Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Ηττήθηκε ο ομογενής Πολ Βάλας στη μάχη για τη δημαρχία του Σικάγο

 Πέμπτη, 6 Απριλίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί τελικά στον δημαρχιακό θώκο του Σικάγου ο ομογενής Πολ Βάλας (Paul Vallas), ο οποίος γνώρισε την ήττα στον δεύτερο γύρο από τον Αφροαμερικανό αντίπαλό του, Μπράντον Τζόνσον (Brandon Johnson), που εξασφάλισε μια οριακή μεν, επαρκή δε πλειοψηφία.

Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Μπράντον Τζόνσον εξασφάλισε μια διαφορά της τάξεως των 16.000 ψηφοδελτίων και ένα ποσοστό 51,42% έναντι 48,58% του Πολ Βάλα, με αποτέλεσμα και ο ίδιος ο ομογενής υποψήφιος να προχωρήσει σε δημόσια δήλωση, μέσω της οποίας αναγνώρισε ότι ο Τζόνσον θα είναι ο νέος δήμαρχος Σικάγου.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στις προβλέψεις αλλά και τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Βάλας εμφανιζόταν να προηγείται, έστω και με μικρή σχετικά διαφορά, δείχνοντας να αντέχει στην τελική αντεπίθεση που εξαπέλυσε η καμπάνια του Τζόνσον τις τελευταίες εβδομάδες.

Οπως είχε αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα», ο Μπράντον Τζόνσον επεδίωξε -και εκ των φαινομένων κατάφερε- να συσπειρώσει την κοινότητα των Ισπανόφωνων, η οποία και θεωρείτο πως θα είχε αποφασιστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος, όπως επίσης και μεγάλο κομμάτι από Αφροαμερικανούς που, στον πρώτο γύρο, είχαν υποστηρίξει την απερχόμενη δήμαρχο, Λόρι Λάιτφουτ (Lori Lightfoot).

Ο υποψήφιος δήμαρχος του Σικάγο Paul Vallas απευθύνεται στους υποστηρικτές του, Τρίτη 4 Απριλίου 2023, στο Σικάγο. (AP Photo/Erin Hooley)

Από την άλλη πλευρά, ο Πολ Βάλας στηρίχθηκε στην αδιαμφισβήτητη έξαρση της εγκληματικότητας που καταγράφηκε επί θητείας Λάιτφουτ στο Σικάγο, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια ασφάλεια και την ενίσχυση του Σώματος της Αστυνομίας. Μάλιστα, κατηγόρησε επανειλημμένως τον αντίπαλό του πως ήταν θιασώτης του κινήματος «Defund the Police» (Αποχρηματοδοτήστε την Αστυνομία) προειδοποιώντας για ακόμη χειρότερες μέρες, εάν τελικά το Σικάγο επέλεγε ως νέο δήμαρχο τον Τζόνσον.

Στην αντίπερα όχθη, ο Τζόνσον, εκτός από το γεγονός ότι είναι Αφροαμερικανός με καταβολές από τον προοδευτικό χώρο, παρουσίασε τον Βάλα, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως Ρεπουμπλικανό με κομματική ταυτότητα Δημοκρατικού, στηλιτεύοντας την ατζέντα του ως συντηρητική και υποστηρίζοντας ότι στηριζόταν από πρόσωπα που είχαν εκφράσει, κατά το παρελθόν, ακροδεξιές απόψεις.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα που διαμορφώθηκε ήταν οριακό, με τον Πολ Βάλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, να κάνει λόγο για μια πόλη η οποία, επί της ουσίας, ήταν διχασμένη ως προς την πολιτική που θα ήθελε να ακολουθήσει ο Δήμος.

«Κατέβηκα για Δήμαρχος για να ενώσω την πόλη μας και είναι ξεκάθαρο από τα αποτελέσματα πως το Σικάγο είναι βαθιά διχασμένο. Αρα απόψε, παρότι ασφαλώς θεωρούμε ότι πρέπει πρώτα να καταμετρηθεί κάθε ψήφος, τηλεφώνησα στον Μπράντον Τζόνσον και του είπα πως ξεκάθαρα πια περιμένω να είναι ο επόμενος δήμαρχος. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να έρθουμε κοντά και εξέφρασα στον Τζόνσον την πλήρη υποστήριξή μου για τη μεταβίβαση της εξουσίας.  Ανυπομονώ να δουλέψω μαζί του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Βάλας, θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας προς τους ψηφοφόρους του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μπράντον Τζόνσον, ο οποίος, στην επινίκια τοποθέτησή του, εξέφρασε την πεποίθηση πως η ευρεία συμμαχία δυνάμεων ήταν εκείνη που έφερε το τελικό αποτέλεσμα, τη στιγμή που στον πρώτο γύρο ήταν αρκετά πίσω από τον αντίπαλό του.

«Είναι η στιγμή για το Σικάγο να ζωντανέψει. Ζωντάνεψε, Σικάγο. Ονομάζομαι Μπράντον Τζόνσον και ανυπομονώ να ορκιστώ ως ο νέος Δήμαρχος της σπουδαιότερης πόλης στον κόσμο», ανέφερε, υπό καθεστώς έντονης συναισθηματικής φόρτισης, ο νέος δήμαρχος Σικάγου.

Κατόπιν τούτου, ο 47χρονος Μπράντον Τζόνσον θα γίνει ο δεύτερος Αφροαμερικανός άνδρας που θα εκλεγεί δήμαρχος στο Σικάγο, ακολουθώντας τα βήματα του πρώην δημάρχου Χάρολντ Ουάσιγκτον (Harold Washington), ο οποίος μάλιστα είχε επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία τον Απρίλιο του 1987, αλλά εν τέλει έφυγε αιφνιδίως από την ζωή λίγους μήνες αργότερα, κατά τη διάρκεια υπηρεσιακής συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου