Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023

Μαζικές διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη – Βανδαλισμοί στο κέντρο της Αθήνας

Πέμπτη, 9 Μαρτίου, 2023

Μαζικές διαδηλώσεις για την τραγωδία στα Τέμπη – Βανδαλισμοί στο κέντρο της Αθήνας

Μεγάλη διαδήλωση, σύντομα επεισόδια, εκτεταμένες ζημιές

Το μεσημέρι της Τετάρτης, στο κέντρο της Αθήνας, το πλήθος συνέρρεε από κάθε κατεύθυνση – ήταν η πρώτη τόσο ογκώδης διαδήλωση για την τραγωδία των Τεμπών.

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι στην κινητοποίηση, συμμετείχαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. πάνω από 40.000 άτομα. Η πορεία στο μεγαλύτερο μέρος της εξελίχθηκε ειρηνικά.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε απότομα, όταν ξέσπασαν επεισόδια από ομάδα κουκουλοφόρων, που επιτέθηκε στα ΜΑΤ με βόμβες μολότοφ και προκάλεσε υλικές ζημιές σε πολλά σημεία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Μέλη της συγκεκριμένης ομάδας προκάλεσαν φθορές, κατέστρεψαν το μνημείο των θυμάτων της Marfin και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένο βαν.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 26 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε νέα κινητοποίηση, χωρίς ωστόσο με την ίδια μεγάλη συμμετοχή.

Η μεγάλη διαδήλωση

Λίγο μετά τις 13:00, τόσο η Σταδίου, όσο και η Πανεπιστημίου είχαν γεμίσει ασφυκτικά – το πλήθος ήταν ετερόκλητο: Πολλοί μαθητές και φοιτητές – τα πανό, τα πλακάτ και τα συνθήματα τους δήλωναν την οργή τους για τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών, κυρίως τους νεότερους σε ηλικία, με τους οποίους ταυτίστηκαν.

Υπήρχαν, επίσης, συνδικαλιστές, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και μέλη αριστερών  οργανώσεων, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αναρχικοί.

Τα αρχικά σημεία συνάντησης ήταν η πλατεία Κλαυθμώνος και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, ενώ ήδη από τις 12:30 υπήρχε αρκετός κόσμος και στην πλατεία Συντάγματος.

Το μεσημέρι εξελίχθηκε το μαζικό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεων της Αριστεράς, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας που έχει κηρυχθεί για σήμερα.

Με κεντρικό σύνθημα «8 Μάρτη παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Οι ζωές μας μετράνε. Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων», οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες άκουσαν τις ομιλίες και κατόπιν πραγματοποίησαν πορεία προς το Σύνταγμα.

Τα συνθήματα μιλούσαν για δικαίωση των νεκρών ή και εκδίκηση για αυτούς, ενώ κάποιοι διατύπωναν την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Στο στόχαστρό των συνθημάτων μπήκε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, η αστυνομία και τα ΜΜΕ. Τα εν λόγω συνθήματα ήταν υβριστικά και επιθετικά.

Οι διαδηλωτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ήταν ειρηνικοί και έως αργά το μεσημέρι όλα κυλούσαν ομαλά.

Η κίνηση των μπλοκ μπροστά από τη Βουλή ήταν αδιάκοπη, ενώ ομάδα φοιτητών έγραψε με κόκκινη μπογιά τη λέξη «δολοφόνοι» λίγα μέτρα μακριά από το Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αξιοσημείωτη ήταν η εικόνα μίας ομάδας Αράβων τουριστών που -εκείνη την ώρα- απόλαυσε μία  γλαφυρή ξενάγηση μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Λόγω των κινητοποιήσεων, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε μία μεγάλη ακτίνα γύρω από το Σύνταγμα.


Επεισόδια και βανδαλισμοί

Στις 15:30 ακούστηκε η πρώτη έκρηξη από το σημείο όπου αρχίζει η οδός Ερμού, στην πλευρά της πλατείας Συντάγματος.

Ομάδα κουκουλοφόρων είχε εξαπολύσει επίθεση στους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν έξω από το υπουργείο Οικονομικών – στο σημείο εκείνο έλαβε οριστικό τέλος η μεγάλη και απολύτως ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων, για να πάρουν τη σκυτάλη μερικές δεκάδες κουκουλοφόρων.

Μετά από λίγα λεπτά, η ίδια ομάδα επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ έξω από το κοινοβούλιο.

Η ένταση διήρκεσε λιγότερο από 15 λεπτά, ωστόσο οι περισσότεροι διαδηλωτές είχαν ήδη αποχωρήσει. Παρέμεναν μερικές εκατοντάδες, στο ύψος της στάσης του Τραμ, οι οποία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά της αστυνομίας και του πρωθυπουργού.

Στις 16:00, η εικόνα ήταν περίεργη, σχεδόν σουρεαλιστική. Μπροστά από το κτίριο της Βουλής, οι άνδρες των ΜΑΤ φορούσαν τις αντιασφυξιογόνες μάσκες τους, μία μικρή μερίδα νεαρών κουκουλοφόρων τους προκαλούσε λεκτικά, οι ελάχιστοι διαδηλωτές που είχαν απομείνει προσπαθούσαν ματαίως να συγκεντρωθούν εκ νέου μπροστά από τη Βουλή, ενώ μέσα στην πλατεία Συντάγματος, τα συνεργεία καθαριότητας του Δήμου είχαν ήδη ξεκινήσει τη δουλειά τους.

Μάζευαν κυρίως σπασμένα μάρμαρα και φυλλάδια – αμφότερα δηλωτικά του τι είχε προηγηθεί. Πέριξ της πλατείας η ζωή κυλούσε με μία περίεργη ηρεμία, ενώ από την πλευρά της Σταδίου ήταν έντονη η οσμή του καμένου. 

Έξω από την παλιά Βουλή, είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός ένα βαν. Στη συμβολή της Σταδίου με την Ομήρου είχαν λιώσει στο οδόστρωμα κάτι μεταλλικό – οι άνδρες της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα απομεινάρια ώστε να ανοίγει ο δρόμος. 

Το μνημείο των νεκρών της Marfin

Λίγα μέτρα προς τα κάτω, η εικόνα ξυπνούσε δυσάρεστες μνήμες. Οι ταραξίες είχαν -κυριολεκτικά- διαλύσει το μνημείο των νεκρών της Marfin, είχαν προκαλέσει υλικές ζημιές έξω από το βιβλιοπωλείο που βρίσκεται απέναντι και είχαν γκρεμίσει τον αλουμινένιο φράκτη που καλύπτει το σκελετό του -εδώ και πολλά χρόνια- παρατημένου «Αττικόν» και «Απόλλων», που είχαν καεί στις 12 Φεβρουαρίου 2012.

Λίγο πριν τις 17:00, η Σταδίου έμοιαζε πληγωμένη: Όλες οι στάσεις των λεωφορείων στην πλατεία Κλαυθμώνος είχαν καταστραφεί, γυαλιά ήταν χυμένα παντού, όπως και μεγάλα κομμάτια από μάρμαρο – ίσως κάποιο από αυτά να ήταν από το μνημείο των νεκρών της Marfin

Η ατμόσφαιρα είχε ποτιστεί από την αποφορά του καμένου πλαστικού. Στα Προπύλαια παρέμεναν ορισμένοι κουκουλοφόροι που εκείνη την ώρα είτε μάλωναν μεταξύ τους είτε προετοιμάζονταν. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στην Πανεπιστημίου (προς το Σύνταγμα), διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες της ομάδας «Δράση» παρέμεναν σε ετοιμότητα.

Οι πεζοί σκόνταφταν πάνω στα απομεινάρια της βαρβαρότητας που είχε προηγηθεί. Κάποιοι πατούσαν πάνω από ένα αυτοσχέδιο πλακάτ που έγραφε κάτι για τους επιβάτες του τρένου – ίσως ήταν η μόνη υπόμνηση εκείνη τη στιγμή για το τι είχε προηγηθεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται ότι εκδηλώθηκε μικρή ένταση μετά το τέλος της πορείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όταν άτομα, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν πέτρες και πυρσούς σε αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Στη συνέχεια αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων ενώ δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Τα άτομα αυτά συνέχισαν να κινούνται επί της οδού Αγίου Δημητρίου με μέτωπο προς τα ανατολικά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου