Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Γιώργος Παπανδρέου από Πύργο: «Eίμαστε εδώ για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής!»

Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, 2023

Μαζική συμμετοχή κόσμου στην κοπή πίτας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηλείας με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Ανώτερη από κάθε προσδοκία ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στη χθεσινή εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ηλείας με επίσημο προσκεκλημένο το Γιώργο Παπανδρέου.

Οι παρευρισκόμενοι περίμεναν καρτερικά για αρκετή ώρα τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτή Αχαΐας έξω από το Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε. Ηλείας και μόλις εκείνος έκανε την εμφάνισή του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, δείγμα της αναγνώρισης και της αποχής προς το πρόσωπό του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας Δημαράς Βάλαρης, ο οποίος στην συνέχεια έδωσε το λόγο στον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κατρίνη, που μέσω της ομιλίας του έστειλε μήνυμα αλλαγής και ανατροπής των συσχετισμών και χαρακτήρισε τη χθεσινή συγκέντρωση «σάλπισμα νίκης» προσθέτοντας πως η Ηλεία παραμένει κάστρο του ΠΑΣΟΚ και θα είναι βαρόμετρο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Εν συνεχεία στο βήμα ανέβηκε καταχειροκροτούμενος ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του μίλησε  για τα προβλήματα της εποχής, όπως ο πόλεμος, η οικολογική κρίση και η ακρίβεια, χωρίς ωστόσο να διστάσει να ρίξει τα βέλη του προς την κυβέρνηση για τη διαχείριση της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη.

Η ΝΔ προβάλλει μια επίπλαστη εικόνα.  Σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, πρέπει να αντιδιαστείλουμε μια εικόνα επίπλαστη, ότι δήθεν όλα πάνε καλά στη χώρα μας, με την πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότερες και συντριπτικά μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, σε σχέση με τους λίγους και ισχυρούς, που απολαμβάνουν προνόμια, σε βάρος των δικαιωμάτων μας. Η ΝΔ επικαλείται την ανασφάλεια, τα μεγάλα προβλήματα της εποχής και προσπαθεί να πείσει, ότι αυτή είναι δύναμη σταθερότητας. Στην πραγματικότητα κάνει το αντίθετο. Το παιχνίδι της είναι ξεκάθαρο πια. Είναι η ίδια που δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας, δεν αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, βαθαίνει ανισότητες, οικονομικές και κοινωνικές, επιφέρει συνεχή πλήγματα στη Δημοκρατία, όπως απέδειξαν οι υποκλοπές, υποβαθμίζει δικαιώματα, όπως στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, το περιβάλλον,  και μετά, με πολιτικές ελεημοσύνης, με πελατειακή διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού, επιχειρεί να εξαγοράσει τις ψήφους του ανασφαλούς ψηφοφόρου. Η ΝΔ δεν εγγυάται την ασφάλεια, ούτε τη σιγουριά του Έλληνα. Το αντίθετο, η ΝΔ εγγυάται τη συνέχεια της ανασφάλειας του λαού μας. Τη συνέχεια της εξάρτησής του από ένα σύστημα πελατειακό, που τον θέλει να απευθύνεται σε κάποιον παράγοντα για το πρόβλημά του» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της πρώτης κατοικίας ο κ. Παπανδρέου είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να μένει απαθής μπροστά στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τα διάφορα funds και πρόσθεσε πως «η ΝΔ μας οδηγεί στον σταδιακό αφελληνισμό των Ελληνικών επιχειρήσεων, τον αφελληνισμό της Ελληνικής γης, ακόμα και τον αφελληνισμό της κατοικίας του Έλληνα».

Αναφορικά με την υγεία ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πραγματικότητα μας λέει ότι, ενώ περάσαμε μια θανατηφόρα πανδημία, που μας δίδαξε τη σημασία και την αξία των δημοσίων συστημάτων υγείας, η κυβέρνηση αντί να μεριμνά για τη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία για όλους, αδιαφορεί για την αναμόρφωση του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονες υποδομές. Αντιθέτως, υπονομεύει τη δημόσια υγεία».

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε την περίφημη ιστορία με το Δήμαρχο Σπάρυης και τον κ. Λίβανο σχετικά με τις φωτιές του 2007 και τόνισε ότι «η έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου, διαφάνειας, λογοδοσίας και διαβούλευσης, μας οδήγησε στην κρίση του 2009».

Ο κ. Παπανδρέου στις τιμές της ενέργειας, στα ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου και σημείωσε «εμείς φίλες και φίλοι δεν πιστεύουμε στην Ελλάδα της μιζέριας, της ελεημοσύνης και της εξάρτησης. Εμείς, φίλες και φίλοι, μιλάμε για την ανάγκη απελευθέρωσης του πολίτη, για να αισθάνεται σίγουρος, ασφαλής, όχι εξαρτημένος από ένα κράτος δυνάστη, αλλά απελευθερωμένος, πολίτης αυτοδύναμος και ανεξάρτητος, σε μια πολιτεία αλληλεγγύης.  Δεν θα μπορούσαν, για παράδειγμα, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να πάνε στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας; Δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για ποιοτική δημόσια παιδεία, αξιοπρεπείς υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού, που θα είχα και αναπτυξιακό χαρακτήρα; Δεν θα μπορούσαν να πάνε σε προγράμματα και υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε εργασιακές σχέσεις ανθρώπινες, σε μισθούς που να εγγυώνται τα προς το ζην σε ένα περιβάλλον προστασίας για όλους; Θα μπορούσαν. Να αισθάνεται ασφαλής ο Έλληνας, να αισθάνεται ελεύθερος, να αισθάνεται ότι η ζωή του, η ζωή των παιδιών του, έχει αξία, ότι είναι άνθρωπος και αξίζει ανθρώπινη συμπεριφορά και κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του. Να αισθάνεται πως υπάρχει μια πολιτεία που τον περιβάλλει με αξιοπρέπεια».

Σε ό,τι αφορά το θέμα που απασχολούν την Ηλεία, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «υπάρχει επίσης το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών, οι οποίες καταργήθηκαν από τον Πύργο και την Αμαλιάδα, με αποτέλεσμα, η Ηλεία να είναι ο μοναδικός νομός στη χώρα χωρίς Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι δυνατότητες που υπάρχουν για την Ηλεία:

– Το πλεονέκτημά της να γίνει παγκόσμιο κέντρο παιδείας και ειρήνης, με όχημα τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που άφησαν πίσω τους οι Αρχαίοι μας πρόγονοι, με την Αρχαία Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα και τα άλλα τοπόσημα του νομού.

– Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, που είχε οραματιστεί ο Γιάννης Σκουλαρίκης και πρέπει και αυτό να πάρει επιτέλους το δρόμο της υλοποίησης».

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «πιστεύουμε στον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Για εμάς τα μέσα που χρησιμοποιεί κανείς αναδεικνύουν την ποιότητα του πολιτισμού μας, την πραγματική σχέση μας με τον πολίτη, το σεβασμό στην προσωπικότητά του, μια δημοκρατική πρακτική που χτίζει δρόμους και ένα διαφορετικό δημοκρατικό μέλλον. Με κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος δικαίου. Και είμαστε υπερήφανοι, γιατί παρά τις περιπτώσεις διαφθοράς που και εμείς αντιμετωπίσαμε, είμαστε η μόνη παράταξη που τολμήσαμε να θέσουμε τις δικές μας εξουσίες υπό δημοκρατικό έλεγχο. Είχαμε και έχουμε αντισώματα ισχυρά.  Για αυτό και δημιουργήσαμε θεσμούς που από τη μια προστατεύουν τα δικαιώματα του πολίτη, από την άλλη ελέγχουν την εξουσία, για να χτυπηθεί η λογική της νομής της, της ιδιοποίησης του πλούτου του Ελληνικού λαού. Είναι πια η ώρα, όλοι οι δημοκράτες πολίτες, να συσπειρωθούν γύρω από μια πατριωτική ιδέα. Της δημιουργίας μιας απελευθερωμένης από τις χρόνιες παθογένειες πολιτείας. Αλλιώς θα ευνουχίζεται συνεχώς η ικανότητα του Ελληνισμού, της κοινωνίας μας, να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής: Κλιματική κρίση, πανδημίες, προσφυγιά, τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν το μέλλον της εργασίας, ριζική αλλαγή των εκπαιδευτικών μας συστημάτων, ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής προστασίας.

Καλούμε κάθε δημοκράτη πολίτη να πιστέψει στις δυνάμεις του, να πιστέψει ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, που εγγυάται για όλους ανεξαιρέτως αξιοπρέπεια και ασφάλεια, όχι μέσω της αστυνομοκρατίας, αλλά μέσω της κοινωνικής συνοχής, με σιγουριά για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κατοικία, τις μεταφορές, το περιβάλλον.

Μια κοινωνία με τον πολίτη ενημερωμένο, συμμέτοχο και συνδημιουργό στη μετάβαση σε ένα εντελώς διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης.

Με ανάπτυξη πράσινη, συμμετοχική και δίκαιη. Αυτή είναι η πρόκληση της εποχής, που αποτελεί και πρόσκληση ενεργοποίησης και συμμετοχής για κάθε προοδευτικό άνθρωπο.

Για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Για ένα μέλλον αξιοπρέπειας, ελπίδας και προοπτικής. Για όλους και πρωτίστως, για τη νέα γενιά».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου