Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

 Σάββατο, 18 Μαρτίου, 2023

Ευάλωτο παραμένει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα

Σε μια προσπάθεια να αποκρούσουν τους κραδασμούς στον απόηχο της πτώχευσης της Silicon Valley Bank, οι αμερικανικές τράπεζες δανείστηκαν συνολικά 164,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δύο προγράμματα της Federal Reserve την τελευταία εβδομάδα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Fed έδειξαν 152,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε δανεισμό από το παράθυρο προεξόφλησης – το παραδοσιακό backstop ρευστότητας για τις τράπεζες – την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μαρτίου, υψηλό ρεκόρ, από 4,58 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών ήταν 111 δισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

DBRS: Ανθεκτικές στους κραδασμούς της SVB οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης δανεισμό 11,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το νέο backstop έκτακτης ανάγκης της Fed, γνωστό ως Πρόγραμμα Τραπεζικής Χρηματοδότησης, το οποίο ξεκίνησε την Κυριακή.

Ποια είναι η επόμενη μεγάλη βόμβα για την οικονομία κατά τον Ρουμπινί

Συνολικά, η πίστωση που χορηγήθηκε μέσω των δύο backstops δείχνει ένα τραπεζικό σύστημα που είναι ακόμα εύθραυστο και αντιμετωπίζει τη μαζική φυγή καταθέσεων μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank of California και Signature Bank of New York την περασμένη εβδομάδα.

Πιστωτικές επεκτάσεις

Άλλες πιστωτικές επεκτάσεις ανήλθαν συνολικά σε 142,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, κάτι που αντανακλά δανεισμό από την Federal Deposit Insurance Corp. για τη γέφυρα των τραπεζών για την SVB και την Signature Bank.

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία της EPFR Global που επικαλείται η Bank of America Corp. έδειξαν ότι τα κεφάλαια της χρηματαγοράς προσέλκυσαν εισροές 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις περισσότερες από τον Απρίλιο του 2020, ενώ τα ομόλογα σημείωσαν τις μεγαλύτερες εισροές από τον Μάιο του 2022 με 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα έως τις 15 Μαρτίου .

Συνολικά, τα δάνεια έκτακτης ανάγκης ανέτρεψαν περίπου το ήμισυ της συρρίκνωσης του ισολογισμού που πέτυχε η Fed από τότε που ξεκίνησε τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιγξη – επιτρέποντας τη μείωση του χαρτοφυλακίου περιουσιακών της στοιχείων – τον περασμένο Ιούνιο. Και τα υπόλοιπα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας εκτινάχθηκαν κατά περίπου 440 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα – κάτι που «ανέστρεψε βασικά όλες τις προσπάθειες QT της Fed», σύμφωνα με την Capital Economics.

«Είναι περίπου σύμφωνο με αυτό που περιμέναμε», δήλωσε ο Michael Gapen, επικεφαλής των οικονομικών των ΗΠΑ για την Bank of America Securities στη Νέα Υόρκη. Ο Gapen είπε ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού με προεξόφληση μέσω της νέας τραπεζικής διευκόλυνσης Χρηματοδότησης με Χρηματοδότηση μπορεί να αντικατοπτρίζουν το ευρύτερο σύνολο εξασφαλίσεων που μπορούν να δεσμεύσουν οι τράπεζες στο παράθυρο.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου