Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Όλο το πρόγραμμα επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά [παραδείγματα]

Πέμπτη, 16 Μαρτίου, 2023

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Όλο το πρόγραμμα επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά [παραδείγματα]

Από μέρα σε μέρα – πιθανώς και σήμερα – αναμένεται να γίνει η προδημοσίευση του οδηγού για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα επιδότησης «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Έτσι, αφού ολοκληρωθεί μια ολιγοήμερη διαβούλευση και ετοιμαστεί και η σχετική πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποδοχή των αιτήσεων, θα προχωρήσει και η έναρξη του προγράμματος, προς τα τέλη του μήνα, ή στις αρχές Απριλίου.

Το πρόγραμμα θα αφορά τελικά μόνο οικιακούς καταναλωτές καθώς τα διαθέσιμα κονδύλια δεν επαρκούν για αγρότες και επιχειρήσεις, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις θα μπορούν να στηριχθούν μέσω της δράσης «Πράσινος Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του υπουργείου Ανάπτυξης, του οποίου η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης δημοσιεύθηκε στις 6 του μηνός. Οι αγρότες σχεδιάζεται να υπαχθούν σε επόμενη φάση του προγράμματος, εφόσον διασφαλιστούν τα σχετικά κονδύλια.

Για τα νοικοκυριά έχουν εξασφαλιστεί περί τα 150 εκατ. ευρώ. Επιδότηση θα δίνεται για την εγκατάσταση μόνο φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες, ενώ προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα θα είναι η υποβολή της Σύμβασης Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα μοναδικό κριτήριο θα είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής της αίτησης, στη δεύτερη πλατφόρμα που ετοιμάζει ο Διαχειριστής.

Μέσω του προγράμματος θα επιδοτούνται συστήματα μέγιστης ισχύος έως 10 kW (κιλοβάτ) με χωρητικότητα μπαταρίας τουλάχιστον 10 kWh (κιλοβατώρες) για τριφασική παροχή και έως 5 kW για μονοφασική παροχή με μπαταρίες από 5 kWh. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθούν τρεις κατηγορίες για νοικοκυριά:

  •  τα ευάλωτα θα επιδοτούνται στο 100% για τη μπαταρία και στο 65% για το φωτοβολταϊκό σύστημα.
  •  με ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 100% για τη μπαταρία και στο 35% για το φωτοβολταϊκό.
  •  με ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ θα επιδοτούνται στο 90% για τη μπαταρία και στο 25% για το φωτοβολταϊκό.

Επίσης, έχει προβλεφθεί bonus επιδότησης για τις κατηγορίες ΑΜεΑ, μονογονεϊκών οικογενειών και πολύτεκνων.

Ενδεικτικά παραδείγματα οικιακού τομέα

Με τη βοήθεια του συμβούλου του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) κ. Στέλιου Ψωμά, εξετάζουμε δύο ενδεικτικά παραδείγματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου