Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ

Κυριακή, 5 Μαρτίου, 2023

Κρίθηκε ένοχος για δύο παραβάσεις καθήκοντος - Αθώα η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Καταδικάστηκε σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ

Σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αφού νωρίτερα το Ειδικό Δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία για δύο παραβάσεις καθήκοντος.

Η ποινή σε βάρος του πρώην υπουργού επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία, μετά την αναγνώριση από το Ειδικό Δικαστήριο δύο ελαφρυντικών, του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η εισαγγελέας της έδρας Ολγα Σμυρλή πρότεινε νωρίτερα στο Δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο χρηματική ποινή χιλίων ευρώ.

Η χρηματική ποινή κατά του πρώην υπουργού, επιβλήθηκε μετά την αναγνώριση των ελαφρυντικών, καθώς αυτό προβλέπει ο νόμος. Βεβαίως για το χαμηλό της ποινής ελήφθη υπόψη εκτός από τα ελαφρυντικά και το γεγονός ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καταδικάστηκε για δύο παραβάσεις καθήκοντος, όμως απαλλάχθηκε για άλλες καταγγελίες που είχαν κάνει σε βάρος του εισαγγελικοί λειτουργοί, μεταξύ των οποίων η εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παν. Αθανασίου για σειρά άλλων υποθέσεων.

Ειδικότερα, από το Ειδικό Δικαστήριο, ο πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για δυο παραβάσεις καθήκοντος. Η μία αφορούσε τις καταγγελίες της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, ότι την πίεσε να στείλει δικογραφία με πολιτικούς, χωρίς στοιχεία, στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis και η άλλη την καταγγελία του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι δέχθηκε παρεμβάσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα.

Η καταδίκη του πρώην υπουργού αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ αθώος κρίθηκε ομόφωνα για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα που σχετιζόταν με παράλειψη της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη που αθωώθηκε.

Η αθώωση της εισαγγελέως αφορούσε την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και ελήφθη κατά πλειοψηφία. Η κατηγορία σε βάρος της αφορούσε σε παράλειψη της να στείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων που αφορούσε στους πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού.

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη μετά την αθώωση της δήλωσε ότι «σήμερα είναι ημέρα δικαίωσης», ενώ οι συνήγοροί της εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αθωωτική απόφαση.

Παπαγγελόπουλος: Κατασκευασμένες οι κατηγορίες

Μετά την καταδίκη του και την επιβολή χρηματικής ποινής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε.

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis. Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.

Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται. Αυτά προς το παρόν».

Οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δήλωσή τους αναφέρουν:

«Η σημερινή απόφαση του ειδικού δικαστηρίου έρχεται να ενταφιάσει οριστικά και αμετάκλητα το σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος του εντολέως μας ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε από μία ομάδα σκευωρών  που ενοχλείται όταν ελέγχεται.

Η απόφαση του δικαστηρίου επέβαλε μόνον χρηματική ποινή εξευτελίζοντας το νόημα της οποιασδήποτε απαξίας των δύο περιπτώσεων για τις οποίες κάτ’ οριακή πλειοψηφία ο εντολέας μας κρίθηκε ένοχος.

Εκρίθη ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική πράξη κατάχρησης εξουσίας εκρίθη αθώος για τις τέσσερις από τις έξι συνολικά υποπεριπτώσεις του ενός πλημμελήματος στις δύο που κριθεί ένοχος αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά και εν τέλει επιβληθηκε  μόνον χρηματική ποινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου