Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Νord Stream: Φούντωσε το blame game

 Παρασκευή, 10 Μαρτίου, 2023

Το δημοσιεύμα των New York Times και η διάψευση της Ουκρανίας

Φωτιά άναψε δημοσίευμα των New York Times που επικαλείται νέες πληροφορίες από αμερικανούς αξιωματούχους και αναφέρει ότι πίσω από την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream βρίσκεται φιλοουκρανική ομάδα, ενώ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις  ότι o πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή άλλοι Ουκρανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες του σαμποτάζ είναι «αντίπαλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο δεν διευκρινίζεται ποια ήταν τα μέλη της όμαδας ή ποιος κατεύθυνε ή πλήρωσε για την επιχείρηση.

«Αξιωματούχοι που εξέτασαν τις πληροφορίες είπαν ότι πιστεύουν ότι οι σαμποτέρ ήταν πιθανότατα Ουκρανοί ή Ρώσοι υπήκοοι, ή κάποιος συνδυασμός των δύο. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν εμπλέκονται Αμερικανοί ή Βρετανοί υπήκοοι» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Oι πρώτες αντιδράσεις

Η Ουκρανία δεν ενέχεται στο σαμποτάζ των δύο αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στην Βαλτική τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού ‘Αμυνας της Ουκρανίας, Ολέξι Ρέζνικοφ. Ο Ρεζνίκοφ απάντησε σε ερώτηση στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνάντησης στην Στοκχόλμη λέγοντας ότι «δεν προέρχεται από δική μας ενέργεια», ενώ χθες  βράδυ σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας διέψευσε την εμπλοκή του Κιέβου κάνοντας λόγο για «διασκεδαστικές θεωρίες συνωμοσίας».

Το δημοσίευμα, όπως ήταν αναμενόμενο όρισε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τους υπουργούς Άμυνας που μετέχουν στη σύναντηση της Στοκχόλμης. «Συνιστώ να μην εξάγονται εσπευσμένα συμπεράσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας της της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε  όλες τις πλευρές να μην εξάγουν αυθαίρετα συμπεράσματα με αφορμή το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times. «Δεν φοβάμαι την αλήθεια. Οποιαδήποτε αλήθεια. Αλλά μιλάμε για (…) εικασίες» είπε στους δημοσιογράφους  μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών της ΕΕ. Υπενθύμισε εξάλλου ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση αυτή στη Σουηδία, τη Δανία και τη Γερμανία.

«Όσο συνεχίζονται οι έρευνες δεν μπορούμε να εξάγουμε οριστικά συμπεράσματα. Πρέπει να περιμένω μέχρι να έχουμε μια σαφή αντίληψη για το τι συνέβη» πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Παλ Γιόνσον. «Όσο η διαδικασία της έρευνας συνεχίζεται, δεν θέλω να εξάγω οποιοδήποτε συμπέρασμα. Θέλω να περιμένω μέχρι να ολοκληρωθεί», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οι έρευνες των κρατών

Οι έρευνες που διενεργούνται στη Δανία, Γερμανία και Σουηδία δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να αναμένουν τα ευρήματα των αρχών. «Πρέπει να αφήσουμε αυτές τις έρευνες να ολοκληρωθούν και μόνο τότε θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες επακόλουθες ενέργειες μπορεί να είναι κατάλληλες ή όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Από την πλευρά της η Γερμανία αν και ενημερώθηκε για το δημοσίευμα αναμένει τα αποτελέσματα της δικής της έρευνας.

Τα δημοσιεύματα του Γερμανικού Τύπου

Ωστόσο, το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD και η εφημερίδα Zeit, χωρίς να αναφέρουν πηγές, δημοσιεύουν σήμερα ότι οι γερμανικές αρχές είναι σε θέση να αναγνωρίσουν το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για την επιχείρηση του σαμποτάζ.

Φαίνεται ότι  μια ομάδα πέντε ανδρών και μιας γυναίκας, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, νοίκιασε ένα γιοτ από εταιρεία με έδρα την Πολωνία που ανήκει σε Ουκρανούς πολίτες, ανέφεραν τα δημοσιεύματα, χωρίς να είναι σαφής ακόμα η εθνικότητα τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη εκρηκτικών στο γιοτ, το οποίο η ομάδα πήρε από το Ροστόκ της Γερμανίας στις 6 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ARD και την Zeit. Τόνισαν επίσης ότι οι μυστικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι πίσω από την επίθεση θα μπορούσε να κρύβεται μια φιλοουκρανική ομάδα, αλλά οι γερμανικές αρχές δεν έχουν ακόμη βρει αποδείξεις.

Η αντίδραση της Ρωσίας

Την ανάγκη να απαντηθούν τα ερωτήματα της Μόσχας σχετικά με το τι συνέβη, υπογραμμίζουν  όλα αυτά τα δημοσιεύματα, είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.  Κατηγόρησε επίσης τους υπεύθυνους για τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης ότι θέλουν να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης και να αποφύγουν μια σωστή έρευνα.

Ακόμα πιο επιθετικός, ο  εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «αυτή η υπόθεση δεν είναι μόνο περίεργη. Μοιάζει με τερατώδες έγκλημα», τόνισε ζητώντας «επείγουσα διαφανή έρευνα». Ο Πεσκόφ επανέλαβε το αίτημα του Κρεμλίνου η Ρωσία να συμμετάσχει στην έρευνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν αλληλοκατηγορηθεί για το σαμποτάζ. Η επίθεση στους αγωγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι συνδέουν την Ρωσία με τη Δυτική Ευρώπη, τροφοδότησε δημόσιες εικασίες σχετικά με το ποιος έφταιγε, από τη Μόσχα έως το Κίεβο και από το Λονδίνο έως την Ουάσιγκτον, και παρέμεινε ένα από τα πιο σημαντικά άλυτα μυστήρια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ρωσία παρέδωσε τον περασμένο μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο -αν υιοθετηθεί- ζητάει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διοργανώσει μια διεθνή, ανεξάρτητη έρευνα για την επίθεση και το ποιος ήταν υπεύθυνος.

Ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιανσκι δήλωσε ότι πλέον η κίνηση αυτή της Ρωσίας είναι «πολύ επίκαιρη» ενώ ανέφερε στο Reuters ότι «μέχρι το τέλος Μαρτίου θα υπάρξει σίγουρα ψηφοφορία» για το ψήφισμα.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου