Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός σε Τουρκία-Συρία: Η λίστα με τους νεκρούς μεγαλώνει, οι ελπίδες λιγοστεύουν, η οργή φουντώνει

 Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο

Διασώστες στην Συρία: Επιτέλους στείλτε μας βοήθεια, κάθε δευτερόλεπτο πεθαίνουν άνθρωποι. Τουρκία: ″Που είναι το κράτος; Δεν έχουμε δει κανέναν. Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο”.

Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία ξεπέρασε τους 11.200 ενώ οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται αδιάκοπα για τρίτο πλέον 24ωρο στα συντρίμμια ελπίζοντας στον εντοπισμό εγκλωβισμένων και γνωρίζοντας πως σταδιακά πλέον οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο μειώνονται δραματικά. Η δε οργή των ανθρώπων κυρίως στην Τουρκία φουντώνει και σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν που επισκέφθηκε το Καχραμανμαράς βρέθηκε αντιμέτωπος με αυτή και απάντησε στις επικρίσεις.

Στην Τουρκία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών οι νεκροί έφτασαν τους 8.574, άνθρωποι 49.133 τραυματίστηκαν και συνολικά 6.444 κτίρια κατέρρευσαν.

Σωροί έχουν μεταφερθεί σε στάδια ή εκτίθενται στα πεζοδρόμια έξω από νοσοκομεία με συγγενείς να συρρέουν και να εξετάζουν ένα-ένα τα παγωμένα πρόσωπα των νεκρών ελπίζοντας πως δεν θα αντικρίσουν αυτά αγαπημένων τους.

Στην Συρία οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.662. με την οργάνωσης διασωστών ”Λευκά Κράνη” να αναφέρει 1.280 νεκρούς σε περιοχές των ανταρτών και την συριακή κυβέρνηση να ανακοινώνει άλλους 1.250. Αθροιστικά στην Συρία οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 4.600.

Καθώς το μέγεθος της καταστροφής γίνεται όλο και πιο σαφές, ο αριθμός των νεκρών φαινόταν πιθανό να αυξηθεί σημαντικά ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά μάλιστα πως ανάμεσα σε εκείνους που δεν τα κατάφεραν είναι μεγάλος αριθμός παιδιών. Διεθνείς οργανισμοί και ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν μάλιστα ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Συρία και για τις περιοχές που δεν λαμβάνουν βοήθεια, δηλαδή αυτές που δεν ελέγχει η κυβέρνηση, αλλά και επειδή η νέα αυτή καταστροφή έρχεται να προστεθεί στις ζοφερές συνέπειες του 12ετούς πολέμου.

Οι δε κάτοικοι σε πολλές από τις 10 πληγείσες περιοχές της Τουρκίας εκφράζουν οργή και απόγνωση καταγγέλλοντας την αργή, όπως λένε, και ανεπαρκή ανταπόκριση του κράτους. ”Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος εδώ. Είμαστε θαμμένοι κάτω από το χιόνι, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα”, λέει ο Μουράτ Αλινάκ, του οποίου το σπίτι στη Μαλάτια είχε καταρρεύσει και οι συγγενείς του αγνοούνται. ”Τι να κάνω, πού να πάω;”.

Στην Γκαζίαντεπ, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. ″Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας”, είπε.

Όπως για την 15χρονη Ιρμάκ. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς της Τουρκίας, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της.



″Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (...) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (...) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο”, διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτιρίου τους.

Ο αριθμός των αστέγων είναι τεράστιος με τις τουρκικές αρχές να αναφέρουν πως περίπου 13εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό ενώ ο ΠΟΥ ανεβάζει τον αριθμό, κάνοντας εκτιμήσεις για 23 εκατ. συνολικά στις δύο χώρες. Οι ανάγκες για στέγαση και είδη πρώτης ανάγκης είναι κολοσσιαίες. Ορισμένες περιοχές έχουν μείνει επίσης χωρίς καύσιμα και ρεύμα ενώ υπήρξαν και προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.

Τα δε σωστικά συνεργεία δυσκολεύτηκαν να φτάσουν σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, των κακών καιρικών συνθηκών ενώ παρατηρούνται και ελλείψεις σε πόρους και απαραίτητο βαρύ εξοπλισμό που απαιτείται για τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, κήρυξε τις σεισμόπληκτες περιοχές σε κατάστασή εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες -που του δίνει την δυνατότητα να εφαρμόζει νόμους και να περιορίζει δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς έγκριση του Κοινοβουλίου- ενώ ανακοίνωσε πως ξενοδοχεία στην Αττάλεια θα φιλοξενήσουν σεισμοπλήκτους.

″Κάθε ώρα, κάθε λεπτό”

Οι τουρκικές αρχές αναφέρουν ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χιλιόμετρα από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιαρμπακίρ στα ανατολικά και 300 χιλιόμετρα από τη Μαλάτια στα βόρεια έως τη Χατάι στα νότια. Οι συριακές αρχές ανέφεραν νεκρούς μέχρι τη Χάμα, περίπου 250 χιλιόμετρα από το επίκεντρο.



″Είναι πλέον ένας αγώνας αγώνα ενάντια στο χρόνο”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στη Γενεύη. ”Κάθε λεπτό, κάθε ώρα που περνά, μειώνονται οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες”.

Οι διασώστες δεν σταματούν λεπτό. Προσπαθούσαν μέρα και νύχτα καθώς οι άνθρωποι περιμένουν με αγωνία πλάι σε βουνά ερειπίων ελπίζοντας ότι αγαπημένα του πρόσωπα θα κατάφερναν να βγουν από αυτά ζωντανοί.

Στην Αντάκια, πρωτεύουσα της τουρκικής επαρχίας Χατάι που συνορεύει ε την Συρία οι ομάδες διάσωσης ήταν λίγες και οι κάτοικοι απομάκρυναν μόνοι τους πλάκες από τσιμέντο, μέταλλα και άλλα υλικά. Ζητούσαν κράνη, σκοινιά, εργαλεία.

Μια γυναίκα, ηλικίας 54 ετών ονόματι Γκουλουμσέρ ανασύρθηκε ζωντανή από ένα οκταώροφο κτίριο 32 ώρες μετά τον σεισμό. Μια άλλη φώναξε τότε στους διασώστες: ”Ο πατέρας μου ήταν ακριβώς πίσω από αυτό το δωμάτιο. σας παρακαλώ σώστε τον.” Οι εργαζόμενοι εξήγησαν ότι δεν μπορούσαν να φτάσουν στο δωμάτιο από μπροστά και χρειάζονταν έναν εκσκαφέα για να αφαιρέσουν πρώτα τον τοίχο.

Στη Μαλάτια της Τουρκίας, ντόπιοι χωρίς ειδικό εξοπλισμό ή έστω γάντια προσπαθούν στο μεταξύ να τρυπώσουν στα συντρίμμια των σπιτιών για να βγάλουν επιζώντες. ”Τα εγγόνια μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ δύο μέρες. Είμαστε συντετριμμένοι”, είπε η Σαμπιχά Αλινάκ. ”Πού είναι το κράτος; Τους παρακαλάμε. Ας το κάνουμε μόνοι μας, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με τα μέσα μας”.

Πάνω από 12.000 Τούρκοι προσωπικό έρευνας και διάσωσης εργάζονται στις πληγείσες περιοχές, μαζί με 9.000 στρατιώτες. Περισσότερες από 70 χώρες απέστειλαν ομάδες διάσωσης και απαραίτητο υλικό.

Αλλά το μέγεθος της καταστροφής είναι τρομακτικό.

”Η περιοχή είναι τεράστια. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο”, λέει ο Γιοχάνες Γκουστ από την υπηρεσία πυροσβεστικής και διάσωσης της Γερμανίας, καθώς φορτώνει εξοπλισμό σε ένα φορτηγό στο αεροδρόμιο των Αδάνων.

Λευκά Κράνη: ”Βοηθήστε μας. Αναλάβετε τις ευθύνες σας”

Στο μεταξύ η οργάνωση διασωστών Λευκά Κράνη που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί στη Συρία, απηύθυναν δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποστείλει ομάδες για να τους βοηθήσει στη μάχη τους με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια.

″Ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους αμάχους που είναι θύματα. Πρέπει διεθνείς ομάδες διάσωσης να εισέλθουν στις περιοχές μας”, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών Μοχάμαντ Αλ Σέβλι.

″Πρόκειται όντως για έναν αγώνα με τον χρόνο, άνθρωποι πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο κάτω από τα ερείπια”, πρόσθεσε.

Τα Λευκά Κράνη, που στηρίζονται σε εμπειρία ετών, την οποία απέκτησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, πρωτοστατούν στις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονται μετά τον σεισμό στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Huffpostgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου