Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες» – Το ευχαριστώ του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

  Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου, 2023


«Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες» – Το ευχαριστώ του Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα για τη βοήθεια» τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την Αντιόχεια, κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος μετέβη στη γειτονική Τουρκική που δοκιμάζεται από τον φονικό σεισμό που προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή.

Η παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Τούρκους», δήλωσε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ελλάδα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους σεισμούς του 1999 που οι δύο χώρες ήρθαν κοντά ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς τους σχέσεις, ενώ ο Νίκος Δένδιας συμπλήρωσε ότι δεν χρειάζεται να μεσολαβούν καταστροφές για να βελτιωθεί το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε σε θερμό κλίμα και με τις δηλώσεις τους άφησαν ανοιχτή την προοπτική διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Οι κοινές δηλώσεις

«Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά για την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Νίκος Δένδιας. Η σημερινή του παρουσία δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Τούρκους», δήλωσε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν μετά τον σεισμό. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και αεροσκάφη με βοήθεια », πρόσθεσε.

«Ένας άλλος φίλος μας από την Ελλάδα, ο κ. Στυλιανίδης ήρθε και εκείνος . Πριν από λίγο επισκεφτήκαμε την αποστολή της ΕΜΑΚ που  επί 7 ημέρες αδιάκοπα κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσει».

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις

«Παρακολουθήσαμε ότι μετά τη διάσωση της κάθε ζωής, του κάθε ανθρώπου, δεν χάρηκαν μόνο οι Έλληνες διασώστες αλλά και όλοι οι Έλληνες. Οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες. Και το 1999 σε έναν μήνα και οι δύο χώρες είχαν πληγεί από σεισμούς. πρώτα έτρεξε η Ελλάδα και μετά πήγαμε εμείς», τόνισε, ενώ πρόσθεσε:

«Θυμάμαι ότι εκείνο το διάστημα το περιοδικό TIME είχε κάνει μια πολύ καλή είδηση αναφορικά με το θέμα αυτό. Δεν ήμουν τότε πολιτικός, αλλά είχα στείλει μια επιστολή ως αναγνώστης προς το περιοδικό TIME και δημοσιεύθηκε. Είχα γράψει, είναι βέβαια πολύ σημαντικό να βοηθάνε ο ένας τον άλλο σε δύσκολες στιγμές και ημέρες, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ακόμα ένα σεισμό για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Εκείνη την εποχή είχα πει αυτό ως ένας απλός Τούρκος πολίτης. Το επαναλαμβάνω τώρα ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας».

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Δένδια, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό», κατέληξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Προσυπογράφω αυτά που είπε ο Μεβλούτ»

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματά εδώ, καθώς με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία είτε σε διμερές επίπεδο είτε στο πλαίσιο συμμετοχής της στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες από τους δυο καταστροφικούς σεισμούς.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα θερμά του λόγια «για το έργο της ελληνικής αποστολής αλλά και για την παρουσία μας εδώ. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ζωές που διασώθηκαν τόσο από την ΕΜΑΚ και τους Ευρωπαίους διασώστες, αυστριακούς ολλανδούς και Ισλανδούς, 205 ανθρώπινες ζωές.

«Πέρα από αυτό να προσυπογράψω αυτό που είπε ο Μεβλούτ ότι δεν χρειάζονται φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Να δηλώσω την υπερηφάνεια για Έλληνες διασωστες γιατί αυτή τη δύσκολη ώρα βοήθησαν τον τουρκικό λαό.

Τέλος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες στον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και στην τουρκική κυβέρνηση για την υποδοχή του.

ingr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου