Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Οι αυξήσεις επιτοκίων προκάλεσαν τρομερή ανισορροπία

 Τρίτη, 4 -4-2023

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι ενδεικτική ενός παγκόσμιου προβλήματος, προειδοποιεί ο Ρέι Ντάλιο, διευθύνων σύμβουλος της Bridgewater Associates, διαπιστώνοντας πως τελευταία «όλοι χάνουν χρήματα»

Οι αυξήσεις επιτοκίων προκάλεσαν τρομερή ανισορροπία

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank είναι ενδεικτική ενός παγκόσμιου προβλήματος, προειδοποιεί ο Ρέι Ντάλιο, διευθύνων σύμβουλος της Bridgewater Associates, διαπιστώνοντας πως τελευταία «όλοι χάνουν χρήματα».

Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund μιλάει για μια «τρομερή ανισορροπία» που έχουν προκαλέσει οι απότομες αυξήσεις των επιτοκίων. Οπως εξηγεί, όσο η Fed κρατούσε τα επιτόκια χαμηλά, οι τράπεζες μπορούσαν να δανείζονται φθηνά και να επενδύουν. Από τη στιγμή, όμως, που η ομοσπονδιακή τράπεζα αύξησε επιθετικά τα επιτόκια, αυτές οι επενδύσεις έχασαν την αξία τους ή άρχισαν να δίνουν χαμηλότερες αποδόσεις. Οταν συμβαίνει αυτό «όλοι χάνουν χρήματα. Και αυτή είναι μια διάχυτη κατάσταση που ισχύει σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο στην αμερικανική οικονομία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οπως εξηγεί ο Ντάλιο, η Fed αντιμετωπίζει μια δύσκολη προσπάθεια καθώς προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή στα επίπεδα των επιτοκίων: αφενός το βασικό επιτόκιο πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να δίνει θετικές πραγματικές αποδόσεις και να υπερβαίνει δηλαδή τον πληθωρισμό και αφετέρου πρέπει να μην είναι τόσο υψηλό, προκειμένου να μην πλήττει εκείνους που δανείστηκαν για να επενδύσουν.

Τελευταία «όλοι χάνουν χρήματα», διαπιστώνει ο Ρέι Ντάλιο, διευθύνων σύμβουλος της Bridgewater Associates.

Και καθώς οι ΗΠΑ εμφανίζουν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και άρα πρέπει να δανειστούν περισσότερα τα επόμενα χρόνια, οι επενδυτές πρέπει να εξασφαλίζουν μια αρκετά μεγάλη απόδοση για να συνεχίσουν να αγοράζουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα. «Εάν δεν έχουν αρκετά υψηλή πραγματική απόδοση, μπορούν να πουλήσουν τα ομόλογα αντί να τα αγοράσουν. Και αυτό δημιουργεί τρομερή ανισορροπία», τόνισε ο Ντάλιο.

Ομως, τα υψηλότερα επιτόκια επιβαρύνουν τους κατόχους των ομολόγων, δημιουργώντας προβλήματα όταν για οποιονδήποτε λόγο οι κάτοχοί τους αναγκάζονται να τα πουλήσουν πριν από τη λήξη, με αποτέλεσμα να εγγράφουν ζημίες. «Στις περιπτώσεις αυτές πολλοί οργανισμοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες», κατέληξε ο Ντάλιο. Υπενθυμίζεται πως η Silicon Valley Bank κατέρρευσε αφότου αναγκάστηκε να πουλήσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της με ζημία 1,8 δισ. δολαρίων.

Στο μεταξύ, οι γερμανικές αρχές εκτιμούν πως έχουν εντοπίσει το ένα και μοναδικό στοίχημα, ύψους 5 εκατ. ευρώ, που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τη μετοχή της Deutsche Bank. Ηταν ένα στοίχημα στα λεγόμενα swaps, τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της εμβληματικής γερμανικής τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου