Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Το χρέος είναι κακή λύση για τα κακώς κείμενα του ιταλικού ποδοσφαίρου

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου, 2023

Οι ζημιογόνοι σύλλογοι της Serie A έχουν χάσει τη γοητεία τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό

Οι επενδυτικές τράπεζες της Wall Street ελπίζουν να πετύχουν γκολ στην Ιταλία. Το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Serie A χρειάζεται μετρητά για να ανανεώσει την προβληματική του δραστηριότητα στα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης. Προηγούμενες προσπάθειες για αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων απέτυχαν. Ωστόσο, για τους 20 συλλόγους της κορυφαίας κατηγορίας της Ιταλίας που δεν έχουν χρήματα, η εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί να αποδειχθεί μια παροδική νίκη.

Οι ζημιογόνοι σύλλογοι της Serie A έχουν χάσει τη γοητεία τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το πρωτάθλημα, το οποίο συγκαταλέγει τους Λαουτάρο Μαρτίνεθ και Πάουλο Ντιμπάλα μεταξύ των λίγων πρωταθλητών παγκόσμιας κλάσης, είχε έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ την ποδοσφαιρική σεζόν 2020-2021, σχεδόν τα μισά από τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ της μεστής ποδοσφαιρικών αστέρων Premier League, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte. Εκείνη τη σεζόν, η ισπανική La Liga έκλεισε συμφωνία για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης με την βετεράνο των αθλητικών επενδύσεων CVC Capital Partners, ενώ η γερμανική Bundesliga διερευνά τώρα μια παρόμοια διαδρομή. Και οι δύο έβγαλαν περισσότερα χρήματα από ότι η Serie A.

Ένας λογιστικός λαβύρινθος που μαστίζει τώρα την Juventus FC επιδεινώνει περαιτέρω τη φθίνουσα απήχηση του ιταλικού πρωταθλήματος. Τα έσοδα από τις εκπομπές της έχουν μειωθεί περισσότερο από 20% σε περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2018, ανέφεραν στο Reuters Breakingviews πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Όμως, η έλλειψη χρέους και η βάση χαμηλού κόστους καθιστούν μια συμφωνία χρηματοδότησης ελκυστική για δανειστές όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs. Μια συναλλαγή θα έδινε πιθανότατα σε μια νεοσύστατη εταιρεία δικαιωμάτων πολυμέσων την δυνατότητα να εκδώσει ομόλογο, το οποίο θα υποστηρίζεται από εκτιμώμενο EBITDA για το 2023 περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δύο πηγές.

Η Serie A πρόκειται να δημοπρατήσει τις τηλεοπτικές της άδειες για το 2024-2027 πριν από το καλοκαίρι. Όμως αγωνίζεται συνεχώς να πουλήσει διεθνή δικαιώματα. Εν τω μεταξύ, τα έσοδα από τις εγχώριες άδειες κινδυνεύουν να συρρικνωθούν περαιτέρω αφού οι συνδρομές μειώθηκαν κατά 51% σε περίπου 2,2 εκατομμύρια από το 2015, που επλήγησαν από σκάνδαλα και επίμονες διακοπές κάλυψης από την κάτοχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων DAZN, σύμφωνα με δύο πηγές.

Αυτά τα χρήματα θα έδιναν επιπλέον χρόνο στο πρωτάθλημα της Ιταλίας. Για να κάνει καλή χρήση των κεφαλαίων, ωστόσο, η Serie A πρέπει να βελτιώσει τη διακυβέρνησή της και να σχεδιάσει μια στρατηγική νίκης για τις ραδιοτηλεοπτικές της δραστηριότητες. Το πρωτάθλημα συστάθηκε ως ομάδα συλλόγων με ίσα δικαιώματα στην έγκριση – και την αναστολή – αποφάσεων με ειδική πλειοψηφία, ανεξάρτητα από την εξέχουσα θέση της ομάδας. Αυτό συνέβη το 2021, όταν επτά ομάδες έδωσαν κόκκινη κάρτα σε μια επένδυση υπό την ηγεσία της CVC αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα ήταν προτιμότερο οι ιδιοκτήτες συλλόγων να εμπιστευτούν ανεξάρτητα στελέχη να φροντίσουν τα δικαιώματα από τα μέσα ενημέρωσης.

Χωρίς μια βαθιά μεταρρύθμιση της Serie A, η διόγκωση χρέους μοιάζει με αναβολή του προβλήματος για το μέλλον.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου