Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Μικρή συμμετοχή στους εκλογικούς καταλόγους – Κάτω από 600 στη Νέα Υόρκη

Παρασκευή, 7 Απριλίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη θα είναι, εκ των φαινομένων, το μοναδικό εκλογικό κέντρο που θα στηθεί στις Πολιτείες αρμοδιότητάς του, καθώς ο αριθμός των εγγραφών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις αναμενόμενες εκλογές της 21ης Μαϊου δύσκολα πλέον θα ξεπεράσει το φράγμα των 600, που θεωρείται και το ανώτατο όριο που ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία έδωσε στην δημοσιότητα ρεπορτάζ της τηλεόρασης του «Σκάι», μέχρι πριν από λίγα 24ωρα είχαν υποβληθεί μόλις 536 αιτήσεις για εγγραφή στη Νέα Υόρκη, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία για χαμηλή ανταπόκριση από πλευράς των Αποδήμων. Σε εξίσου ρηχά νερά, αναλογικά, κινήθηκαν και Ελληνες πολίτες σε άλλες μεγάλες αμερικανικές πόλεις, όπως η Βοστώνη (238), το Σαν Φρανσίσκο (208) και η Ουάσιγκτον (193).

Τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο το υπουργείο Εσωτερικών, όσο και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη ενέτειναν την ενημερωτική καμπάνια, φαίνεται όμως πως ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων της Αμερικής προσκρούσει στους περιβόητους περιοριστικούς όρους της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και σε αδυναμία πλήρους κατανόησης των διαδικασιών εγγραφής, με δεδομένο πως, ακόμη και Ελληνοαμερικανοί που θα μπορούσαν να εγγραφούν, δεν είναι εξοικειωμένοι με την πλατφόρμα του TaxisNet.

Από την άλλη πλευρά, απόδημοι που προσπάθησαν να εγγραφούν στους καταλόγους, όπως η Μαρία Κύρκου από την Αστόρια, επισημαίνουν πως τα έγγραφα που γίνονται αποδεκτά ενδέχεται να μην είναι άμεσα προσβάσιμα, με αποτέλεσμα να υπεισέρχεται στην ήδη υπάρχουσα διαδικασία ο παράγοντας της γραφειοκρατίας.

«Αντιμετώπισα κάποια προβλήματα γραφειοκρατικά που πιστεύω ότι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Οπως και να έχει όμως, είναι ένα πρώτο βήμα – και μάλιστα πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα αλλάξει αυτό. Τώρα μας πιέζει ο χρόνος επειδή σύντομα θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό για τους Ελληνες του εξωτερικού να πάνε να ψηφίσουν», ανέφερε στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») η κ. Κύρκου, ενώ ο Ελληνας ερευνητής Θεόδωρος Καρναβάς προέτρεψε, όσους έχουν την δυνατότητα, να εγγραφούν εγκαίρως.

«Η εγγραφή είναι απλή, γρήγορη και εύκολη και πραγματοποιείται μέσω TaxisNet. Νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς τους απόδημους Ελληνες να συμμετέχουμε στην επερχόμενη κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, που θα είναι οι εκλογές, οι οποίες θα είναι σημαντικές για το μέλλον της χώρας», κατέληξε ο κ. Καρναβάς.

Από την άλλη πλευρά, καλύτεροι είναι οι αριθμοί για τα αντίστοιχα εκλογικά κέντρα στην Ευρώπη, ενώ ένα γενικότερο πρόβλημα που προκύπτει σε αυτήν την πρώτη εφαρμογή του νόμου, είναι πως πολλοί απόδημοι θα χρειαστεί να διανύσουν χιλιόμετρα προκειμένου να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα να προτιμούν να μην μπουν στην διαδικασία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου