Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Εύα Καϊλή: Μέχρι τη Δευτέρα βγαίνει από τη φυλακή – Οι δηλώσεις των δικηγόρων της

 Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου, 2023

Με το καθεστώς ηλεκτρονικού βραχιολιού θα συνεχιστεί εφεξής η κράτηση της Εύας Καϊλή, όπως αποφάσισε σήμερα η βελγική δικαιοσύνη. Ο Ελληνας δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος επιβεβαίωσε τη σχετική απόφαση του ανακριτή λέγοντας πως «η Εύα Καϊλή βγαίνει από τις φυλακές με ψηλά το κεφάλι και με αξιοπρέπεια. Δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει. Θα αγωνιστεί για την αθωότητά της μέχρι τέλους».

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βγει πιθανότατα τις επόμενες μέρες και ενώ παρέμενε κρατούμενη από τον Δεκέμβριο, από όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Qatargate. Aπό τα συνολικά πέντε άτομα στα οποία απαγγέλθηκαν ποινικές κατηγορίες, μόνο η Εύα Καϊλή παρέμενε στις φυλακές Χάρεν. 

Χθες ανάλογη απόφαση έλαβαν οι αρχές για τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε βγει με καθεστώς ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ο κατηγορούμενος για «εγκέφαλος» του σκανδάλου διαφθοράς, πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Ο σύντροφος της κα Καϊλή, Φραντσέκο Τζόρτζι είχε ήδη αφεθεί ελεύθερος από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι δύο τελευταίοι έχουν παραδεχθεί ενοχή.

Η 44χρονη Ελληνίδα ευρωβουλευτής – που δεν παραδέχθηκε ποτέ ενοχή – κρατείτο με την κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματικά ποσά που φέρεται να έλαβε από το Κατάρ και το Μαρόκο, προκειμένου να επηρεάσουν σχετικές αποφάσεις της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. 

Νωρίτερα, την απόφαση των βελγικών αρχών είχε επιβεβαιώσει και ο Βέλγος δικηγόρος της, Σβεν Μαρί. «Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι η κυρία Εύα Καϊλή αφέθηκε ελεύθερη από τον κύριο Κλεζ και μπορεί να πάει σπίτι της υπό ηλεκτρονική επιτήρηση. Δεν θα κάνω περισσότερα σχόλια, πέρα από το γεγονός ότι είναι μια λογική απόφαση, που πήρε πάρα πολύ καιρό για να ληφθεί».

Εκτιμάται ότι η κα Καϊλή θα βγει από τις φυλακές το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν επίκειται σύντομα η δίκη

Η σημερινή απόφαση του ανακριτή ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα των δικηγόρων της και ήταν έκπληξη, καθώς η ακρόασή της, ήταν προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη και μάλιστα θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 το πρωί. Πρόκειται ωστόσο για μια τυπική διαδικασία ελάχιστων λεπτών, εφ’ όσον έχει προηγηθεί η σημερινή απόφαση του ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Πάντως, η συνέχιση της κράτησης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή με καθεστώς ηλεκτρονικού βραχιολιού δεν σημαίνει ότι οι έρευνες των αρχών έχουν ολοκληρωθεί ούτε σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί τόσο στην ίδια όσο και στα υπόλοιπα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς, ούτε σε πιθανά άλλα πρόσωπα. Νομικοί κύκλοι μάλιστα θεωρούν ότι δεν επίκειται σύντομα δίκη. Άλλωστε, οι κατηγορούμενοι απλώς βγήκαν από τη φυλακή και θα παραμένουν στα σπίτια τους υπό περιοριστικούς όρους.

Στο στόχαστρο των βελγικών αρχών βρίσκονται και ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτσολίνο αλλά και η Ιταλίδα λογίστρια, Μόνικα Μπελίνι. Οι ιταλικές αρχές δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για την έκδοσή τους στο Βέλγιο, καθώς ζητούν περισσότερες πληροφορίες προτού ικανοποιήσουν το αίτημα της βελγικής δικαιοσύνης.

Η παραμονή της Εύας Καϊλή στις φυλακές Χάρεν για τόσο μεγάλο διάστημα είχε προκαλέσει ερωτηματικά, όπως και οι συνθήκες κράτησής της, σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους της, οι οποίοι έκαναν λόγο συχνά για άδικη μεταχείριση, αλλά και ότι αποτελούσε «τρόπαιο» στην εν εξελίξει έρευνα διαφθοράς.

Πρόσφατα η Εύα Καϊλή είχε μιλήσει μέσω της Ιταλίδας βουλευτή, Ντέμπορα Μπεργκαμίνι από το δεξιό κυβερνητικό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Forza Italia που την επισκέφθηκε στις φυλακές. Οι δηλώσεις της είχαν φιλοξενηθεί στην ιταλική Corriere de la Sera, όπου η Καϊλή είχε εκμυστηρευτεί ότι τις πρώτες εβδομάδες είχε σκεφθεί ακόμα και την αυτοκτονία, ενώ πλέον δήλωνε αποφασισμένη να αποδείξει την αθωότητά της. Επίσης, ανέφερε ότι θέλει να αρχίσει να ασχολείται ξανά με την πολιτική. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου