Ευρώπης για να δίδεται κίνητρο στις οικογένειες να αποκτούν παιδιά».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου