Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

2 εκατομμύρια Αμερικανοί -1.958.310 για την ακρίβεια- αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο

 Πέμπτη, 2/2/2023

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Σχεδόν 2 εκατομμύρια Αμερικανοί -1.958.310 για την ακρίβεια- αναμένεται να διαγνωστούν με καρκίνο φέτος και 609.820 άνθρωποι θα πεθάνουν από τη νόσο, αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο προβλεπόμενος αριθμός θανάτων θα αντιπροσωπεύει μια πτώση 33% στο ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο από το 1991 και θα αποφευχθούν 3,8 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του οργανισμού για τις τάσεις και τις στατιστικές για τον καρκίνο, που δημοσιεύτηκε στο «CA: A Cancer Journal for Clinicians».

Η μείωση περιλαμβάνει μια πτώση κατά 65% την τελευταία δεκαετία στα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες 20 με 30 χρόνων, την οποία η έκθεση αποδίδει στην εισαγωγή του εμβολίου για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Αντίστροφα, τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη αυξάνονται κατά 3 τοις εκατό ετησίως, μετά από δύο δεκαετίες πτώσης και οδηγούνται από την αυξημένη διάγνωση προχωρημένης νόσου, η οποία καθιστά την επιτυχή θεραπεία λιγότερο πιθανή.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από μητρώα καρκίνου και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας, η έκθεση αποδίδει τη συνολική μείωση των θανάτων από καρκίνο σε πιο διαδεδομένο προσυμπτωματικό έλεγχο, πρόοδο στις θεραπείες για ορισμένους τύπους καρκίνου και αλλαγές συμπεριφοράς, όπως η λιγότερη χρήση καπνού. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία ξεπερνούν μόνο οι καρδιακές παθήσεις.

Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει καρκίνο, αλλά το 88% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 50 ετών και άνω και το 57% είναι 65 ετών και άνω, σύμφωνα με μια προσανατολισμένη στον καταναλωτή έκδοση της έκθεσης που διατίθεται στον ιστότοπο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου. Τουλάχιστον το 42% των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων «δυνητικά μπορούν να αποφευχθούν» μέσω αλλαγών συμπεριφοράς, προληπτικών εξετάσεων, εμβολιασμού και θεραπείας λοιμώξεων, αναφέρει η έκθεση.

Καρκίνος ωοθηκών

Στο μεταξύ, όπως γράφει η «New York Times», δεν υπάρχει αξιόπιστο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο των ωοθηκών, επομένως οι γιατροί προτρέπουν τις γυναίκες υψηλού γενετικού κινδύνου για τη νόσο να αφαιρέσουν τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες μόλις τελειώσουν την αναπαραγωγή, συνήθως γύρω στην ηλικία των 40 ετών.

Την Τετάρτη, ένας κορυφαίος οργανισμός έρευνας και υπεράσπισης διεύρυνε αυτή τη σύσταση με τρόπους που μπορεί να εκπλήξουν πολλές γυναίκες.

Βασιζόμενος σε στοιχεία ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους καρκίνους προέρχονται από τις σάλπιγγες και όχι από τις ωοθήκες, η «Ovarian Cancer Research Alliance» προτρέπει ακόμη και τις γυναίκες που δεν έχουν μεταλλάξεις -δηλαδή τις περισσότερες γυναίκες- να αφαιρέσουν τις σάλπιγγές τους χειρουργικά εάν έχουν τελειώσει με την αναπαραγωγική τους περίοδο έχοντας κάνει παιδιά και σχεδιάζουν μια γυναικολογική επέμβαση ούτως ή άλλως.

«Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σχετικά σπάνια ασθένεια και συνήθως δεν στέλνουμε μηνύματα στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Οντρα Μόραν (Audra Moran), πρόεδρος της συμμαχίας. «Θέλουμε όλες οι γυναίκες να γνωρίζουν το επίπεδο κινδύνου τους και τις ενέργειες που μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών».

Για το σκοπό αυτό, η ομάδα έχει αρχίσει επίσης να προσφέρει δωρεάν κιτ δοκιμών στο σπίτι σε γυναίκες που πληρούν τις προϋποθέσεις και θέλουν να μάθουν εάν φέρουν γενετικές μεταλλάξεις BRCA1 και BRCA2, οι οποίες ενέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τόσο των ωοθηκών όσο και του μαστού. Οι νεότεροι φορείς των μεταλλάξεων θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αφαίρεσης μόνο των σαλπίγγων.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου