Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Ζελένσκι: Δεν μπορώ να γυρίσω πίσω με άδεια χέρια

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2023

Μαχητικά αεροσκάφη υπό τον φόβο μιας ρωσικής εαρινής αντεπίθεσης και ένταξη στην Ε.Ε. το συντομότερο ζητεί ο Ουκρανός πρόεδρος.
.
.
DARIO PIGNATELLI EUROPEAN UNION

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής ότι έχει θετικά μηνύματα από ηγέτες της Ε.Ε. για παροχή μαχητικών αεροσκαφών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. Ωστόσο διευκρίνισε ότι οι πρόκειται περί συζητήσεων που όμως θα πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις.

Επρόκειτο για μια δήλωση που έγινε έπειτα από σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξη Τύπου και δεν έχει ακόμη υπάρξει επιβεβαίωση από καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Remaining Time 0:00
 

«Δεν έχω το δικαίωμα να επιστρέψω χωρίς αποτελέσματα»

Ο Ζελένσκι ο οποίος μετά τη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, πραγματοποίησε σειρά πολυμερών συνομιλιών με ευρωπαίους ηγέτες συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του πως όλες οι διμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει να οδηγήσουν σε αποτελέσματα.

″Για να επιβιώσουμε, χρειαζόμαστε όπλα, χρειαζόμαστε οικονομικά κονδύλια. Υπερασπιζόμαστε τις κοινές μας αξίες ... και ελπίζω να καταλάβετε ότι όταν βοηθάτε την Ουκρανία, βοηθάτε τον εαυτό σας” είπε.

«Απλώς δεν έχω το δικαίωμα να επιστρέψω χωρίς τα αποτελέσματα” (δείτε στο βίντεο 40:42), δήλωσε με έμφαση ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε από την Έφη Κουτσοκώστα του Euronews αν αναμένει να φύγει από τις Βρυξέλλες με συγκεκριμένες υποσχέσεις για περισσότερη υποστήριξη και στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών.

″Αυτό εξαρτάται από τους εταίρους. Και για μένα, προσωπικά, είναι πολύ σημαντικό όλες οι συνομιλίες που διεξάγουμε να μπορούν να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα - πρέπει να οδηγήσουν στο αποτέλεσμα....».

Όμως και στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία γίνεται αναφορά για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν ουσιώδεις υποδοχές για την ταχεία παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και πυρομαχικών προς αυτήν, συστημάτων αεράμυνας, αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών το συντομότερο δυνατό από τα κράτη μέλη» τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.

«Συνομιλίες για ένταξη φέτος και εννοώ φέτος»

Εν τω μεταξύ ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε για την άμεση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Τόσο κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και στην Σύνοδο Κορυφής υπογραμμίζοντας ότι η Ουκρανία μάχεται για την ελευθερία της.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι το ζητούμενο για να υπάρχει ειρήνη στην Ε.Ε.. πρέπει να είναι ενωμένη και πως δεν επιτρέπεται να υπάρχουν γκρίζες ζώνες, Μάλιστα είπε επιτακτικά πως οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν το 2023.

″Χρειαζόμαστε αυτή τη χρονιά...και όταν λέω φέτος εννοώ φέτος, 2-0-23″, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να ξεσπούν σε γέλια (Δείτε στο βίντεο περίπου στο 38:00).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επαίνεσε την εντυπωσιακή μεταρρυθμιστική πρόοδο της Ουκρανίας, ιδίως υπό τις σημερινές συνθήκες πολέμου και αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για την επίτευξη των στόχων που διέπουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. κάνατε μια ξεκάθαρη επιλογή υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και εμείς στην ΕΕ έχουμε επίσης λάβει μια ξεκάθαρη απόφαση: το μέλλον σας είναι μαζί μας, στην κοινή μας Ευρωπαϊκή Ένωση, το πεπρωμένο.

Huffpostgr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου