Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Χουλιάρας: «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σεισμό – τέρας στην Ελλάδα»

 Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, 2023

Στον σεισμό στην Τουρκία και στο ενδεχόμενο να σημειωθεί στην Ελλάδα ένας παρόμοιος «σεισμός -τέρας» αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι στην Ελλάδα ιστορικά έχουν εκδηλωθεί σεισμοί τέτοιου μεγέθους, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν τέτοιο σεισμό, καθώς είμαστε στο «παράθυρο» του αιώνα για έναν μεγασεισμό.

Σημείωσε, επίσης, ότι «οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης, που σημαίνει ότι ένας σεισμός της τάξης των 7-8 Ρίχτερ θα κάνει πολλά χρόνια να ξαναεκδηλωθεί».

Οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μεγάλες περιόδους επανάληψης

Σύμφωνα με τον ειδικό, σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, όταν μιλάμε όμως για 7 Ρίχτερ, τέτοιοι σεισμοί έχουν επανάληψη μετά από 100 έως 1.000 χρόνια.

Ο τελευταίος μεγασεισμός που έγινε στο ελληνικό τόξο ήταν το 365 μ.Χ και το μέγεθός του ήταν 8,2 Ρίχτερ, είπε ο κ. Χουλιάρας. Επομένως, εκτιμά ότι έχουμε ξεπεράσει τα χρόνια επανεμφάνισης και άρα θα μπορούσε να εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός τα επόμενα χρόνια.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε χρονικά πλαίσια, λέμε τα επόμενα χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Χουλιάρας τα δεδομένα που έχουμε από τους σεισμογράφους στη χώρα μας είναι από το 1964, όταν άρχισε να κτίζεται και να δημιουργείται το ηχητικό σεισμολογικό δίκτυο. Οπότε τα δεδομένα που έχουμε για σεισμούς που έγιναν παλαιότερα δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια, οπότε υπάρχει μεγάλο μεγάλο σφάλμα και αβεβαιότητα». Και όπως τόνισε, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν μπορεί κανένας να είναι συγκεκριμένος σε αυτό το θέμα.

Τα κτήρια είναι αυτά που σκοτώνουν

Απαντώντας ο κ. Χουλιάρας στο εάν η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για έναν εξίσου μεγάλο σεισμό με αυτόν που έπληξε την Τουρκία ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εστίασε στο ότι τα κτήρια στην Ελλάδα είναι πιο ασφαλή από ότι σε Τουρκία και Συρία.

«Τα κτήρια μας σίγουρα είναι καλύτερα από τα κτήρια που βλέπουμε αυτή τη στιγμή να καταρρέουν στην Τουρκία. Οι μηχανικοί μας κάνουν καλύτερη δουλειά, είναι πιο ανθεκτικά και αυτό έχει αποδειχθεί από σεισμούς που έχουμε βιώσει σαν Έλληνες. Τα κτήρια της Τουρκίας είναι το πρόβλημα», είπε ο κ. Χουλιάρας δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι παράδειγμα προς αποφυγή.

Μιλώντας για τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που δημιουργήθηκε το 1983 ο κ. Χουλιάρας εστίασε στους ελέγχους που πρέπει να κάνει, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να ενταθούν.

«Αυτό πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να συνεχιστεί με πιο γοργούς ρυθμούς. Πρέπει να ελεγχθούν περισσότερα κτήρια. Έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω σε αυτό τον τομέα και τα κτήρια είναι αυτά που σκοτώνουν και εκεί πρέπει να δώσουμε προσοχή» δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου