Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Η «μάχη» της πρωτιάς στην Ηλεία!

 Τρίτη, 16 Μαΐου, 2023

Ψηφίστε αυτούς που μπορούν και είναι ικανοί να πάνε το τόπο ψηλά.  Δεν χρειαζόμαστε μηδενιστές…

Η Ηλεία είναι από τις ποιο έφορες  περιοχές της Ελλάδας.  Μεγάλες πεδιάδες με εκατομμύρια στρέμματα ποτιστικά.  Με 163 ιστορικά μέρη, μεταξύ αυτών Ήλιδα, Αρχαία Ολυμπία…  Με δεκάδες ιστορικές μονές και ναούς.  Με αμμώδεις  παραλίες.  Με καλές κλιματολογικές συνθήκες και ηλιοφάνεια 330 ημέρες το χρόνο.  Χρειάζεται υποδομές και αναβάθμιση και know how για ένα καλύτερο μέλλον γιατί μέχρι σήμερα πνέει τα λοίσθια στους Νομούς της Ελλάδας.  

Μια εβδομάδα ακριβώς απέμεινε για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και τα στελέχη των κομμάτων έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο τον δυνατόν περισσότερη στήριξη από τους ψηφοφόρους αλλά και την βεβαιότητα ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη με την Ηλεία ασφαλώς να μην αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Μάλιστα, την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο δείχνουν σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας το οποίο αυτή την στιγμή και σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα το βράδυ της 21ης Μαΐου, στον νομό μας γίνεται μάχη σώμα με σώμα και… ψήφο με ψήφο για την πρωτιά στην περιοχή.

Ανατρέχοντας στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009 και μετά, βλέπουμε ότι άλλες φορές οριακά και άλλες άνετα, το κόμμα που έβγαινε πρώτο στην χώρα, έβγαινε και πρώτο στον νομό.

Στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό της ιστορίας του στην Ηλεία με 52, 65%, έχοντας διαφορά 22 ολόκληρων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία (28,99%) ενώ τρίτο κόμμα ήταν το ΚΚΕ με 6,60% και τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,89%

Τρία χρόνια αργότερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ηλεία, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Στις πρώτες εκλογές του Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία έχει περάσει μπροστά και αυτό αποτυπώνεται και στον νομό μας με 23%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά προσπερνά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως στην περιοχή βγαίνει δεύτερο χάνοντας όμως σχεδόν 34 μονάδες (18,70%%). Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία πήρε 15,10 ενώ στην τέταρτη θέση βρέθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 9,05%.

Στις δεύτερες εκλογές του 2012, τον Ιούνιο, η Νέα Δημοκρατία στην Ηλεία φτάνει το 30,45%, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπερνά το ΠΑΣΟΚ ΜΕ 26,21% έναντι 16,55 και στην τέταρτη θέση ανεβαίνει η Χρυσή Αυγή με 7,61%.

Τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται με… φόρα και στην Ηλεία με 37,89% με την Νέα Δημοκρατία να πέφτει στην δεύτερη θέση με 26,90%. Το ΠΑΣΟΚ πλέον έχει αρχίσει να χάνει την δύναμη του η οποία έχει μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΔΗΣΟ και συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 8,14% με τέταρτη την Χρυσή Αυγή (6,04%).

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μπροστά σχεδόν με ίδιο ποσοστό (37,81%) με τη Νέα Δημοκρατία στην δεύτερη θέση με 29,92. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πλέον, είναι  στην τρίτη θέση με 10,75% ενώ η Χρυσή Αυγή παραμένει τέταρτη με 5,55%.

Στις τελευταίες εκλογές, το 2019, η Νέα Δημοκρατία παίρνει ξανά το τιμόνι της χώρας και η Ηλεία «βάφεται» ξανά μπλε με 36,03%. Ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο πανελλαδικά όσο και σε επίπεδο νομού έχει υποχωρήσει στη  δεύτερη θέση με 34,82% ενώ το Κίνημα Αλλαγής είναι τρίτο με αξιοσημείωτη ωστόσο αύξηση τεσσάρων μονάδων σε σχέση με το 2015 (14,79%).Τέταρτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΚΕ με 3,62%.

Τι σημαίνει «νίκη» για κάθε κόμμα στην Ηλεία

Μπορεί για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, το κόμμα που θα βγει πρώτο στην Ελλάδα να χάσει την πρωτιά στην Ηλεία ή αντίστοιχα το κόμμα που θα βγει δεύτερο στη χώρα, να κερδίσει τη «μάχη» στον νομό; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί με σιγουριά  μόνο την ερχόμενη Κυριακή γύρω στις 9μ.μ. όταν και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα των αποτελεσμάτων.

Μέχρι τότε, το επιτελεία των κομμάτων στην περιοχή θα κάνουν αγώνα δρόμου για να πείσουν τους ψηφοφόρους πως το δικό τους πρόγραμμα θα ανακουφίσει τους πολίτες και φυσικά θα βάλει την Ηλεία σε αυτή την πολυπόθητη τροχιά ανάπτυξης. Τούτη την ώρα πάντως, άπαντες εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την δική τους «νίκη». Και κάθε κόμμα έχει τους λόγους του ότι μπορεί να το πετύχει.

Η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Πύργο, ζήτησε ο νομός να βγάλει ξανά το κόμμα του πρώτο και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τις εκλογές του 2019 που το είχαν προτιμήσει 33.673 συμπολίτες μας.

Στην αντίπερα, ο Αλέξης Τσίπρας από την πρωτεύουσα του νομού, χρησιμοποιώντας την φράση «Είστε ο Πύργος της Αλλαγής» έστειλε μήνυμα ανατροπής των συσχετισμών και νίκη του κόμματος του. Ανεξάρτητα πάντως, από το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει τελικά να διαψεύσει τις δημοσκοπήσει και να κόψει πρώτος το νήμα πανελλαδικά, ενδεχόμενη πρώτη θέση στην Ηλεία, θα αποτελεί μεγάλο κερδισμένο στοίχημα για τα τοπικά στελέχη.

Για την δική του «νίκη» πάντως παλεύει και το ΠΑΣΟΚ. Σε ένα νομό που παραδοσιακά η παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο από το γενικό μέσο όρο και με μπροστάρη τον επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος θέλει να μετουσιώσει την δυναμική που έχει δείξει έως τώρα τουλάχιστον σε κάτι καλύτερο από το 14,79% του 2019.

Τέλος υψηλές βλέψεις για τις εκλογές της Κυριακής φαίνεται πως έχει και το ΚΚΕ, με τα στελέχη του να εκτιμούν ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη. Το ποια θα είναι η έκπληξη και αν θα γίνει… Κυριακή κοντή γιορτή!

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου