Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Συσκευασμένα ψωμιά, δημητριακά κι άλλα δημοφιλή του σούπερ-μάρκετ ενέχουν κίνδυνο καρκίνου

 Πέμπτη, 2/2/2023


 Η μελέτη, με επικεφαλής ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine.

Μερικά από τα, σε παγκόσμια κλίμακα, πιο αγαπημένα τρόφιμα που ψωνίζουμε από το σούπερ μάρκετ θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Μελέτη από την Cancer Research UK και το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο έχει επισημάνει μερικές «συνδέσεις» που θα μπορούσαν να είναι αιτία ανησυχίας.

Οι ερευνητές εξέτασαν μερικά από τα πιο κοινά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) για την έρευνά τους, όπως δημητριακά πρωινού, ψωμί μαζικής παραγωγής, έτοιμα γεύματα, παγωτό, ζαμπόν, γλυκά, μπισκότα του σούπερ μάρκετ, ψωμάκια, κέικ και πατατάκια.

Αυτή η κατηγορία τροφίμων περιλαμβάνει συνήθως συστατικά που συνήθως δεν προσθέτουμε όταν φτιάχνουμε σπιτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων χημικών, χρωστικών, γλυκαντικών και συντηρητικών - όλα εγχύονται στα τρόφιμα για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Ενώ ορισμένα τρόφιμα - όπως το γάλα που είναι παστεριωμένο - πρέπει να υποστούν επεξεργασία για να καταναλωθούν με ασφάλεια, προφανώς αυτό δεν ισχύει για όλα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε 10% αύξηση της παραπάνω κατηγορίας τροφίμων στη διατροφή κάποιου, υπήρχε 2% αυξημένος κίνδυνος παρουσίας καρκίνου και 19% αυξημένος κίνδυνος παρουσίας καρκίνου των ωοθηκών.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία παρέμειναν σταθερά ακόμη και μετά την άσκηση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η απώλεια συνυπολογίστηκαν στη μελέτη.

Η μελέτη, με επικεφαλής ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Βρετανοί τρώνε συνολικά πάρα πολλά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF).

Η έρευνα βασίστηκε σε παρατηρήσεις όπου οι άνθρωποι κατέγραφαν τι είχαν φάει και οι ερευνητές ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να προσθέσουν ότι μια άμεση σχέση μεταξύ των προαναφερθέντων τροφίμων και της εμφάνισης της ασθένειας του καρκίνου δεν μπορεί να αποδειχθεί.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν επίσης συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, άνοια, παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη – που δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine – χρησιμοποίησε δεδομένα της UK Biobank για να εξετάσει τη διατροφή 197.426 ατόμων, ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια.

Οι ερευνητές έχουν ζητήσει προειδοποιητικές ετικέτες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας και να επιδοτηθεί η τιμή των φρέσκων τροφίμων για τα σπίτια με χαμηλότερο εισόδημα.

«Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα κυκλοφορούν παντού και διατίθενται στην αγορά με φθηνή τιμή και ελκυστικές συσκευασίες για την προώθηση της κατανάλωσης», προειδοποιεί η δρ Κιάρα Κχανγκ, η οποία εργάστηκε στην έρευνα.

Πρόσθεσε ότι ο μέσος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται σε τέτοιου τύπου προϊόντα για περισσότερο από το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας, ιδιαίτερα εκείνοι με μικρότερα εισοδήματα, επειδή είναι η φθηνότερη επιλογή.

«Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται επείγουσα μεταρρύθμιση των τροφίμων μας για την προστασία του πληθυσμού από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα».

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν στους ανθρώπους να περιορίζουν την κατανάλωση «γρήγορων φαγητών» και άλλων επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, άμυλα ή σάκχαρα και να κάνουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας.

Huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου