Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

SpaceX: Η εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου στον κόσμο ματαιώθηκε λόγω βλάβης

Τρίτη, 18 Απριλίου, 2023

SpaceX: Η εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου στον κόσμο ματαιώθηκε λόγω βλάβης

Ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως μία βαλβίδα πίεσης είχε παγώσει και αν δεν επαναλειτουργούσε σύντομα, η εκτόξευση θα αναβαλλόταν. Το χρονικό «παράθυρο» εκτόξευσης ήταν στενό, διάρκειας μόλις 150 λεπτών, και τελικά η εκτόξευση αναβλήθηκε. 

Η SpaceX ματαίωσε, λόγω βλάβης της τελευταίας στιγμής, τη σημερινή εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου που έχει κατασκευαστεί ποτέ στον πλανήτη. 

Η εκτόξευση του γιγάντιου Starship από τις εγκαταστάσεις Starbase στο Νότιο Τέξας είχε προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι, ο πύραυλος ήταν ήδη τοποθετημένος στην πλατφόρμα και η εικόνα μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι της SpaceX.

Ωστόσο, λίγο πριν την εκτόξευση, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε πως μία βαλβίδα πίεσης είχε παγώσει και αν δεν επαναλειτουργούσε σύντομα, η εκτόξευση θα αναβαλλόταν. Το χρονικό «παράθυρο» εκτόξευσης ήταν στενό, διάρκειας μόλις 150 λεπτών, και τελικά η παρθενική πτήση αναβλήθηκε. 

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, θα χρειαστούν τουλάχιστον 48 ώρες προκειμένου να πραγματοποιηθεί δεύτερη απόπειρα εκτόξευσης. 

«Η επιτυχία είναι πιθανή, ο ενθουσιασμός εγγυημένος!» είχε γράψει στο Twitter ο ιδρυτής της SpaceX, αφότου η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια εκτόξευσης του Starship από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αργά την περασμένη Παρασκευή. 

Το Starship είναι ένα τεράστιο διαστημικό σκάφος ύψους περίπου 120 μέτρων.

Ο πύραυλος Saturn V της Nasa με τον οποίον εκτοξεύτηκαν οι αποστολές Apollo είχε ύψος 111 μέτρων και ο πύραυλος Artemis (γνωστός και ως SLS) με τον οποίο θα ταξιδέψουν ξανά αστροναύτες στη Σελήνη, έχει ύψος 98 μέτρων. 

Το Starship είναι επίσης ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Με 75 Meganewtons, έχει δυνατότητες διπλάσιας προώθησης σε σχέση με τον SLS.

SpaceX: Η εκτόξευση του μεγαλύτερου πυραύλου στον κόσμο ματαιώθηκε λόγω βλάβης-1
Πηγή BBC

Όσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες ώθησης ενός πυραύλου, τόσο περισσότερο βάρος μπορεί να σηκώσει από το έδαφος και να το μεταφέρει στο Διάστημα.

Η SpaceX εκτιμά ότι η επαναχρησιμοποιήσιμη μορφή του πυραύλου θα μπορεί να μεταφέρει έως και 150 τόνους φορτίου και πληρωμάτων σε κάθε πτήση. 

Η εκτόξευση μπορεί να ματαιώθηκε, αλλά οι προετοιμασίες μιας εικονικής, πλέον, πρόβας συνεχίστηκαν και ο πύραυλος θα φορτωθεί κανονικά με καύσιμα.

Όλες οι προγραμματισμένες διαδικασίες για την εκτόξευση θα γίνουν κανονικά μέχρι και το ορόσημο των δέκα δευτερολέπτων πριν την πυροδότηση του StarShip. Τότε θα σταματήσει το ρολόι, και η ομάδα θα επιλύσει τα τεχνικά προβλήματα. 

Πηγή: SpaceX, BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου