ΟΔαλάι Λάμα ζήτησε συγγνώμη μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει τον πνευματικό ηγέτη να φιλάει ένα παιδί στα χείλη και στη συνέχεια να του ζητάει να «ρουφήξει τη γλώσσα» σε μια εκδήλωση στη βόρεια Ινδία.

Σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα, το γραφείο του Δαλάι Λάμα ανέφερε ότι επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς και από τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για τον πόνο που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του».

«Η Αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμη και δημοσίως και μπροστά στις κάμερες» ανέφερε η ανακοίνωση.

Με αφορμή το περιστατικό, η εξέχουσα ομάδα για τα δικαιώματα των παιδιών με έδρα το Δελχί, Haq: Center for Child Rights, δήλωσε στο CNN ότι καταδικάζει «κάθε μορφή κακοποίησης παιδιών».


Αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την οργή τους με την προβολή της εικόνας αυτής του Δαλάι Λάμα να ζητάει από ένα παιδί να του ρουφήξει τη γλώσσα. Εσπευσαν να αποδοκιμάσουν την κίνηση του Δαλάι Λάμα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ανατριχιαστικό», «αηδιαστικό» και «αποκρουστικό».

Ωστόσο, υπάρχουν και οι υποστηρικτές του Δαλάι Λάμα που λένε ότι στη θιβετιανή κουλτούρα το να βγάζεις τη γλώσσα σου είναι ένδειξη σεβασμού ή συμφωνίας και συχνά χρησιμοποιείτο ως χαιρετισμός.

Ο Δαλάι Λάμα, μετά την κατοχή του Θιβέτ από την Κίνα, εγκατέστησε την έδρα του στην εξορία, στην Νταραμσάλα της βόρειας Ινδίας, το 1959.

Στη δεκαετία του 1960, χιλιάδες Θιβετανοί ήρθαν να εγκατασταθούν στο Μπιλακούπε, όπου αριθμούν σήμερα 18.000, οι 9.000 από τους οποίους είναι μοναχοί και μοναχές. Η κοινότητα αυτή έχει δύο μοναστήρια, ναούς, σχολεία και νοσοκομεία. Συνολικά η Ινδία φιλοξενεί επισήμως 120.000 Θιβετανούς πρόσφυγες, οι 40.000 από τους οποίους είναι εγκατεστημένοι στο κρατίδιο Καρνατάκα.