Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

«Η Ολυμπία είναι ήθος», αναφέρει ο πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

ΑΘΗΝΑ. «Η Ολυμπία είναι ήθος. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλά ένας αθλητικός διαγωνισμός. Είναι ήθος. Ας μην ξεχνάμε την εκεχειρία, όταν πίσω στον χρόνο στο 1776 π.Χ. ο κόσμος σταματούσε τα πάντα, ακόμα και τον πόλεμο, για να οργανώσει έναν αγώνα. Αυτό ήταν πολύ τίμιο κατά την άποψή μου». Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς» της Ηλείας ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αρχαία Ολυμπία.

Και συνεχίζει:

«Και το άλλο που έλεγαν οι αρχαίοι: ‘νους υγιής εν σώματι υγιεί’ αυτό ήταν κατά τη γνώμη μου πολύ διαφωτιστική άποψη, γιατί οι άνθρωποι έρχονταν κοντά μέσα στα πλαίσια ενός υγιούς ανταγωνισμού. Είμαι περήφανος για αυτήν την ελληνική αρχή. Η Ολυμπία επίσης είναι μια πανέμορφη περιοχή. Δεν είναι μόνο το μέρος όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και το φιλότιμο, η καλοσύνη. Αυτός ο τόπος, μας διδάσκει για το πώς οι άνθρωποι και τα έθνη θα πρέπει να συμπεριφέρονται. Με τιμή, σεβασμό και αγάπη. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να βρίσκομαι εδώ, σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο».

Στην ερώτηση: «Ποια τα σχέδιά σας ώστε να έρθουν πιο κοντά η Ελλάδα και δη η Δυτική Ελλάδα με την Αμερική; Τι φαντάζεστε ότι μπορεί να μας φέρει πιο κοντά;» ο κ. Τσούνης απάντησε:

«Οι αξίες. Αυτές οι αξίες που γεννήθηκαν στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Όπως γνωρίζετε, είμαι Ελληνοαμερικανός με βαθύτατους δεσμούς στην Ελλάδα. Και είναι τιμή μου η επιστροφή στις ρίζες και η ευκαιρία που έχω να υπηρετήσω την Αμερική από αυτό το πόστο. Είμαι απίστευτα ευγνώμων στους γονείς μου, που με έμαθαν να μην ξεχνάω ποτέ τις ρίζες μου και τα ελληνικά ιδανικά της καλοσύνης, της αγάπης και πάνω από όλα του φιλότιμου. Μαζί με τη δημοκρατία, πιστεύω ότι αυτές οι αξίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα δώρα της Ελλάδας στην ανθρωπότητα. Με ρωτούν συχνά αν είναι δύσκολο να είμαι πρέσβης την Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα καθώς οι γονείς μου μεγάλωσαν εκεί και είμαι Αμερικανός με ελληνική καταγωγή. Και απαντάω ότι δεν είναι, γιατί είμαι εδώ για να υποστηρίξω το συμφέρον και τις αξίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Και δεν έχω δει την παραμικρή περίπτωση σε αυτή τη χώρα, όπου οι ελληνικές και αμερικανικές αξίες να διαφέρουν. Έχουμε κοινές αξίες! Κι αυτό είναι ουσιώδες. Τα συμφέροντά μας και οι αξίες μας είναι ταυτόσημα. Η Ελλάδα πάντα ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος και ενεργεί με βάση τις αρχές και τα δικαιώματα που είναι βασισμένα στη Δημοκρατία. Ατομικά δικαιώματα που εύχομαι όλος ο κόσμος να μπορούσε να διασφαλίσει ότι θα είναι σεβαστά. Μην ξεχνάμε πως η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα. Είναι επίσης γνωστή η επίδραση της κλασικής Ελλάδας στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εμπνευστές και συντάκτες του αμερικανικού Συντάγματος, άνθρωποι με υψηλή μόρφωση, ήξεραν καλά τα συντάγματα των αρχαίων ελληνικών πόλεων και μελετώντας τους μεγαλύτερους στοχαστές της Αρχαίας Ελλάδας και την εμπειρία της Αθηναϊκής δημοκρατίας, οι θεμελιωτές του έθνους μας έγραψαν το Σύνταγμα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: https://www.patrisnews.com/

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου