Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Το κλειδί της επιτυχίας αποκάλυψε η καθηγήτρια φιλοσοφίας και ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Γέιλ, Tamar Gendler

 Πέμπτη, 2 Μαρτίου, 2023

Και δεν είναι τα πλούτη ή η αποδοχή από τον περίγυρο, αλλά η αυτογνωσία.

Στην εργασία, η αυτογνωσία μπορεί να οδηγήσει σε πιο αποτελεσματική επικοινωνία, ισχυρότερες σχέσεις και αυξημένη δημιουργικότητα και παραγωγικότητα. Η Gendler η οποία μελετά πώς τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων μπορούν να λύσουν τα σύγχρονα προβλήματα, θεωρεί πως η οικοδόμηση του χαρακτηριστικού αυτού, περιλαμβάνει την επαφή του καθενός με τον «Σωκράτη που κρύβει μέσα του».

«Η Σωκράτης ήταν πρόθυμος να αμφισβητήσει τα πάντα», είπε η Gendler σε ένα πρόσφατο επεισόδιο podcast του «The Happiness Lab». 
Ο Έλληνας φιλόσοφος, γεννημένος γύρω στο 470 π.Χ., ήταν σκεπτικιστής. Η σωκρατική μέθοδός του περιλάμβανε την απάντηση σε ερωτήσεις με ερωτήσεις, αντί για άμεσες απαντήσεις, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις πεποιθήσεις και τις δυνατότητές τους.
«Αυτό είναι το είδος κατανόησης που χρειάζονται οι άνθρωποι για να γίνουν πιο επιτυχημένοι και πιο ευτυχισμένοι», τόνισε η Gendler.

Βρείτε τον «Σωκράτη μέσα σας»

«Απλώς πρέπει να σκεφτεί κανείς τι θα έλεγε ο ίδιος ο Σωκράτης», συμβουλεύει η Gendler. Ο φιλόσοφος συχνά λειτουργούσε σαν επίμονο νήπιο, ρωτώντας «γιατί» ως απάντηση σε κάθε δήλωση ή ερώτηση. Ο καθένας πρέπει να ξεκινήσει να κάνει το ίδιο για κάθε πεποίθηση που προσπαθεί να ξεμάθει.

Αν προσπαθεί να ξεφύγει από την ιδέα ότι τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, πρέπει να αρχίσει να κάνει στο εαυτό του ερωτήσεις όπως: «Γιατί πιστεύω ότι τα χρήματα θα με κάνουν ευτυχισμένο; Την τελευταία φορά που πήρα χρήματα, τι ένιωσα πραγματικά;».

Μικρές συνειδητοποιήσεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο

Αν αδυνατεί κανείς να οραματιστεί εύκολα τον Σωκράτη, μπορεί να κάνει την ίδια συνομιλία με έναν από τους πραγματικούς του φίλους. 
Αν και η ιδέα των φανταστικών συνομιλιών, δεν είναι η αγαπημένου κάποιου, μπορεί να δοκιμάσει την ενσυνειδητότητα. Ο διαλογισμός είναι ουσιαστικά το μη λεκτικό ισοδύναμο του να ρωτάει κανείς τον εαυτό του ξανά και ξανά «γιατί», είπε η Gendler — βοηθώντας τον έτσι να αγνοήσει τους περισπασμούς και να δει τι πραγματικά συμβαίνει.

«Καμία μέθοδος δεν είναι τέλεια λύση, γιατί η πλήρης αυτογνωσία είναι σχεδόν αδύνατη: Θα έχουμε πάντα κάποια τυφλά σημεία. Αλλά το να ρωτά γιατί σκέφτεται και νιώθει έτσι, μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε μεγάλο βαθμό στο να αποβάλει πεποιθήσεις που δεν τον εξυπηρετούν», τόνισε η ψυχολόγος.

Όταν η Γκέντλερ ρωτά τον εαυτό της γιατί νιώθει απογοητευμένη, συχνά διαπιστώνει ότι είναι επειδή καθυστερεί για κάτι. Το να αναρωτηθεί γιατί καθυστερεί, μπορεί στη συνέχεια να τη βοηθήσει να αποκαλύψει τους λόγους που πράττει έτσι, όπως το να μην ξέρει ποιο είναι το επόμενο βήμα.
Ακόμη και αυτές οι μικρές συνειδητοποιήσεις είναι ικανές να βοηθήσουν κάποιον να κάνει ένα βήμα προς τα μπρος.

«Ποτέ δεν προσπαθώ να φτάσω στην απάντηση κατευθείαν», είπε η Gendler. «Αλλά η σωκρατική μέθοδος μπορεί να με βοηθήσει να καταλάβω προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάω, για να κάνω το επόμενο βήμα».

moneyreview.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου