Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Forbes: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο – Αλλαγές στην κορυφή το 2023

Τετάρτη, 5 Απριλίου, 2023

Η αναστάτωση στις διεθνείς αγορές, η άνοδος των επιτοκίων και ο πόλεμος που πυροδότησε κύμα αβεβαιότητας παγκοσμίως έφερε αλλαγές στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes για το 2023.

Φέτος, 2.640 άτομα εξακολουθούν να έχουν περιουσία με δεκαψήφια αξία έναντι 2.668 πέρυσι, ενώ συνολικά ο πλούτος που διακρατούν ανέρχεται στα 12,2 τρισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση της τάξης των 500 δισ. σε σχέση με το 2022. Εντυπωσιακό είναι μάλιστα το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί δισεκατομμυριούχοι της λίστας είδαν συρρίκνωση της περιουσίας τους το τελευταίο έτος.

Η «χρυσή» πεντάδα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της λίστας που ξεκίνησε το 1987, η έκδοση του 2023 αναδεικνύει πως την κορυφαία θέση κατέκτησε Γάλλος. Ο Bernard Arnault επικεφαλής της «αυτοκρατορίας» ειδών πολυτελείας LVMH ευνοήθηκε από τις πωλήσεις ρεκόρ και τα κέρδη των εταιρειών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ομίλου, όπως η Louis Vuitton, η Christian Dior και η Tiffany. Η περιουσία του εκτιμάται πως ανέρχεται στα 211 δισ. δολάρια, με αύξηση περίπου 53 δισ. μέσα στο τελευταίο έτος.

Ο Arnault εκθρόνισε τον Elon Musk, η περιουσία του οποίου επιβαρύνθηκε από την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Tesla μετά την επεισοδιακή εξαγορά του Twitter. Οι επενδυτές έδειξαν ανησυχίες αφενός για την ικανότητά του να διαχειρίζεται τις πολλαπλές επιχειρήσεις του ταυτόχρονα, αφετέρου για τις μετοχές της Tesla αξίας 23 δισ. δολαρίων που πούλησε, ώστε να χρηματοδοτήσει την εξαγορά. Ακόμη και με την εκτόξευση των μετοχών της διαστημικής του εταιρείας, SpaceX, η περιουσία του Musk συρρικνώθηκε κατά 39 δισ. δολάρια πέρυσι στα περίπου 180 δισ.

Με κάποια απόσταση, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, του οποίου η περιουσία εκτιμάται στα 114 δισ. δολάρια. Μάλιστα, το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά περίπου 57 δισ. από πέρυσι λόγω των μετοχών της Amazon που υποχώρησαν κατά 38%.

Ακολουθεί o Larry Ellison, συνιδρυτής του γίγαντα του λογισμικού Oracle, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 107 δισ. δολάρια. Σημειώνεται πως ο Ellison ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla από τον Δεκέμβριο του 2018 έως και τον Αύγουστο του 2022, ενώ εξακολουθεί να κατέχει 15 εκατομμύρια μετοχές στην εταιρεία.

Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει ο «Σοφός της Ομάχα», ο Warren Buffett, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 106 δισ. δολάρια. Ο 92χρονος διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών.

Σημειώνεται πως την πρώτη δεκάδα του Forbes, συμπληρώνουν ο Bill Gates, συνιδρυτής της Microsoft με περιουσία 104 δισ., ο Michael Bloomberg, διευθύνων σύμβουλος του Bloomberg με περιουσία 94,5 δισ., η οικογένεια του Carlos Slim Helu που διαχειρίζονται την América Móvil με περιουσία 93 δισ., ο Mukesh Ambani, ιδρυτής και πρόεδρος της Reliance Industries με περιουσία 83,4 δισ. και ο Steve Ballmer, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft με περιουσία 80.7 δισ.

ADVERTISEMENT

Ο «χάρτης» των βαθύπλουτων

Για άλλη μια χρονιά, οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι και συγκεκριμένα 735 άτομα συγκεντρώνονται στις ΗΠΑ. Παρότι σχεδόν 50 Αμερικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του Kanye West και του Sam Bankman-Fried εξέπεσαν από την περυσινή λίστα, προστέθηκαν νέα ονόματα, οπως ο LeBron James και ο Tiger Woods.

Δεύτερη χώρα με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους είναι η Κίνα, που συγκεντρώνει 495 βαθύπλουτους με συνολική περιουσία 1,67 τρισ. δολαρίων. Ακολουθεί η Ινδία με 169 δισεκατομμυριούχους και η Γερμανία με 126 από 134 άτομα πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Forbes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου