Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Αγροτικός Σύλλογος Πατατοπαραγωγών Ηλείας: Η ξένη πατάτα «καίει» την ελληνική

  Κυριακή, 19 Μαρτίου, 2023

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η παραγωγή της πατάτας στον Νομό Ηλείας...
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή της πατάτας στον Νομό Ηλείας και τα οποία έχουν μετατραπεί σε «θηλιά» για τους παραγωγούς που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, έθεσαν χθες πατατοπαραγωγοί του Νομού, στην εφ. Πατρίς, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους καλλιεργητές να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία των επόμενων ημερών, ώστε να ενεργοποιηθεί και πάλι ο Αγροτικός Σύλλογος Πατατοπαραγωγών Νομού Ηλείας, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει αδρανοποιηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέλη του Αγροτικού Συλλόγου, μιλώντας στην εφ. Πατρίς, δήλωσαν ότι μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα πραγματοποιηθούν αρχαιρεσίες (σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα) ώστε να εκλεγεί το νέο διοικητικό συμβούλιο – όπως προβλέπει το καταστατικό – που θα τους οδηγήσει σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία, ώστε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία γιγαντώνονται μέρα με την ημέρα.

Συρρικνώνονται οι εκτάσεις

Από τις 35 χιλ. καλλιεργήσιμων στρεμμάτων πατάτας που υπήρχαν στο Νομό Ηλείας, σήμερα καλλιεργούνται περίπου 20 χιλ. στρέμματα, ενώ οι παραγωγοί, επεσήμαναν το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η εισαγωγή πατάτας από ξένες χώρες και κυρίως από την Αίγυπτο.

Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί, όπως επισημάνθηκε, φέτος, θα αναγκαστούν – αν δεν βρεθεί ουσιαστική λύση – να αφήσουν την πατάτα στο χωράφι, καθώς το υπέρογκο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικών χεριών αλλά και τα εισαγόμενα προϊόντα, έχουν δημιουργήσει αρνητικές συνέπειες που δύσκολα θα αντιμετωπιστούν.

Επίσης, ένα ακόμα θέμα που θίγουν οι πατατοπαραγωγοί, είναι πως το 2021 έκλεισαν οι λαϊκές λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα οι πατάτες να μείνουν απούλητες ενώ και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ οι πατάτες που πωλούνταν ήταν εισαγωγής.

«Δεν μπήκε βέτο στα σούπερ μάρκετ επειδή έκλεισαν οι λαϊκές οι αλυσίδες αυτές να πουλάνε στο 50% ελληνικά προϊόντα και έμειναν οι πατάτες στα χωράφια. Πέρυσι έγινε πάλι το ίδιο και φέτος προτού ξεκινήσει η παραγωγή της Μεσσηνίας τα μηνύματα που έρχονται είναι αρνητικά», αναφέρουν τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας.

Ενεργοποιείται ξανά

«Ο σύλλογος έχει αδρανήσει τα τελευταία χρόνια», εξηγούν «και λόγω του προβλήματος που φαίνεται να αναδεικνύεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τους πατατοπαραγωγούς της Ηλείας, της Μεσσηνίας και της Αχαΐας και γενικά της Νότιας Ελλάδος, που είναι από τις πρώτες περιοχές της Ευρώπης που παράγουν φρέσκιες πατάτες, με την αθρόα εισαγωγή από την Αίγυπτο, για άλλη μια φορά οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και με πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, πάνω από 50 χιλ. τόνοι πατάτας. Με τον ρυθμό που πάμε σίγουρα θα έρθουν περισσότεροι τόνοι. Η καλλιέργεια θα καταστραφεί τελείως».

Αρχαιρεσίες και διεκδικήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως επεσήμαναν τα μέλη του Α.Σ. Πατατοπαραγωγών Ηλείας, στην εφ. Πατρίς, καθώς και ο πρόεδρος, Ανδρέας Τσουκαλάς, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου, ώστε το νέο διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε ουσιαστικές διεκδικήσεις των αιτημάτων των παραγωγών, προκειμένου να δοθούν λύσεις στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας αλλά και στα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο όπως είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής για να μην χαθεί και η φετινή καλλιεργητική περίοδος.

Τέλος, απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους παραγωγούς πατάτας να συμμετέχουν στις εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Σπύρος Κούγιας, μέλος Α.Σ. Πατατοπαραγωγών Ηλείας

«Είδαμε προχθές τους συναδέλφους της Μεσσηνίας, να έχουν βγει στο δρόμο μάθαμε ότι οι συνάδελφοι της Αχαΐας είναι στα όρια της εξέγερσης και πήραμε την απόφαση να ενεργοποιήσουμε και πάλι τον Σύλλογο και να ξεκινήσουμε τον αγώνα ο οποίος θα είναι δίκαιος και πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα καταφέρουμε να κάνουμε εκλογές για να συνεχίσουμε τις προσβάσεις μας στα κέντρα εξουσίας. Η πρώτη μας διεκδίκηση και το ζητάμε από την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παρέμβουν και αν δεν μπορούν να το ελέγξουν να το σταματήσουν (την εισαγωγή ξένης πατάτας), όπως έπρεπε να έχουν κάνει και με το τρένο. Αν δεν μπορούσαν να το ελέγξουν να το έχουν σταματήσει».

Ανδρέας Ψαχούλιας, παραγωγός πατάτας, Δουνέικα

«Αυτό που έχω να πω σαν νέος είναι ότι καλούμε όλους να δηλώσουν συμμετοχή και το παρών στις διαδικασίες που θα γίνουν για την ενεργοποίηση του Αγροτικού Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο αυτή τη στιγμή οι πατάτες στις περιοχές τις δικές μας είναι σε διαδικασία σε κάποιες πρώιμες περιοχές σε είκοσι μέρες να βγουν, φαίνεται πως θα είναι χειρότερη χρονιά από την περσινή, κάνουμε τις ενέργειες αυτές νωρίτερα από ότι πέρυσι για να μην είμαστε πάλι στο παρά πέντε και ζητάμε τη συμμετοχή όλων όσων καλλιεργούν πατάτες. Να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή όταν τους πει ο έμπορας φέρε τις πατάτες και η τιμή δεν ξέρουμε ποια θα είναι και αν θα σου μείνει να πάρεις κι εσύ».

Νίκος Καπώνης, παραγωγός και συσκευαστής πατάτας Κουρτέσι

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί πατάτας αντί να κερδίζουν κάτι από την παραγωγή τους χρεοκοπούν και αυτό οφείλεται στο υψηλό κόστος παραγωγής που έχουμε στην Ελλάδα και στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή πατάτας από ξένες χώρες όπως η Αίγυπτος την οποία δεν μπορούμε να την συναγωνιστούμε διότι έχει πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής από το δικό μας. Η Κυβέρνηση δεν μας στηρίζει καθόλου πάνω σε αυτό το θέμα, έχουμε πάει στο υπουργείο πάρα πολλές φορές, δεν έχουμε καταφέρει τίποτα, μας υπόσχονται ότι κάτι θα κάνουν εδώ και πολλά χρόνια, όμως δεν έχουν κάνει τίποτα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή της πατάτας να μηδενίσει στην περιοχή μας και ευρύτερα στην Ελλάδα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά επαγγέλματα μαζί με εμάς να έχουν επιπτώσεις οικονομικές»

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου