Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Γκρεγκ Μπέκερ: Ο «καπετάνιος» της SVB που επιχείρησε να εγκαταλείψει πρώτος το… πλοίο

Τρίτη,14 Μαρτίου, 2023


Σε κάθε κρίση, όπως το «ναυάγιο» της Silicon Valley Bank, εν προκειμένω, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον «καπετάνιο» - Το βιογραφικό του Γκρεγκ Μπέκερ

Γιώργος Φωκιανός

Σε κάθε κρίση, όπως το «ναυάγιο» της Silicon Valley Bank, εν προκειμένω, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον «καπετάνιο».

Ο 54χρονος Γκρεγκ Μπέκερ, ο οποίος ήταν στο τιμόνι της SVB ως διευθύνων σύμβουλος, εντάχθηκε στην εταιρεία πριν από τρεις δεκαετίες ως υπάλληλος δανείων και στη συνέχεια αναρρίχηθηκε στην κορυφή της ιεραρχίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το κορυφαίο στέλεχος «κάηκε» κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αρχές του 2000, ωστόσο «επέζησε» και έφτασε στη θέση να καθοδηγεί την τράπεζα που έκανε focus στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Ο ίδιος έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group το 2011.

Τα σημάδια που αγνοήθηκαν

Βέβαια, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά. Οι δραστηριότητες της εταιρείας σταμάτησαν απότομα την περασμένη Παρασκευή, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών στην Καλιφόρνια κινήθηκαν γρήγορα για να την κλείσουν, σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση από την εποχή της οικονομικής κρίσης και τη Lehman Brothers. Μόλις 24 ώρες νωρίτερα, ο Μπέκερ είχε τηλεφωνήσει προσωπικά στους πελάτες για να τους διαβεβαιώσει ότι τα χρήματά τους στην τράπεζα ήταν ασφαλή.

Στη συνέχεια, το κορυφαίο στέλεχος έστειλε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους υπαλλήλους, αναγνωρίζοντας τις «απίστευτα δυσκολίες» 48 ώρες πριν από την κατάρρευση της τράπεζας. «Με απίστευτα βαριά καρδιά είμαι εδώ για να δώσω αυτό το μήνυμα», είπε ο Μπέκερ σε ένα βίντεο που έφτασε στα χέρια του Reuters, ενώ ο 54χρονος, ο οποίος υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο, αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο την Παρασκευή.

Ο χρησμός που… δεν βγήκε

Τον Ιανουάριο, ο Μπέκερ είχε πει ότι οι οικονομικές προοπτικές βελτιώνονται μετά το δύσκολο 2022. «Είμαστε αισιόδοξοι επειδή η κρυστάλλινη μπάλα μας είναι λίγο πιο καθαρή», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNBC. Αν και περίμενε ότι οι δημόσιες αγορές θα σταθεροποιηθούν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ομαλά.

Ο Μπέκερ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με πτυχίο στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Silicon Valley Bank. Από εκεί εργάστηκε σε μια τράπεζα που εξυπηρετούσε αυτό που αποκαλούμε «παραδοσιακές εταιρείες». Όταν ο μάνατζέρ του έφυγε για να εργαστεί στην Silicon Valley Bank, ο Μπέκερ ακολούθησε.

«Έμαθα πολλά…»

Ο τραπεζίτης περιέγραψε τα πρώτα του χρόνια στη SVB ως «τα υψηλότερα από τα υψηλά και τα χαμηλότερα από τα χαμηλά», καθώς ο δανειστής περιηγήθηκε στην τεχνολογική πορεία στα τέλη της δεκαετίας του 1990. «Είχαμε απώλειες. Ήταν μια δύσκολη περίοδος για εμάς… όμως αναπολώ εκείνα τα χρόνια με αγάπη. Έμαθα πολλά για το ίδρυμα. Έμαθα πολλά για το πώς να δανείζω χρήματα», είχε εξηγήσει.

Πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του SVB Financial Group, ο Μπέκερ συνίδρυσε την SVB Capital, τον επενδυτικό βραχίονα της εταιρείας. Υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος της Silicon Valley Leadership Group από το 2014 έως το 2017 και ήταν μέλος του Συμβουλίου Ψηφιακής Οικονομίας του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ από το 2016 έως το 2017.

Σύμφωνα με το Reuters, o Μπέκερ έκανε ποδήλατο στον ελεύθερο χρόνο του και έχει πέντε ενήλικα παιδιά.

«Πρωταθλητής της οικονομίας της καινοτομίας»

Ο ιστότοπος της Silicon Valley Bank αποκαλεί τον Μπέκερ «πρωταθλητή της οικονομίας της καινοτομίας». Σε ένα βίντεο για το BBC τον Δεκέμβριο, ο 54χρονος είπε ότι η καλύτερη συμβουλή σταδιοδρομίας του ήταν για όσους αναζητούν εργασία να δημιουργήσουν ένα σύνολο δεξιοτήτων γύρω από την οικονομία της καινοτομίας σε τομείς όπως ο προγραμματισμός υπολογιστών και η διαχείριση έργων. «Όταν σκέφτεσαι τις ευκαιρίες σου, αν υποεκπροσωπείται (και έχεις) αυτές τις δεξιότητες, είναι πραγματικά ατελείωτες», ανέφερε.

Η «εγκατάλειψη του πλοίου»

Έγγραφα δείχνουν ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της SVB πούλησε μετοχές της μητρικής εταιρείας του χρεοκοπημένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων αρκετές εβδομάδες πριν από την κατάρρευσή του.

Από την κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) προκύπτει ότι ο Μπέκερ πούλησε 12.451 μετοχές της μητρικής εταιρείας της τράπεζας SVB Financial Group στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο Μπέκερ πούλησε τις μετοχές σύμφωνα με ένα σχέδιο συναλλαγών που κατατέθηκε στις 26 Ιανουαρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν ο όμιλος στείλει επιστολή προς τους ενδιαφερόμενους (pdf), λέγοντας ότι αναζητούσε να αντλήσει κεφάλαια άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την ανάληψη ζημιών.

Σε ερώτημα που εστάλη στην SVB εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας, με το οποίο ρωτήθηκε αν ο Μπέκερ γνώριζε τα σχέδια της τράπεζας να προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια, δεν δόθηκε άμεση απάντηση.

Όμως, η ανακοίνωση έστειλε τη μετοχή της SVB στα τάρταρα και προκάλεσε την αστραπιαία κατάρρευσή της. Οι μετοχές της τράπεζας έπεσαν περισσότερο από 60% μετά την ανακοίνωση, εξανεμίζοντας την αξία της αγοράς κατά 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια και πυροδοτώντας φόβους για μετάδοση της κρίσης.

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου