Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Wall Street: Απώλειες, υπό τον φόβο της Fed

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου, 2023


Απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε η Wall Street, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την πολιτική της Federal Reserve, καθώς δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι που προειδοποιούν ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου οι νομισματικές συνθήκες να συσφίξουν περαιτέρω. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 33.044 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε […]

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψε η Wall Street, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες για την πολιτική της Federal Reserve, καθώς δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι που προειδοποιούν ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων, προκειμένου οι νομισματικές συνθήκες να συσφίξουν περαιτέρω.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,76% στις 33.044 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,76% στις 3.898 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,96% στις 10.852 μονάδες.

Μαντεύοντας τις επόμενες κινήσεις της Fed

Οι επενδυτές αναλύουν τα τελευταία στοιχεία και τις παρατηρήσεις των αξιωματούχων της Fed για ενδείξεις σχετικά με το πόσο ψηλά θα πάνε τα επιτόκια. Όμως, ενώ οι πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν χαλάρωση του πληθωρισμού, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, πιστεύει ότι τα επιτόκια θα ξεπεράσουν το 5%. “Νομίζω ότι υπάρχει πολύς υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα”, δήλωσε ο Dimon στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Η διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Lael Brainard δήλωσε σήμερα ότι αναμένει τα επιτόκια να παραμείνουν υψηλά παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός εξασθενεί. Σε ομιλία που εκφώνησε στο Chicago Booth School of Business, η αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας υποσχέθηκε ότι η Fed θα “παραμείνει στην πορεία της σύσφιξης” μέχρι ο πληθωρισμός να δείξει περισσότερες ενδείξεις ότι πλησιάζει τον στόχο της Fed για 2%.

″”Ακόμη και με την πρόσφατη συγκράτηση, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και η πολιτική θα πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% σε σταθερή βάση”, δήλωσε.

Στα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, κατά 15.000 σε 190.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας. Ο κινητός μέσος όρος των 4 εβδομάδων μειώθηκε κατά 6.500 από τον αναθεωρημένο αριθμό της προηγούμενης εβδομάδας και διαμορφώθηκε στις 212.500.

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ασφαλισμένης ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου, παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανερχόμενο στο 1,1%, με τον αριθμό των ασφαλισμένων ανέργων να διαμορφώνεται σε 1.647.000, αυξημένο κατά 17.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Παρά τις απολύσεις των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών μετά την πανδημία, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή», σχολίασε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς της εταιρείας Oanda, που δραστηριοποιείται στον τομέα των νομισματικών δεδομένων και των συναλλαγών. «Η αγορά εργασίας πρέπει να επιδεινωθεί για να επιτρέψει στη Fed να διατηρήσει με άνεση τα επιτόκια αμετάβλητα», πρόσθεσε.

Πάντως, σύμφωνα με τον Jay Hatfield, διευθύνοντα σύμβουλο της Infrastructure Capital Advisors, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κάνει ένα πολιτικό λάθος, καθώς σφίγγει υπερβολικά τη νομισματική πολιτική, ενώ οι τιμές και η οικονομία επιβραδύνονται.

«Τα λάθη πολιτικής της Fed προέρχονται από τη μυωπική εστίασή της στην αγορά εργασίας ως βασικό παράγοντα του πληθωρισμού (θεωρία της καμπύλης Phillips) έναντι της εστίασης στους ιστορικούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει πραγματικά τον πληθωρισμό, οι οποίοι είναι η υπερβολική νομισματική ανάπτυξη που προκαλεί φούσκες ακινήτων και τα σοκ της ενέργειας και των εμπορευμάτων», ανέφερε ο Hatfield.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου