Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Γέλεν: Το ΔΝΤ διαθέτει επαρκείς πόρους αλλά χρειάζεται μεταρρυθμίσεις των ποσοστώσεων

  Μεγάλο Σάββατο, 15 Απριλίου, 2023

Δεύτερη παρέμβαση της αμερικανίδας υπουργού

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)  διαθέτει επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες χρηματοδοτικές προκλήσεις, αλλά πρέπει να εφαρμόσει δίκαιες και απλές μεταρρυθμίσεις στη δομή του μετοχικού κεφαλαίου του που να αντικατοπτρίζουν το οικονομικό μέγεθος των χωρών μελών του, είπε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

«Όσον αφορά τους πόρους του ΔΝΤ, συνεχίζω να πιστεύω ότι οι συνολικοί πόροι παραμένουν επαρκείς», τόνισε. «Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του για μια νέα φόρμουλα ποσοστώσεων που θα είναι δίκαιη και απλή και θα αντανακλά πρωτίστως το οικονομικό μέγεθος των χωρών μελών του».

Γέλεν- Παγκόσμια Τράπεζα: Να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Εξήγησε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει ένας θεσμός που βασίζεται σε ποσοστώσεις, ώστε να έχει ένα «συνεπές, προβλέψιμο επίπεδο πόρων» που το διατηρεί στο κέντρο του παγκόσμιου οικονομικού δικτύου ασφαλείας.

Η αδιαμφισβήτητη ισχύς των ΗΠΑ και η άνοδος της Κίνας

Το ΔΝΤ καθυστέρησε την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της δομής χρηματοδότησης μέσω ποσοστώσεων μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, εν μέσω παλαιότερων αντιδράσεων των ΗΠΑ σε αλλαγές που θα έδιναν μεγαλύτερη φωνή στην Κίνα και σε άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της αναδυόμενης αγοράς.

Οι τελευταίες αλλαγές στη μετοχική δομή του ΔΝΤ έγιναν το 2010. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ασκούν ουσιαστικά βέτο σε σημαντικές διαρθρωτικές αποφάσεις του ΔΝΤ, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, που ελέγχει το 16,5% της δύναμης ψήφου του Ταμείου, ακολουθούμενες από την Ιαπωνία με 6,14%, την Κίνα με 6,08% και τη Γερμανία με 5,31%.

Η Γέλεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «συνεχίζει να εργάζεται με το Κογκρέσο μας» σχετικά με το αίτημά της να δανείσει έως και 21 δισ. δολάρια στα καταπιστευματικά ταμεία του ΔΝΤ για τη διοχέτευση των αποθεματικών των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων σε χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι, παρά τις δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, είναι αισιόδοξη για τα βήματα που έχουν λάβει οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης από την πανδημία, τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι πολύ πιο ανθεκτικό και έχει ισχυρότερα θεμέλια από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα ώστε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να παραμείνει ισχυρό»,είπε και πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με το ΔΝΤ, το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άλλους ομολόγους της για την παρακολούθηση των διαταραχών της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πρόληψη των δευτερογενών επιπτώσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου