Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Παγκόσμια Τράπεζα: Βοήθεια ύψους 1,78 δισ. για την ανάκαμψη της Τουρκίας

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2023

Παγκόσμια Τράπεζα: Βοήθεια ύψους 1,78 δισ. για την ανάκαμψη της Τουρκίας | tovima.gr

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 20.000 νεκρούς στη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία συνολικά.

ΗΠαγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε απόψε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό που άφησε πίσω του τουλάχιστον 20.000 νεκρούς στη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.

Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.

«Παρέχουμε άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ντέιβιντ Μάλπας, σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ιδίως μια επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας, όμως αρχικά προσέφερε ελάχιστη στήριξη στη Συρία, μέσω των υφιστάμενων ανθρωπιστικών προγραμμάτων, λόγω των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος. Την Τετάρτη η Συρία ζήτησε επισήμως βοήθεια από την ΕΕ και η Κομισιόν προέτρεψε τις χώρες μέλη να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα.

Νέα επικοινωνία Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου

Παράλληλα, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί η Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Τουρκία και τη Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Επρόκειτο πρωτίστως για μια προσπάθεια να μάθουμε από τους Τούρκους συμμάχους μας τι θα ήθελαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πραις. Οι ΗΠΑ θα μπορούν σύντομα να πουν περισσότερα για τη βοήθεια που θα παράσχουν στην Τουρκία, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Πράις, ο Τσαβούσογλου έδωσε λεπτομέρειες για τις ανάγκες της Τουρκίας και η Ουάσινγκτον «θα κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει τις ανάγκες που ανέφεραν οι Τούρκοι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου