Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

Θλίψη και οργή στην Ομογένεια για το δυστύχημα των Τεμπών

Σάββατο, 4 Μαρτίου, 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τη βαθιά θλίψη τους, αλλά και έναν παράλληλο προβληματισμό για τις παθογένειες που αποκαλύπτονται εν μέσω του πρωτοφανούς συμβάντος, εκφράζουν στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ομογενείς της Νέας Υόρκης, αναφορικά με το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Με τις εικόνες από το σημείο του δυστυχήματος να μεταδίδονται από την πρώτη στιγμή, αλλά και τις τραγικές ιστορίες των νέων ανθρώπων που χάθηκαν αλλά και των οικογενειών που άφησαν πίσω να αποτελούν «γροθιά στο στομάχι» ακόμη και για τον πλέον αποστασιοποιημένο παρατηρητή, οι ομογενείς δηλώνουν σοκαρισμένοι από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ο Δρ. Δημήτριος Α. Φλέβας (Ευγενική παραχώρηση)

«Κατ’ αρχήν να τονίσω ότι πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Κουράγιο και δύναμη στους συγγενείς των θυμάτων και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει ο Δρ Δημήτριος A. Φλέβας, Ορθοπεδικός Χειρουργός με έδρα τη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν «χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες».

«Παρόλο όμως που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, οφείλουν οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν ερωτήματα του τύπου: υπήρχαν δικλείδες ασφαλείας μέσω εγκατεστημένων αυτόματων συστημάτων που ενεργοποιούνται σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους; Αν υπήρχαν ήταν εν λειτουργία; Υπήρχαν εναλλακτικά πρωτόκολλα ασφαλείας για να αποφευχθεί τέτοιου είδους τραγικό λάθος; Το να γίνεται μετωπική σύγκρουση 2 τρένων στην ίδια γραμμή εν έτει 2023 φαντάζει αδιανόητο.
Και όμως δεκάδες οικογένειες θρηνούν τους νεκρούς τους, και μαζί τους μια ολόκληρη χώρα, και όλοι μαζί αναρωτιούνται: Γιατί; Οφείλεται να δοθεί μια απάντηση χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες σε όλους αυτούς που πενθούν αλλά και στους δεκάδες τραυματίες», προσθέτει ο Ελληνας γιατρός.

Από την πλευρά της, η Ιωάννα Καρτσακάλη από τη Νέα Ιερσέη, η οποία είναι Ελληνοαμερικανίδα πρώτης γενιάς, επισημαίνει την τραγικότητα του συμβάντος και την απώλεια δεκάδων νέων ανθρώπων.

Ο Δρ. Δημήτριος Α. Φλέβας (Ευγενική παραχώρηση)

«Νιώθω λύπη για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Βλέπω ανθρώπους στα κοινωνικά δίκτυα να παίζουν το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών – κάποιοι τονίζουν ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν είμαι σίγουρη εάν αυτό είναι αλήθεια ή ψέματα, αλλά δεν πρόκειται να φέρει τους νεκρούς πίσω. Παρόλα αυτά, ελπίζω ότι θα βρουν την ακριβή αιτία και θα αποτρέψουν μελλοντικά δυστυχήματα. Προσπαθώ να βρω ιστορίες που προσφέρουν ελπίδα και αισιοδοξία, όπως οι επιβάτες που επέδειξαν αυτοθυσία για άλλους. Πονάει να βλέπεις συνεχώς τις εικόνες από το δυστύχημα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε πιο έντονο ύφος, η Χαρά Βαμβούρη από την Αστόρια επισημαίνει ότι το σιδηροδρομικό δυστύχημα είναι απόρροια μιας σειράς παθογενειών που υπερβαίνει το ανθρώπινο λάθος.

Η Χαρά Βαμβούρη (Ευγενική παραχώρηση)

«Ακούμε ότι είναι ανθρώπινο λάθος. Ασφαλώς θα υπάρχουν ανθρώπινα λάθη αλλά είναι 2023 και έχουμε τα εργαλεία και την τεχνολογία για να αποτρέψουμε και να διορθώσουμε αυτά τα λάθη. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως: Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής διαφθοράς και δύσκαμπτης γραφειοκρατίας, που ενυπάρχει σαν καρκίνωμα δεκαετίες και δεκαετίες. Υπάρχουν κατηγορίες δεξιά και αριστερά αλλά κάθε κόμμα που κυβέρνησε (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) έχει ευθύνες. Παραιτήθηκε λοιπόν ο Υπουργός Μεταφορών. Εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να παραιτηθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης», τόνισε η κ. Βαμβούρη καταλήγοντας πως «ειδικοί και εργαζόμενοι προειδοποιούν εδώ και χρόνια. ’Η να το διορθώσουν ή ο κόσμος να σταματήσει να χρησιμοποιεί τους σιδηροδρόμους».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γνωστή εκπαιδευτικός, Δήμητρα Βαρσάλη, η οποία εκφράζει την άποψη ότι το δυστύχημα ήρθε ως επακόλουθο μιας σειράς παραλείψεων και εσφαλμένων ενεργειών, προσδίδοντας τον χαρακτηρισμό του «εγκλήματος».

Η Δήμητρα Βαρσάμη (Ευγενική παραχώρηση)

«Νιώθω θλίψη και οργή για τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Τα αίτια της τραγωδίας για εμένα είναι προφανή: έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων, το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας των συγκοινωνιών, οι διορισμοί σε θέσεις – κλειδιά, όπως αυτή του σταθμάρχη, που δεν ήταν οι σοφότεροι. Ολα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα όχι ένα ατύχημα, δυστύχημα ή μια κακιά στιγμή… αλλά ένα έγκλημα. Στην περίπτωση αυτή, η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία», κατέληξε η κ. Βαρσάμη.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου