Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Pentagon leaks: Με πόσα χρόνια φυλάκισης κινδυνεύει ο 21χρονος που διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα

  Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου, 2023

Ο Τεϊσέιρα φορώντας χειροπέδες και χακί φόρμα φυλακής, κάθισε ήσυχα και άκουσε τις κατηγορίες από την εισαγγελία της Μασαχουσέτης.

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ο 21χρονος Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Μασαχουσέτης, ο οποίος κατηγορείται ως ο άνθρωπος που διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, των λεγόμενων Pentagon Leaks σε τσατ διαδικτυακής ομάδας.

Ο 21χρονος συνελήφθη την Πέμπτη στο Νορθ Ντάιτον της Μασαχουσέτης και βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή προκειμένου να του αποδοθούν κατηγορίες.

Pentagon leaks: Τα ευρωπαϊκά μυστικά που αποκαλύπτουν – Οι ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία, ο ρόλος της Τουρκίας, η αναφορά στην Ελλάδα

Ο Τεϊσέιρα φορώντας χειροπέδες και χακί φόρμα φυλακής, κάθισε ήσυχα, άκουσε τις κατηγορίες και γύρισε το κεφάλι του μόλις μία φορά προς το μέρος των τριών μελών της οικογένειάς του χαμογελώντας τους λίγο.

Σύμφωνα με το BBC ο Τεϊσέιρα μπορεί να βρεθεί στη φυλακή μέχρι 15χρόνια εάν κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν.

Ο 21χρονος σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, στον 21χρονο θα αποδοθούν κατηγορίες με βάση τον νόμο περί κατασκοπείας του 1917.

Η εισαγγελέας Μασαχουσέτης απήγγειλε τις κατηγορίες της μη εξουσιοδοτημένης κράτησης, αφαίρεσης και διαρροής απόρρητων εγγράφων και υλικών. O 21χρονος ντιμετωπίζει μέχρι 10 χρόνια στη φυλακή για την πρώτη κατηγορία και μέχρι πέντε χρόνια για τη δεύτερη, δηλαδή την αφαίρεση και διαρροή απορρήτων εγγράφων.

Σύμφωνα με το γραφείο εισαγγελέα της Μασαχουσέτης ο Τεϊσέιρα θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την ακρόαση που ορίστηκε για την Τετάρτη (19/4).

Το Πεντάγωνο έχει χαρακτηρίσει τη διαρροή ως «πολύ σοβαρή» για την εθνική ασφάλεια.

Τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ δεν εντόπισαν τον Τεϊσέιρα την ώρα που έμπαινε στο δικαστήριο αλλά βρήκαν δύο ανθρώπους που πιστεύεται πως είναι οι γονείς του, μία γυναίκα που θεωρείται πως είναι η μητέρα του, Dawn Dufault και έναν άνδρα που πιστεύεται πως είναι ο πατριός του, Thomas Dufault.

Μάλιστα ο πατριός του στο άκουσμα των κατηγοριών φώναξε «Σ’ αγαπώ, Τζακ!» και εκείνος απάντησε: «Σ’ αγαπώ κι εγώ μπαμπά».

Τι θα συμβεί εάν δηλώσει ένοχος

Όταν πέρασε ο νόμος περί κατασκοπίας περιλάμβανε ποινές μέχρι 20 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμα έως 10.000 δολάρια για κάθε κατηγορία. Το BBC επικοινώνησε με τον δικηγόρο Μαρκ Ζαΐντ που εργάζεται συχνά σε υποθέσεις εθνικής ασφαλείας και απόρρητων πληροφοριών.

Σε ερώτηση αν ο Τεϊσέιρα θα μείνει 15 χρόνια όπως προβλέπει η ποινή του στη φυλακή, απάντησε πως «στατιστικά είναι πιο πιθανό να μείνει μερικά μόνο χρόνια στη φυλακή, καθώς στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις ο κατηγορούμενος συχνά δηλώνει ένοχος σε όλες τις κατηγορίες, κάτι που μπορεί να αλλάξει την κατηγορίες που αντιμετωπίζει».

Για τον χρόνο παραμονής του 21χρονου στη φυλακή θα παίξει επίσης ρόλο και το κίνητρό του.

«Η πρόθεση του όπως και ηλικία αναμφίβολα θα ληφθούν υπόψη αλλά η ζημιά είναι ακόμα ζημιά», ανέφερε ακόμα και σημειώνει πως προς το παρόν δεν έχει δηλώσει ένοχος.

Ο 21χρονος θεωρείται επικεφαλής μιας διαδικτυακής ομάδας με 30 μέλη που είχαν πάθος με τα όπλα, τα βιντεοπαιχνίδια και ρατσιστικά ανέκδοτα. Σε αυτήν την ομάδα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα απόρρητα έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε επίσημη ποινική έρευνα για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων και το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημιά που προκλήθηκε από την πιο επιζήμια – ίσως – δημοσιοποίηση απόρρητων αμερικανικών πληροφοριών εδώ και χρόνια.

Πώς έστησε το δίκτυο

Αποκλειστικό δημοσίευμα της Washington Post ανέφερε την Τετάρτη πώς ο επονομαζόμενος OG ξεκίνησε τη δράση του.

Ο ίδιος είπε στην ομάδα του ότι μοχθούσε επί ώρες γράφοντας τα απόρρητα έγγραφα, για να τα μοιραστεί με τους συντρόφους του στον διακομιστή Discord που ήλεγχε.

Το σημείο συγκέντρωσης ήταν ένα πανδημικό καταφύγιο, ιδίως για τους έφηβους που ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους και αποκομμένοι από τους φίλους τους στον πραγματικό κόσμο.

Τα μέλη αντάλλασσαν memes, προσβλητικά αστεία και ανούσιες κουβέντες. Παρακολουθούσαν ταινίες μαζί, έκαναν αστεία και προσεύχονταν.

Αλλά o OG τους έκανε επίσης διαλέξεις για τις παγκόσμιες υποθέσεις και τις μυστικές κυβερνητικές επιχειρήσεις.

Ήθελε «να μας κρατάει ενήμερους», είπε μέλος της ομάδας στην Washington Post, και φαινόταν να πιστεύει ότι οι εσωτερικές του γνώσεις θα προσέφεραν στους άλλους προστασία από τον ταραγμένο κόσμο γύρω τους.

Τα απομαγνητοφωνημένα έγγραφα που αναρτούσε ο OG περιείχαν μια σειρά από ευαίσθητα θέματα, που μόνο άτομα που είχαν υποβληθεί σε πολύμηνους ελέγχους ιστορικού θα είχαν την άδεια να δουν.

Υπήρχαν άκρως απόρρητες αναφορές σχετικά με την τοποθεσία και τις κινήσεις υψηλόβαθμων πολιτικών ηγετών και τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Πώς μοιραζόταν τις πληροφορίες

Στις αρχικές αναρτήσεις, ο OG είχε δώσει στους συναδέλφους του μια μικρή «γεύση» από τον χείμαρρο των μυστικών που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Όμως η απόδοση εκατοντάδων διαβαθμισμένων αρχείων με το χέρι αποδείχθηκε πολύ κουραστική.

Έτσι, άρχισε να δημοσιεύει εκατοντάδες φωτογραφίες των ίδιων των εγγράφων, μια εκπληκτική κρύπτη μυστικών που διαχέεται σταθερά στη δημοσιότητα την τελευταία εβδομάδα, διαταράσσοντας την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ενοχλώντας τους συμμάχους της Αμερικής.

ingr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου