Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Επιτόκια: Tι σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες

Μεγάλη Τρίτη, 11 Απριλίου, 2023

Οποιαδήποτε παύση της Fed μετά από τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση τον Μάιο

θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για χαλάρωση παγκοσμίως

Επιτόκια: Tι σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες

Οι περισσότερες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες μπορεί είτε να βρίσκονται κοντά σε μια κορύφωση είτε να έχουν ήδη ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων, προμηνύοντας μια παύση πριν φανεί πιθανή νομισματική χαλάρωση, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Με τα πρώτα αρνητικά σημάδια στην οικονομική ανάπτυξη να είναι πλέον ορατά και τις επιπτώσεις από τις εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές να παραμένουν, οποιαδήποτε παύση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά από τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση τον Μάιο θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για χαλάρωση του πιο επιθετικού παγκόσμιου κύκλου σύσφιγξης που έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.

ΕΚΤ: Είμαστε κοντά στους τίτλους τέλους της ανόδου των επιτοκίων;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι περιφερειακοί ομόλογοι της μπορεί να συνεχίσουν να προχωρούν περισσότερο σε αυξήσεις , αλλά μια αλλαγή ταχύτητας για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του προέδρου Jerome Powell θα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα για τους ομολόγους του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τη Βραζιλία μέχρι την Ινδονησία, μια αλλαγή πλεύσης προς τις μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως φέτος. Συνολικά, τουλάχιστον 20 από τις 23 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες προβλέπεται να μειώσουν το κόστος δανεισμού το 2024.

Ας δούμε τι προβλέπουν οι οικονομολόγοι του Bloomberg για τις 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες.

FED

Τρέχον επιτόκιο: 5%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 5,25%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2024: 4,25%

Οι αξιωματούχοι της Fed προσβλέπουν να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια παρά τις πρόσφατες πιέσεις των τραπεζών, με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου πιθανότατα να σκληραίνουν την αποφασιστικότητά τους στη συνεδρίασή τους στις αρχές Μαΐου.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τονίζουν την υπομονή στην αξιολόγηση του τι σημαίνει η κατάρρευση της SVB για την οικονομία των ΗΠΑ, δεν έχει υπάρξει μεγάλη αλλαγή στη ρητορική τους σχετικά με την ανάγκη μείωσης των πιέσεων στις τιμές.

Τούτου λεχθέντος, οι οικονομικές συνθήκες έχουν γίνει πιο αυστηρές μετά την αποτυχία της SVB και οι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν ότι αυτό θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις.

Οι επενδυτές προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα κορυφωθούν κάτω από το 5%, με τη Fed στη συνέχεια να μειώνει κατά περίπου 50 μονάδες βάσης πριν από το τέλος του 2023.

Τι λέει το Bloomberg Economics:

«Αναμένουμε ότι η Fed θα αυξήσει κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο, όταν το ανώτατο όριο των επιτοκίων των Fed Funds φτάσει στο 5,25%. Με τις πρόσφατες περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ και την ακόμα σφιχτή αγορά εργασίας των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός πιθανότατα θα παραμείνει κοντά στο 4% το 2023 και θα αποτρέψει τη Fed από μειώσεις επιτοκίων, όπως προβλέπουν επί του παρόντος οι αγορές. Βλέπουμε τη Fed να διατηρεί τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο για τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ακόμη και όταν μια ήπια ύφεση είναι πιθανό να αναπτυχθεί στα τέλη του 2023».

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τρέχον επιτόκιο: 3%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 3,5%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2024: 2,5%

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν ολοένα και περισσότερο ότι η πιο επιθετική περίοδος αυξήσεων των επιτοκίων μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της. Παραμένουν ορισμένες πιθανώς μικρότερες αυξήσεις – για την αντιμετώπιση του υποκείμενου πληθωρισμού που έσπασε άλλο ένα ρεκόρ τον Μάρτιο και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Οι συζητήσεις για το τέλος του κύκλου ακολουθούν τις πρόσφατες αναταραχές στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι οι δανειστές μπορεί να περιορίσουν την αύξηση ως αποτέλεσμα αυτής της αναταραχής, ένα βήμα που θα επιβάρυνε την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Τι λέει το Bloomberg Economics:

«Η ΕΚΤ έχει μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, την επιβράδυνση της οικονομίας και τα δεινά στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν παρείχε καθοδήγηση τον Μάρτιο για την επόμενη κίνησή του. Εάν διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το Bloomberg Economics αναμένει πρόσθετες αυξήσεις κατά 25 μ.β. τον Μάιο και τον Ιούνιο, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,50%. Οι κίνδυνοι στρέφονται προς μια άλλη κίνηση ίδιου μεγέθους τον Ιούλιο. Μια μακρά παύση σε περιοριστικό έδαφος (η εκτίμησή μας για ουδέτερο είναι 1,50% έως 1,75%) είναι πιθανή μετά».

Τράπεζα της Ιαπωνίας

Τρέχον επιτόκιο: -0,1%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: -0,1%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2024: 0%

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ηγείται πλέον από τον πρώτο νέο διοικητή της εδώ και μια δεκαετία. Αυτό το τρίμηνο θα είναι το κλειδί για τον καθορισμό του τόνου της πενταετούς θητείας του Kazuo Ueda.

Τι λέει το Bloomberg Economics:

«Είναι δύσκολο να δεις ότι η BOJ αλλάζει πορεία φέτος. Δεν υπάρχουν ακόμη προϋποθέσεις για σταθερό πληθωρισμό γύρω στο 2%. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της BOJ έδειξε ότι το αρνητικό κενό παραγωγής διευρύνθηκε το 4ο τρίμηνο του 22. Κοιτάζοντας το 2024, βλέπουμε την BOJ να αυξάνει τον ενδιάμεσο στόχο για την απόδοση του 10ετούς JGB από 0% σε 0,25% το 1ο τρίμηνο του 24 και να εξέρχεται από το αρνητικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο το δεύτερο τρίμηνο του 24.

Τράπεζα της Αγγλίας

Τρέχον επιτόκιο τράπεζας: 4,25%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 4,25%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2024: 3,5%

Μια απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο άφησε οικονομολόγους και επενδυτές διχασμένους σχετικά με το εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει την ταχύτερη νομισματική σύσφιξη των τελευταίων τριών δεκαετιών. Οι αγορές χρήματος αναμένουν ότι μια αύξηση των επιτοκίων στο 4,5% είναι πιθανή μέχρι τα μέσα του έτους

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον κυβερνήτη Άντριου Μπέιλι απέφυγαν να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις επόμενες αποφάσεις τους, επισημαίνοντας αντικρουόμενες δυνάμεις που επηρεάζουν τις προοπτικές. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί απότομα μαζί με τις τιμές της ενέργειας και η αναταραχή γύρω από τη διάσωση της Credit Suisse και της Silicon Valley Bank ενδέχεται να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.

Τι λέει το Bloomberg Economics:

«Η αποδυνάμωση της αύξησης των μισθών και η επικείμενη προοπτική μιας απότομης πτώσης του πληθωρισμού με γνώμονα την ενέργεια θα πρέπει να είναι αρκετές ώστε η BOE να κρατήσει τα επιτόκιά της σταθερά γύρω στο 4,25%».

Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας

Τρέχον επιτόκιο: 2,75%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2023: 2,55%
Πρόβλεψη του Bloomberg Economics για το τέλος του 2024: 2,45%

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας ενισχύεται μετά την απότομη άρση των περιορισμών Covid και τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων, αν και η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι αρκετά αργή και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη πρόθεση να περιορίσουν τη νομισματική σύσφιγξη. Αντί για τα επιτόκια, ωστόσο, η PBOC χρησιμοποιεί άλλα εργαλεία πολιτικής, όπως ο δείκτης υποχρεωτικών αποθεματικών – τον οποίο μείωσε τον Μάρτιο – για να βοηθήσει τον δανεισμό και την ανάπτυξη στην οικονομία.

Τι λέει το Bloomberg Economics:

«Αναμένουμε μείωση επιτοκίου κατά 10μ.β. το 2ο τρίμηνο και βλέπουμε την PBOC να μειώνει περαιτέρω το RRR και τα επιτόκια πολιτικής το δεύτερο εξάμηνο του 23.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου