Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Σήμερα, η Αρτοκλασία & Τρισάγιο του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Αγγλίας (Βοστώνης) και των Ηλειακών Συλλόγων Αμερικής και Καναδα

 Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, 2023

Σήμερα, 12 Φεβρουαρίου, πλησιέστερη Κυριακή στη γιορτή του Αγίου Χαράλαμπου (10 Φεβρουαρίου) πολιούχου της πρωτεύουσας του Νομού Ηλείας, Πύργου, γίνεται η ετήσια καθιερωμένη Αρτοκλασία του Συλλόγου των Ηλείων της Νέας Αγγλίας (Βοστώνης, ΗΠΑ).

Φέτος θα γίνει το ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ για τα μέλη του Συλλόγου που έφυγαν από κοντά μας και η ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ εις υγείαν των μελών του Συλλόγου.

Φέτος η τελετή ΜΝΗΜΗΣ και ΖΩΗΣ θα γίνει στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της κοινότητας του νότιου προάστειου Brockton (περίπου 22 μίλια νότια της Βοστώνης),  457 Oak StBrocktonMA 02301 γύρω στις 11:00πμ.  Θα ακολουθήσει φαγητό.

Οι Ηλειακοί Σύλλογοι ανά την Αμερική και τον Καναδά έχουν καθιερώσει κάθε χρόνο κοντά στην εορτή του Αγίου Χαράλαμπου να γίνεται Αρτοκλασία και πολλές φορές, και Τρισάγιο.  Έτσι μαθαίνουμε ότι ανάμεσα στους Συλλόγους είναι και τα «αδερφά» Σωματεία της Νέας Υόρκης, του Τορόντο, του Μόντρεαλ, Σικάγου κλπ.

Ευχόμαστε το έθιμο να συνεχιστεί γιατί θυμόμαστε την μητέρα Πατρίδα αλλά και τα μέλη των Συλλόγων που εργάζονται για τα πολιτιστικά, τα ήθη και έθιμα αλλά και τα Ελληνικά θέματα.  Από την άλλη μεριά θυμόμαστε και τιμούμε την μνήμη, αυτών που έφυγαν από τη ζωή.

Ο Πανηλειακός Σύλλογος Βοστώνης, γνωστός σαν ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ, είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλειος Καυκάς είναι και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων της Βοστώνης.

Επίσης, στο παρελθόν ο Σύλλογος ήταν μέλος και της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά και μάλιστα τρεις πρώην Πρόεδροι της Πανηλειακής Ομοσπονδίας (Βασίλειος Καυκάς, Δημήτριος Καυκάς και Γεώργιος Παναγουλόπουλος) ήταν από το Σύλλογο της Βοστώνης ενώ και άλλα μέλη ήταν στη διοίκηση της Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αμερικής & Καναδά όπως η κ. Θεοδώρα Χρονοπούλου Γραμματέας, Ηλίας Βασιλόπουλος, ο αείμνηστος Γιάννης Αργυρόπουλος και άλλοι. 

Κάποτε ο Πανηλειακός Σύλλογος Βοστώνης είχε κοντά στα 200 μέλη ενώ τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί στα 60 μέλη.

Ο Σύλλογος πρωτοστάτησε σε όλες στις πολιτιστικές και εθνικές προσπάθειες και εκδηλώσεις τόσο στην Αμερική και Καναδά όσο και στην Ελλάδα.  Από τα συλλαλητήρια υπέρ της Κύπρου και της Μακεδονίας και της Ομογένειας της Βορείου Ηπείρου όπως και σε Συνέδρια των Ηλείων στις ΗΠΑ και Καναδά αλλά και σε Παγκόσμια Συνέδρια στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία.

Να σημειώσουμε ότι 4 από τους 6 που άρχισαν την ΑΧΕΠΑ ήσαν Ηλειώτες:  Νικόλαος Χότας Λεχαινά, Δημήτριος Κάμπελ, Κακοτάρι, Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, Δίβρη, Ιωάννης Αγγελόπουλος, Δίβρη, Σε αυτούς προστέθηκαν λίγο αργότερα οι Charles Davis Kotsilimpas από το Worcester Massachusetts και ο δικηγόρος Peter Bell (Μπελογιάννης, εξάδελφος του Νίκου Μπελογιάννη), επίσης από το Worcester.  Οι δύο πατριώτες είχαν ιδρύσει και την Πανηλειακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά η οποία βοήθησε την Ηλεία και τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας.

Ο Πανηλειακός Σύλλογος ανασυντάχθηκε το 1989 είχε πάντοτε καλοδουλεμένες προτάσεις και μαζί με τους Συλλόγους των Ηλείων των ΗΠΑ και Καναδά κινήθηκαν πάντα για το καλό των μελών, των συνανθρώπων μας στην περιοχή και όχι μόνο.  Δεκάδες είναι τα παιδάκια που βρήκαν συμπαράσταση και βοήθεια σε θέματα υγείας αλλά δόθηκαν υποτροφίες και σε φοιτητές και φοιτήτριες.

Ενώ ουσιαστική ήταν και η υποστήριξη στην Ηλεία σε πολιτιστικά και μορφωτικά προγράμματα και υποτροφίες.

Εδώ και πολλά χρόνια με ενέργειες των Ηλείων της Βοστώνης και του τότε Προέδρου του Συλλόγου δικηγόρου Δημήτρη Καυκά όταν ο επισκέπτης στην εθνική οδό μπαίνει από την Αχαΐα στην Ηλεία βλέπει την πινακίδα που τον πληροφορεί ότι εδώ είναι η «Γη των Ολυμπιακών Αγώνων». 

Η βοήθεια από το Σύλλογο Ηλείων Βοστώνης στις πυρκαγιές του 2008 ήταν σημαντική για τους πυρόπληκτους της Ηλείας και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Ιστορικής σημασίας είναι η ημέρα που το Φθινόπωρο του 1989 για πρώτη φορά 54 Ηλειώτες και Ηλιώτισσες της Βοστώνης (οι περισσότεροι άγνωστοι μεταξύ των) συναντήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού Της Αγίας Τριάδας στο Lowell και αποφάσισαν να φτιάξουν τον Πανηλειακό Σύλλογο Βοστώνης.

Από τότε ο Σύλλογος έκανε πολλές εκδηλώσεις και χοροεσπερίδες.  

Έχει καθιερωθεί κάθε Φεβρουάριο να γίνεται η Αρτοκλασία του Συλλόγου και έχουν επιλεγεί τρεις διαφορετικές περιοχές και εναλλάξ κάθε χρόνο γίνεται η Αρτοκλασία.

Φέτος το Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει και μνημόσυνο για να θυμηθούμε και να τιμήσουν όσες και όσους έφυγαν από τη ζωή.  Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη του Συλλόγου θα έχουν μεσημεριανό φαγητό και θα ακολουθήσει συμβούλιο.  Υπεύθυνος για την Αρτοκλασία και είναι ο Ταμίας του Πανηλειακού Συλλόγου και πρώην Πρόεδρος της Πανηλειακής Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου κ. Γεώργιος Παναγουλόπουλος με καταγωγή από τον Πύργο 508-446-1314.

Να σημειώσουμε ότι η ιστοσελίδα μας paneliakos.com η οποία φέτος διανύει το 14 έτος έχει ιδρυθεί και είναι υπό την επιμέλεια μελών του Συλλόγου.  Σύμφωνα με το αρχείο που μας προσφέρει η πλατφόρμα της google βλέπουμε ότι μεταξύ των αναγνωστών μας είναι και χιλιάδες με καταγωγή από την Ηλεία που κατοικούν στις ΗΠΑ, Καναδά, Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Αυστραλία…  Μέχρι αυτή τη στιγμή 2 εκατομμύρια επτακόσιες σαράντα εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι (2,749,400) έχουν μπει στην ιστοσελίδα paneliakos.com

Συστήστε την ιστοσελίδα paneliakos.com σε γνωστούς, φίλους, πατριώτες.  

Η ιστοσελίδα είναι στα Ελληνικά αλλά ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει την paneliakos.com σε 112 γλώσσες με ένα απλό τρόπο.  Βλέπε πάνω αριστερά.   


paneliakos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου